Skocz do zawartości

Rozne Moje Problemy

gofer

Rekomendowane odpowiedzi

chcialem zaznaczyc ze dopiero od wczoraj mam zainstalowanego pierwszego (_linuxa_ → Linuksa) ORT i jest nim fedora 3 i z gory przepraszam jesli zadaje zbyt proste pytania, ale licze na Wasza wyrozumialosc i pomoc.

O to kilka moich problemow ktore mi sie pojawily w tej chwili:

1.

Jak ustawic jezyk w KDE na polski, jest tam jakas opcja sounds & language (chyba sie tam to zmienia ) ale nie mam mozliwosci wyboru jezyka polskiegotylku US English.Moze jest to wina tego ze doinstalowalem KDE pozniej,a nie od razu przy instalacji systemu, moze brakuje jakiejs paczki......tylko ze ja nie wiem jakies :(

2.

Druga sprawa to obsluga ntfs: zainstalowalem taka paczke: kernel-module-ntfs-2.6.9-1.678_FC3-2.1.20-0.fc.2.3.i586.rpm

i nie montuje mi sie dysk C (ntfs) jak klikamw Gnome na skrot do tego dysku bo mi sie takowy robi to wyskakuje mi komunikat ze kernel nie obsluguje ntfs

a moj plik fstab wyglada tak:

# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details

LABEL=/ / ext3 defaults 1 1

none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0

none /dev/shm tmpfs defaults 0 0

none /proc proc defaults 0 0

none /sys sysfs defaults 0 0

LABEL=SWAP-hda7 swap swap defaults 0 0

/dev/hda1 /mnt/C ntfs noauto,user,ro,umask=0222 0

/dev/hda5 /mnt/D vfat utf8,codepage=852,auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0

/dev/hda8 /mnt/E vfat utf8,codepage=852,auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0

/dev/hda9 /mnt/F vfat utf8,codepage=852,auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0

/dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0

/dev/hdc /media/cdrom auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0

/dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0

3.

problem z tworzeniem plikow :jak mam uruchomiony Gnome to moge utworzyc jakies pliki ale nie moge ich pozniej uruchomic nawet jak jestem zalogowany jako root w KDE nie mam tego problemu.wszystko dziala normlanie moge tworzyc, edytowac ...

4.

jco nalezy zmienic w ustawieniach Gnome aby po uruchomieniu komputer i nie otwieraly mie sie kolejne okna jak chce dosc do jakiegos folderu ktory jest troche glebiej umiejscowiony ( jest to troche denerwujace jak sie otwiera np 6 okienek)

prosze o jakies rady i wskazowki.pozdrawiam!!!!

A PROPOS 4: Otwierasz dowolne okno z katalogiem, np root z pulpitu. Dalej Edycja/Preferencje/Zachowanie i tam zaznacz opcję "Otwieranie w oknie przeglądarki".

Orkan

Używam Gnome'a (nie KDE), ale z NTFS na szczęście męczyć się nie muszę :) Pozdrawiam

Jak ustawic jezyk w KDE na polski, jest tam jakas opcja sounds & language (chyba sie tam to zmienia ) ale nie mam mozliwosci wyboru jezyka polskiegotylku US English.Moze jest to wina tego ze doinstalowalem KDE pozniej,a nie od razu przy instalacji systemu, moze brakuje jakiejs paczki......tylko ze ja nie wiem jakies :(

Owszem, brakuje pakietu kde-i18n-Polish

2.

Druga sprawa to obsluga ntfs: zainstalowalem taka paczke: kernel-module-ntfs-2.6.9-1.678_FC3-2.1.20-0.fc.2.3.i586.rpm

i nie montuje mi sie dysk C (ntfs) jak klikamw Gnome na skrot do tego dysku bo mi sie takowy robi to wyskakuje mi komunikat ze kernel nie obsluguje ntfs

zainstaluj paczke kernel-module-ntfs-2.6.9-1.678_FC3-2.1.20-0.fc.2.3.i686.rpm - umnie na i586 nie chcialo smigac a na i686 dziala bez problemu