Skocz do zawartości

Fc13 Problem Z Kartą Pentagram P 6132-10

Aquagen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Napotkałem kolejny mały problemik przy przejściu na Fedorę 13 64 bitową. Nie mogę uruchomić karty sieciowej Pentagram horNET P 6132-10.

Na dołączonej płycie niby jest instrukcja instalacji dla Linuxa ale jest już przestarzała (dotyczny Fedory poniżej 10).

Doszedłem, że karta ta zawiera chip Realtek'a RTL8188SU. Udało mi się na stronie Realteka znaleźć drivery pod Linuxa (http://www.realtek.com/downloads/downloads...=true#RTL8188SU), ale mam

mały problem z instalacją. Według producenta stanowi on wsparcie dla systemów z jądrem 2.618 do 2.6.33 (ja mam właśnie 2.6.33....).

Rozpakowuję archiwum ze sterownikiem, wykonuję make i budowa przebiega poprawnie. Teraz powinienem odpalić ./clean, którego treść jest następująca:

#!/bin/bash
rmmod r8192s_usb
rmmod ieee80211_rsl
rmmod ieee80211_crypt_ccmp
rmmod ieee80211_crypt_tkip
rmmod ieee80211_crypt_wep
rmmod ieee80211_crypt

Po wywołaniu (su -c "./clean") wypisuje same błedy tak jakby tych modułów nie było. Próbuję dalej i wykonyję:

su -c "insmod 8712u.ko

Tu się dopiero zaczyna zabawa. System coś wykonuje po czym ekran robi się czarny (chyba jedynie na drugim monitorze był kursor) i zaczynają na klawiaturze migać lampki CapsLock i ScroollLock. Nic się nie zmieniało to zrestartowałem komputer przyciskiem i dalej nie wykrywa wlan0.

Graficzny NetworkManager nie widzi żadnej sieci tak samo jak w konsoli iwlist scan.

Czy ja coś źle robię czy to może problem z niedopasowanymi do FC13 sterownikami? Czy muszę sam przepisać sterownik czy może znacie jakieś inne obejście?

Inna karta D-Linka DWL-G122 rev. C1 działa bez problemu z poziomu graficznego NetMngr.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

W międzyczasie doszukałem się takiej instrukcji http://www.linwik.com/wiki/using+the+realt...+with+fedora+12. Prezchodzę wszystkie kroki z komentarza Bill'a z 15 sierpnia, ale po włożeniu karty do portu USB ekran robi się czarny i widać tylko kursor.