ralphie Napisano Wrzesień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2010 Witam, dzial chyba dla mnie bo dopiero od 2 dni poznaje fedore i srodowisko linux ogólnie. Niestety juz zdazylem cos nabroic. Wczoraj ostatnia komenda w konsoli z jakiej skorzystalem to "shutdown 04:00", która nie do konca wylaczyla lapka i zaspany rano po prostu wylaczylem go przytrzymujac pare sekund przycisk zasilania. Hmm no i od tego momentu mam mam problem z zalogowaniem sie na usera w tym graficznym okienku (za kazdym razem "authentication failure"). Logowanie na roota dziala, wiec w konsoli kilkakrotnie próbowalem zmieniac/usuwac haslo, z ciekawosci skorzystalem tez z 'useradd' i na nowo stworzone konto takze nie moglem sie zalogowac ... Ktos wie o co moze chodzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2010 Moze zmieniles uzytkownikowi haslo nadajac nowe zbyt krótkie albo w inny sposób niezgodne z regulami - root moze tak zrobic, ale uzytkownik nie wejdzie Zrób jako root "passwd <TwojNazwa>" i podaj jakies proste, ale poprawne haslo, min 8 znaków, nie pamietam jakie inne reguly. Na pewno zadziala "haslo123". Chyba, ze w jakis sposób zaostrzyles reguly systemu. Nowemu uzytkownikowi (useradd) tez trzeba nadac wlasciwe haslo opcja "-p" albo ustawic po wykreowaniu nowego uzytkownika. BTW nie wpisujesz polskich znaków w hasle? [EDIT] "shutdown 4:00" nie ma znaczenia. Musiales cos wczesniej zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralphie Napisano Wrzesień 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2010 Nie mam pojecia o co chodzi, najszybciej chyba postawie system od nowa ;p Haslo bylo bardzo proste - bez polskich znaków, piec malych liter. Zmienilem na skomplikowane - failure, zmienilem na proponowane przez Ciebie 'haslo123' - failure ... mimo to, ze za kazdym razem po zmianie hasla zdaje sie wszystko ok ("passwd: all authentication tokens updated successfully."). Staralem sie wygooglowac rozwiazanie problemu i nic ... dobilem sie tylko do /var/log/secure i moga niepokoic te dwie linijki: passwd: pam_unix(passwd:chauthtok): password changed for ralphiepasswd: gkr-pam: couldn't update the login keyring password: no old password was entered Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2010 Tak strzelając z wyszukanych w sieci kawałków. Zaloguj się jako root do konsoli i wydaj polecenie chkconfig sshd off i sprawdź czy po restarcie coś się poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralphie Napisano Wrzesień 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2010 Żadnej zmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2010 No to ja już nie mam pomysłów. Jeśli bawiłeś się w konsoli, to możesz sprawdzić historię poleceń (plik .bash_history) może coś wyśledzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi