gromiz Napisano Sierpień 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2010 Dzień dobry Używam Fedorę 11 i wszystko dotychczas działało poprawnie. Nie wiem co wczoraj zrobiłem, chyba zainstalowałem z repozytorium program mysql-python albo od aktualizacji. Po włączeniu komputera otrzymuję komunikat Wystąpił problem z serwerem konfiguracji usr/libexec/gconf-sanity-check-2 zakończył działanie ze stanem 256. Co zrobić z tym, bo nie mogę w ogóle uruchomić systemu. On startuje pokazuje się jakiś panel gdzie uruchamiam xterm, ale co dalej. Zainstalowałem poprzez yum XFCE i chciałem kompletnie zmienić ten gnome jeżeli robi mi on taki nagle problem, ale jak to zrobić w plikach konfiguracyjnych, aby pozbyć się kompletnie tego menadżera startującego i całego gnome, a uruchamiać (_odrazu_ → od razu) ORT xfce? Dziękuję za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2010 najpierw szukamy potem piszemy. Google, 1. link → http://www.google.pl/search?hl=pl&sour...q=&gs_rfai= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gromiz Napisano Sierpień 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2010 Dzięki za informacje robiłem to co było napisane w pierwszym poście, ale ciężko w ogóle było połapać się jak używać tego narzędzia, które się włączało. Jedynie co udało mi się przez to uruchomić to xterm. Tak więc jeszcze raz dokładnie przeczytałem ten link, który zaproponowałeś i usunąłem całą zawartość tmp a prawa do katalogu nadałem od odczytu, zapisu i uruchamiania dla wszystkich. Wszystko po tym zadziałało, ale pytanie dlaczego katalog tmp, który chyba sam powinien się czyścić po starcie miał pełno śmieci, przez które nie działał system poprawnie? A w jaki sposób pozbyć się w ogóle menadżera logowania i gnome, a w zamiast tego aby (_odrazu_ → od razu) ORT xfce się uruchamiał? Na konsoli chciałbym się logować, a uruchamiać xfce przez startx tak jak to jest w Slackware. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2010 [...] ale pytanie dlaczego katalog tmp, który chyba sam powinien się czyścić po starcie miał pełno śmieci, przez które nie działał system poprawnie?Wcale nie powinien się czyścić - przynajmniej takie są założenia systemu. Utrzymuje stale pewne dane o sesjach użytkowników. Jeśli chcesz mieć czyszczony /tmp przy zamknięciu systemu, to musisz sam o to zadbać, np. pisząc niewielki skrypt i umieszczając go w /etc/init.d i linki do skryptu w odpowiednich /etc/rcX.d (gdzie X - poziom uruchomienia systemu). A w jaki sposób pozbyć się w ogóle menadżera logowania i gnome,Całkiem to raczej się nie pozbędziesz, szczególnie Gnome, bo to podstawowy domyślny Desktop w Fedorze. XFCE też Cię nie uratuje, bo wykorzystuje wiele pakietów Gnome. Na konsoli chciałbym się logować, a uruchamiać xfce przez startx tak jak to jest w Slackware.Takie pytania to raczej do działu "Ośla łączka" powinieneś kierować. W skrócie to albo → http://wiki.fedora.pl/wiki/Automatyczne_logowanie albo uruchamiaj na poziomie 3 → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poziomy_uruchamiania_systemu Program "switchdesk" ułatwi Ci przełączanie między desktopami. Instalacja, usuwanie itp → http://wiki.fedora.pl/wiki/Zarządzanie_pak...mi#Obs.C5.82uga - szczególnie część o grupach oprogramowania jeśli chcesz np. usuwać Gnome i instalować XFCE. Od razu uprzedzam, że usuniecie grupy zawierającej desktop Gnome może Ci zniszczyć system, ale jak chcesz się pobawić... Polecam przejrzenie wszystkich artykułów na naszej wiki → http://wiki.fedora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gromiz Napisano Sierpień 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2010 Dziękuję za wszystkie informację. Poczytam i porobię testy, najwyżej system będę musiał przeinstalować, ale z tego co piszesz wynika, że Gnome jest menadżerem domyślnym i trudno go porzucić. Może dlatego mam takie podejście bo dawniej siedziałem na Slackware, a tam możliwość wyboru menadżera była większa, ale znów inne pojawiały się problemy. Obecnie z Fedory jestem bardzo zadowolony jako do użytku domowo/firmowego. Z tym czyszczeniem tmp to chyba właśnie dystrybucja Slackware miała automatycznie ustawioną taką opcję, ale nie jestem do końca pewien, bo z 5 lat temu przeglądałem wszystkie pliki konfiguracyjne i już nie pamiętam. Dziękuję za naprowadzenie mnie na odpowiednie artykuły. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2010 [...] z tego co piszesz wynika, że Gnome jest menadżerem domyślnym i trudno go porzucić.Gnome to desktop. Menedżerem (jeśli mówimy o menedżerze logowania) jest GDM. GDM można wyrzucić, jeśli planujesz logowanie takie jak napisałeś, czyli uruchomienie w trybie tekstowym i startx z konsoli. Gorzej z wyrzucaniem Gnome, ale w sumie jeśli zainstalujesz tylko wersję minimalną, tekstową systemu i potem z konsoli zrobisz yum groupinstall XFCE to yum powinien sobie dociągnąć wszystkie brakujące pakiety. Inna opcja do ściągnięcie spina z obrazem LiveCD z XFCE i zainstalowanie z LiveCD na dysk twardy (jest odpowiedni skrypt na pulpicie LiveCD). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi