Skocz do zawartości

Bezpieczeństwo A Fedora

Gotard

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Swierzak jestem, Fedore 13 dopiero zainstalowalem i konfiguruje. Odkrylem nowa rzecz a mianowicie SELinux. Juz wiem co to jest, jednak mam pytanie. Czy ten SELinux jest optymalnie skonfigurowany od razu po instalacji? Jesli nie to gdzie znajde jakis tutek konfiguracji? Czy konfiguracja odbywa sie jedynie poprzez edycje pliku? Gdzies widzialem graficzne interfejs w necie to tego programu ale w systemie nijak nie widze.

Druga kwestia, zapora. Widze ze w iptables nie ma prawie zadnych regul. Oczywiscie jest program do jego konfiguracji ale jakis mi sie taki w porónaniu z Guarddogiem ubogi wydaje. Jak tam np. przepuscic polaczenia dla Kadu?

Trzecia kwestia. Jak juz program który ja instaluje narusza standardy bezpieczenstwa ochrony pamieci i SELinux wyrzuca monit o tym fakcie to co mam kliknac w celu jednorazowego zignorowania takiego zdarzenia? Zaznaczyc ptaszek ignoruj czy kliknac "wylacz ochrone pamieci"? Nie chce niczego na stale wylaczyc.

Bede wdzieczny za odpowiedzi.

aha. Ten switchdesk nie dziala. Zainstalowalem KDE i ten program, wybralem KDE a wraz sie Gnome wlaczalo. Dopiero edycja plików zalatwila sprawe.

Jeden problem - jeden watek.

Przeszukales forum zanim zadales pytania? Chyba nie, bo SElinux byl omawiany wiele razy, konfiguracje firewall na rózne sposoby tez byly m.in. w jakichs konfiguratorach graficznych np system-config-firewall.

Switchdesk wszystkim dziala tylko Tobie nie dziala ;) Jak wybrales KDE? Gdzie wlaczyles? I po co? Na ekranie logowania po kliknieciu na nazwe uzytkownika pojawia sie na dole ekranu pasek z mozliwoscia wyboru desktopa - zaden switchdesk do tego nie jest potrzebny.

Calosc przenosze do dzialu "Osla laczka".