czarnekakao Napisano Wrzesień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 Jak sprawdzić w Linuksie czy kości pomięci działają w trybie Dual Channel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 Zdejmij obudowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Wrzesień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 zainstaluj lshw moze on potrafi daje duzo informacji o systemie $ sudo yum install lshw lshw-gui potem w programy-narzedzia systemowe i tam bedzie hardwarelister graficzna nakładka http://ezix.org/project/wiki/HardwareLiSter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2010 U mnie nie ma informacji więc nie wiem Inne narzędzie do wyświetlanie informacji o sprzęcie (jako root): dmidecode BTW size: 1536MiB capacity: 1536MiB Co to u mnie oznacza przy RAMie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2010 BTW size: 1536MiB capacity: 1536MiB Co to u mnie oznacza przy RAMie? Pewnie capacity to całkotiwa "pojemność", a size aktualna (pewnie wartosć się zmniejsza, jesli pamięc jest uszkodzona) - tak podejrzewam tylko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2010 Dmidecode najlepiej jest wywołać w ten sposób: dmidecode --type memorydmidecode --type memory Jeśli masz 4 sloty to parowane są BANK0 z BANK1 i BANK2 i BANK3. O ile oczywiście Twoja płyta główna może działać w takim trybie. EDIT: Btw. wartość się nie zmniejsza kiedy pamięć jest uszkodzona, bo w końcu tu nie ma smarta i nie ma kto zadbać o łatanie martwych sektorów. Uszkodzona pamięć nadaje się tylko do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2010 @thof - popraw dmidecode --type memorydmidecode --type memory na dmidecode --type memory Nie wiem jak u #czarnekakao, ale u mnie wygląda tak. $ su -c 'dmidecode --type memory' Hasło: # dmidecode 2.9 SMBIOS 2.2 present. Handle 0x0005, DMI type 5, 22 bytes Memory Controller Information Error Detecting Method: 8-bit Parity Error Correcting Capabilities: None Supported Interleave: One-way Interleave Current Interleave: One-way Interleave Maximum Memory Module Size: 32 MB Maximum Total Memory Size: 96 MB Supported Speeds: 70 ns 60 ns Supported Memory Types: Standard EDO Memory Module Voltage: 5.0 V Associated Memory Slots: 3 0x0006 0x0007 0x0008 Enabled Error Correcting Capabilities: None Handle 0x0006, DMI type 6, 12 bytes Memory Module Information Socket Designation: A0 Bank Connections: 0 Current Speed: 10 ns Type: Other Installed Size: 512 MB (Single-bank Connection) Enabled Size: 512 MB (Single-bank Connection) Error Status: OK Handle 0x0007, DMI type 6, 12 bytes Memory Module Information Socket Designation: A1 Bank Connections: 2 Current Speed: 10 ns Type: Other Installed Size: 512 MB (Single-bank Connection) Enabled Size: 512 MB (Single-bank Connection) Error Status: OK Handle 0x0008, DMI type 6, 12 bytes Memory Module Information Socket Designation: A2 Bank Connections: 4 Current Speed: 10 ns Type: Other Installed Size: 512 MB (Single-bank Connection) Enabled Size: 512 MB (Single-bank Connection) Error Status: OK Handle 0x001B, DMI type 16, 15 bytes Physical Memory Array Location: System Board Or Motherboard Use: System Memory Error Correction Type: None Maximum Capacity: 1536 MB Error Information Handle: Not Provided Number Of Devices: 3 Handle 0x001C, DMI type 17, 21 bytes Memory Device Array Handle: 0x001B Error Information Handle: Not Provided Total Width: Unknown Data Width: Unknown Size: 512 MB Form Factor: DIMM Set: None Locator: A0 Bank Locator: Bank0/1 Type: Unknown Type Detail: None Handle 0x001D, DMI type 17, 21 bytes Memory Device Array Handle: 0x001B Error Information Handle: Not Provided Total Width: Unknown Data Width: Unknown Size: 512 MB Form Factor: DIMM Set: None Locator: A1 Bank Locator: Bank2/3 Type: Unknown Type Detail: None Handle 0x001E, DMI type 17, 21 bytes Memory Device Array Handle: 0x001B Error Information Handle: Not Provided Total Width: Unknown Data Width: Unknown Size: 512 MB Form Factor: DIMM Set: None Locator: A2 Bank Locator: Bank4/5 Type: Unknown Type Detail: None @thof - a czy może to oznacząć po prostu rozmiar pamięci imaksymalną pamieć ajak wejdzie na płytę? To już nie jest nowa płyta (rocznik 2004-2006) więc 1.5GB nie wiem czy w tych czasach mogło być ograniczeniem. A co do "parowania" slotów, a jeśli płyta ma 3 sloty i ma DualChannel? Jak to wykryć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Wrzesień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2010 jeżeli płyta nie jest jakaś super egzotyczna, to poszukałbym dokumentacji w necie. o ile producent/marka jeszcze istnieje, prawdopodobnie da się dużo wydobyć ze stron producenta. z drugiej strony przeglądanie programowe sprzętu może dawać do myślenia (e.g. lspci pokazuje 2x lan, a w laptopie jest jedno lan-gniazdo, a wifi/max itp. brak. - wnioski pominę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2010 a czy może to oznacząć po prostu rozmiar pamięci imaksymalną pamieć ajak wejdzie na płytę? To już nie jest nowa płyta (rocznik 2004-2006) więc 1.5GB nie wiem czy w tych czasach mogło być ograniczeniem.No tak, Maximum Capacity to maksymalna wartość pamięci, którą Ty osiągnąłeś. U mnie jest np. 8GB, a mam zainstalowane 2GB. A co do "parowania" slotów, a jeśli płyta ma 3 sloty i ma DualChannel? Jak to wykryć?Prawdopodobnie (Single-bank Connection) wskazuje, że Twoja płyta nie pracuje w tej architekturze. Upewnić się można ściągając obudowę. Na płycie głównej można znaleźć takie opisy. EDIT: @8xxa_FC pokaż lspci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Wrzesień 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2010 ups.. nie wolno pisać z pamięci. mea culpa naprzykładowego laptopa nie mam pod ręką, natomiast pod ręką jest thinkpad r52: lspci- faktycznie: 1x lan, 1 x wifi natomiast ifconfig- (lo i irda) + 3 x ethX z czego 1-wifi eth - chip broadcom 10/100/1000base-t (1x lan) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2010 @thof - włożyłem jednag 2GB i działa;) Handle 0x0006, DMI type 6, 12 bytes Memory Module Information Socket Designation: A0 Bank Connections: 0 Current Speed: 10 ns Type: Other Installed Size: 1024 MB (Single-bank Connection) Enabled Size: 1024 MB (Single-bank Connection) Error Status: OK Handle 0x0007, DMI type 6, 12 bytes Memory Module Information Socket Designation: A1 Bank Connections: 2 Current Speed: 10 ns Type: Other Installed Size: 512 MB (Single-bank Connection) Enabled Size: 512 MB (Single-bank Connection) Error Status: OK Handle 0x0008, DMI type 6, 12 bytes Memory Module Information Socket Designation: A2 Bank Connections: 4 Current Speed: 10 ns Type: Other Installed Size: 512 MB (Single-bank Connection) Enabled Size: 512 MB (Single-bank Connection) Error Status: OK Handle 0x001B, DMI type 16, 15 bytes Physical Memory Array Location: System Board Or Motherboard Use: System Memory Error Correction Type: None Maximum Capacity: 1536 MB Error Information Handle: Not Provided Number Of Devices: 3 Czyli mam 2GB / 1.5GB możliwe, w systemie jest 2GB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2010 najlepiej sprawdzić w instrukcji płyty głównej (np. na stronie producenta). Jesteś pewien, że system widzi 2GB? Możesz sprawdzić poleceniem free Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2010 $ free -m total used free shared buffers cached Mem: 2015 1953 61 0 96 1086 -/+ buffers/cache: 770 1244 Swap: 1017 0 1017 Widzi jako 2GB. Płyt tego typu było dużo (z innymi dźwiękółkami, z FireWirem i bez itd itp), instrukcji nie mogę znaleźć. Ale oznaczenie Single* może oznaczać normalną szybkość. I tak pewnei wydajność jest tak marna jak na Pentiumach 4 z HT i Bez HT:) i tak RAM jest szybki bo pracuje na 400MHz więc w sumie po co się pocić żeby zaoszczędzić 0.1 sek. na dzień PS. Mój 1. post na nowym starym Forum Fedora:D od razu czuję się młodszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi