Ananas Napisano Sierpień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2010 Witam, przeszukałem forum oraz internet i nie mogę znaleźć odpowiedzi na problem: chcę zainstalować gcc przy pomocy yum, wykonuje: $ yum install gcc Na końcu informowania o zależnościach pojawia się problem: Błąd: Pakiet: glibc-headers-2.12-3.x86_64 (updates) Wymaga: kernel-headers Błąd: Pakiet: glibc-headers-2.12-3.x86_64 (updates) Wymaga: kernel-headers >= 2.2.1 Można spróbować użyć --skip-broken, aby obejść problem Można spróbować wykonać polecenie: rpm -Va --nofiles --nodigest Użycie opcji --skip-broken nie rozwiązuje problemu. Niestety pakiet "kernel-headers" nie jest obecny w repozytorium fedora jak i testowym: $ yum info kernel-headers Rezultat: Błąd: Brak pakietów pasujących do listy Podobnie dla: $ yum info kernel-headers --enablerepo=updates-testing gcc potrzebuję do skompilowania PHP ze źródeł... Wersja kernela: $ uname -r Rezultat: 2.6.33.5-xxxx-grs-ipv4-64 Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananas Napisano Sierpień 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2010 Problem rozwiązany przez pobranie kernel-headers z poza repozytorium fedora: $ wget ftp://ftp.icm.edu.pl/vol/rzm1/linux-fedora/linux/releases/13/Fedora/x86_64/os/Packages/kernel-headers-2.6.33.3-85.fc13.x86_64.rpm $ rpm -i kernel-headers-2.6.33.3-85.fc13.x86_64.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2010 Wystarczyło zaktualizować system do wersji stabilnej. W wersji minimum pomogłoby zapewne wykonanie yum update kernel Potem restart i wszystko by się znalazło - trudno żeby deweloperzy utrzymywali repozytoria dla starych i do tego niestabilnych (beta) wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananas Napisano Sierpień 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2010 $ yum update kernel Rezultat: Ustawianie procesu aktualizacji Brak wyników dla parametru: kernel Nie ma pakietu kernel. Brak pakietów oznaczonych do aktualizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananas Napisano Sierpień 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2010 Sorry pomyłka z mojej strony to nie jet BETA tylko zwykły release: Fedora release 13 (Goddard) Natomiast teraz jest inny problem, podczas kompilacji PHP dostaję komunikat błędu: /usr/bin/ld: cannot find -lltdl po: $ ./configure --prefix=/usr/local/php5 --enable-short-tags --with-libdir=lib64 --enable-calendar --with-gd --enable-mbstring --with-mcrypt --enable-shmop --enable-sysvmsg --enable-sysvsem --without-pear --with-zlib --with-jpeg-dir=/usr/lib64 --with-png-dir=/usr/lib64 --with-exec-dir=/usr/local/php5/bin --with-libxml-dir=/usr/lib64 --with-mysql=/usr/lib64/mysql --with-mysqli=mysqlnd --with-openssl=/usr --with-curl=/usr/lib64 --enable-gd-native-ttf --with-freetype-dir=/usr --with-ttf=/usr --enable-ftp --enable-memcache $ make I teraz jestem w kropce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2010 1. Po co kompilujesz samodzielnie PHP? 2. "-lltdl" (-l<nazwa biblioteki>) czyli trzeba poszukać... yum search ltdl. Prawdopodobnie pomoże yum install libtool-ltdl-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananas Napisano Sierpień 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2010 Tak tak o to chodziło, dość szybko to znalazłem, sorki, że nie napisałem od razu. Temat można zamknąć bo już wszystko udało się poinstalować co chciałem (php,nginx,postfix,dovecot i inne). PHP kompiluje samodzielnie bo tutaj akurat zależy mi na tym żeby mieć tylko to co potrzebne, po co mi np. mulasty apache którego nie używam (przychodzi razem z binarką PHP w Yum jako dependency), jeżeli chce mieć tylko nginx i php przez fcgi - itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2010 Jeśli powodem są tylko zależności to mogłeś ściągnąć *.src.rpm i w specu usunąć zależności. Było by łatwiej aktualizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi