Skocz do zawartości

Wybór Dystrybucji Dla Servera

miflex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mam na serwerze Fedorę. Ostatnio testowałem CentOS. Mam pytanie: Który system jest lepszy dla servera?

CentOS ma na 98% taki samo katalogi. Jest on jak czytałem przeznaczony typowo dla serverów. Ma dłuższy okres wsparcia niż fedora,

ale fedora mnie urzekła.

Który jest lepszy i dla czego?

Właściwie to odpowiedzi nie są merytoryczne i ubogie w argumentację. Jest to na zasadzie "...bo tak" lub "...bo tak się robi".

Jak kupujemy np. telewizor czy tuner to sprawdzamy w testach np. jak szybko się włączają i jakie mają funkcje.

Zaryzykujmy śmiałą tezę, że w zależności od wymagań, dystrybucja jest dogodniejsza lub nie.

Czy nie jest tak, że jak ktoś bardzo dobrze czuje się i potrafi zrobić wszystko pod Fedorą, to nie powinien postawić serwerka pod Fc?

W końcu monitor można odłączyć i odpalić na runlevel 3.

Mi się podoba ogromne wsparcie dla F, jaka to wygoda skorzystać z Repozytoriów bogatych w niemal wszystko co jest pod Linuksa.

Nie mam doświadczenia ani wiedzy tak szerokiej jak koledzy admimi, ale stawiam na to, że szybkość i stabilność danego dystro nie jest tu najważniejszym tematem. Bo to nie problem.

Jest to w dobie starych kompów, które wyrzucamy na śmietnik a z powodzeniem pociągną małą sieć domową lub firmową.

Stawiam na łatwość obsługi Fedory.

A jak się mylę to pokażcie mi testy porównawcze różnych dystrybucji. Np gdzie są najmniejsze pingi dla stron WWW jak na dwóch IP ktoś namiętnie używa muła lub ciągnie na raz 10 torrentów

dither

No nie przessadzaj bo jest ich więcej.

U mnie wszystkie oddziały firmy stoją na slackware

Jest jeszcze Red Hat, Suse, Gentoo no i *BSD

Może zapomniałem powiedzieć, że to są dwie dystrybucje, które mogę polecić. Ja widziałem serwery stawiane na zwykłym Windowsie z Apachem - i podobno działają bez problemu. Co do podanych przez Ciebie - można, ale trzeba więcej pracy przy aktualizacjach i konfiguracji. W farmie, gdzie serwerów jest setka czy więcej ciężko uświadczyć Gentoo czy Slackware.

Co do testów - ciężko o takie porównania.

Jakie pytanie taka odpowiedź.

Tak jak już wcześniej napisałem Fedora (nie Fedora Core) jest systemem desktopowym, ale jak się uprzesz to i serwer z niego zrobisz. Problem jest (o ile) częstość update'ów i ich jakość (chociaż z tym ostatnio jest coraz lepiej). Jeśli ktoś chce mieć spokój na kilka lat postawi sobie serwer na CentOS i będzie miał stabilne stricte serwerowe środowisko. Update które się pojawiają są raczej pewne i nie powinno być problemów po ich zainstalowaniu.