borzole Napisano Sierpień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2010 Witam, Mam binarkę fullrecall.com i chciałem zmienić w niej domyślny folder bazy: $HOME/fullrecalldb na ukryty (ot dla sportu, nawet nie używam programu ). Przy pomocy edytora szesnastkowego (ghex2) zmieniłem nazwę, ale musiałem zachować taką samą ilość znaków w nazwie ( i działa, jupi! ). Nigdy wcześniej nie edytowałem binarek no i mam pytania: * co zrobić, żeby wstawić krótszą / dłuższą nazwę. Kombinowałem z uzupełnianiem słów o zera, ale zawsze binarka wywala "naruszenie ochrony pamięci". * znacie jakieś dobre materiały w sieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2010 * co zrobić, żeby wstawić krótszą / dłuższą nazwę. Kombinowałem z uzupełnianiem słów o zera, ale zawsze binarka wywala "naruszenie ochrony pamięci". Hm, to ciekawe. U mnie nie było problemów z uzupełnianiem zer. Nie wiem jak wygląda ghex2 (używam bless), ale na pewno miałeś tryb nadpisywania, a nie dopisywania? Co do dłuższej nazwy to jest to teoretycznie wykonalne, tylko wtedy musiałbyś przelecieć przez cały kod aplikacji i pozmieniać wszystkie odwołania do różnych zmiennych, żeby wszystko się zgadzało. Inaczej mówiąc - szkoda zachodu Chociaż zdaje się, że na windowsie takie cuda potrafił wyczyniać ollydbg, nie wiem czy jest na linuksie godny odpowiednik. A poza tym, jeśli chodzi o tę ścieżkę, to zajrzyj do pliku ~/.foxrc/FullRecall i tam ją zmienisz bez grzebania w binarkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2010 Generalnie to chce się dowiedzieć czegoś więcej o edycji binarek, inżynierii wstecznej itp. Niestety nie potrafię tego na razie ugryźć i to mnie wkurza. Myślałem, że to będzie prostsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi