Skocz do zawartości

Fedora 14 - Skype

JanuszWo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wydaje mi się, że mimo wielu prób nie udało mi się zmusić fedory? pulseaudio? kde? nie wiem czego, aby dźwięk do skype pochodził z mojej fajnej kamerki na usb. Dźwięk mogę mieć tylko z mikrofonu na karcie... i to jeszcze tak przesterowany, że muszę wyłączać automatyczne sterowanie dźwiękiem przez skype. Wolałbym pozostać przy pulseaudio, bo na alsie jedne programy korzystają z jednej karty dźwiękowej, drugie z innej (jedna jest wyłączona w biosie, ale fedora jakoś tego nie widzi).

Ale muszę jeszcze dodać, że fedorę w wersji 14 uważam za nadzwyczaj udaną. I to całe pulseaudio prawie działa. Prawie się nie tnie.

A ja zaczne z innej beczki :-) Masz karte graficzna z HDMI ? Pytam dlatego, ze KDE potrafi przez Kmix [nie wiem czemu] wyjscie HDMI zinterpretowac jako wejscie audio etc. Sam sie glowilem co jest przyczyna. Pól biedy jak masz grafike ze stajni Nvidia, mozna to obejsc, ale w przypadku ATI nie znam i nie slyszalem o natywnym rozwiazaniu problemu.

Witam!

Nie rozumiem pytania sPeRaCz.PL, ale grafikę to mam starą gf 440mx albo fx. Nie piszę z kompa, na którym zrobiłem instalację fedory 14.

Co do pytania pana LenoX. Tak, mam tę najnowszą wersję. Gdy otwieram Skype > Opcje > Urządzenia dźwiękowe > Mikrofon to mam do wyboru tylko jakiś tam serwer pulseaudio.

Dzięki za zainteresowanie tematem - JanuszWo

A ja zaczne z innej beczki :-) Masz karte graficzna z HDMI ? Pytam dlatego, ze KDE potrafi przez Kmix [nie wiem czemu] wyjscie HDMI zinterpretowac jako wejscie audio 

U mnie przy karcie graficznej Ati mobility radeon 5400 tez tak jest ze urzadzenie

MANHATTAN HDMI AUDIO jest wazniejsze niz WEWNETRZNY DZWIEK ANALOG STEREO .

A powinno byc odwrotnie ......

Muszisz przeciagnac do góry to drugie urzadzenie w ustawieniach MULTIMEDIA w USTAWIENIA SYSTEMOWE . W komercyjnym windows instaluje sie 1 sterownik ; realtek high definition audio i jest spokój . W ustawieniach skype na winshicie jest mikrofon i glosniki realtek high definition audio. Na linuksie masz do wyboru kilka serwerów dzwieku ;

ALSA,PULSEAUDIO,JACK . A kiedys jeszcze byl ARTS.

Ja wczoraj przegladalem strone realteka , zaktualizowalem stery na winshicie do najnowszych 2.54 . I zauwazylem ze jest tam tez sterownik dla linuksa .

A moze dobrze by bylo wypedzic te wszystkie serwery dzwieku z linuksa a zainstalowac 1 ale porzadny sterownik realteka ?

A Moze mi ktos powiedziec gdzie teraz w najnowszym KDE 4.5 ustawia sie opcje CHANNEL MODE ? 2 lub 6

Do niedawna byla ona w KMIX-ie , teraz znikla ..

• Downvote 1

A może dobrze by było wypędzić te wszystkie serwery dźwięku z linuksa a zainstalować 1 ale porządny sterownik realteka ?

Proszę cię, przestań wypowiadać się na temat, o którym nie masz najmniejszego pojęcia. Nawet nie chce mi się tłumaczyć różnicy między PulseAudio, JACK-iem, ALSA i sterownikami w jądrze. Po prostu przestań, albo doczytaj.

Druga sprawa: znacznik code nie służy do cytowania. Służy do, niespodzianka, wstawiania kodu.

• Upvote 1

A ja dziś zainstalowałem 32-bitowe skype na 64-bitowej F14 alegdy dałem w konsoli polecenie

yum localinstall /ścieżka do pliku skype.rpm to mi wywaliło że plik jest not insigned

i nie zainstalowało . Gdy kliknąłem na plik skype.i586.rpm to pokazał się graficzny instalatorek

pakietów , ten kpackagekit który skype zainstalował nie wywalając problemów z zależnościami .

Tylk że jak chcę uruchomić skyp-a to mi teraz wywala ;

[darecki@localhost ~]$ skype

bash: /usr/bin/skype: /lib/ld-linux.so.2: bad ELF interpreter: No such file or directory

Użyłem opcji SZUKAJ , znalazłem kilka opisów że trzeba różne 32-bitowe pakiety doinstalować .

Pytam tylko dlaczego ani YUM w konsoli ani kpackagekit nie wywaliły błędami

a dopiero po zainstalowaniu wyśweietla błędy !!

Przepraszam z góry za OFFTOP ;

dlaczego *buntu ma wersję 64-bitową skypa a lepsza od niego fedora nie ma :angry:

Ubuntu nie ma 64-bitowej wersji. To zwykła 32 bitowa opakowana tak że działa na 64 bitach. Na Fedorze to opakowanie trzeba zrobić ręcznie.

Es.

A ja dziś zainstalowałem 32-bitowe skype na 64-bitowej F14 alegdy dałem w konsoli polecenie

yum localinstall /ścieżka do pliku skype.rpm to mi wywaliło że plik jest not insigned

I oczywiście nie pomyślałeś, żeby poczytać manuala yuma i zastosować magiczny parametr --nogpg?

i nie zainstalowało .

Ciekawym czemu to tak. -_-

Gdy kliknąłem na plik skype.i586.rpm to pokazał się graficzny instalatorek

pakietów , ten kpackagekit który skype zainstalował nie wywalając problemów z zależnościami .

Tylk że jak chcę uruchomić skyp-a to mi teraz wywala ;

Użyłem opcji SZUKAJ , znalazłem kilka opisów że trzeba różne 32-bitowe pakiety doinstalować .

Pytam tylko dlaczego ani YUM w konsoli ani kpackagekit nie wywaliły błędami

a dopiero po zainstalowaniu wyśweietla błędy !!

Ponieważ nie umiesz ich używać.

Przepraszam z góry za OFFTOP ;

dlaczego *buntu ma wersję 64-bitową skypa a lepsza od niego fedora nie ma :angry:

Primo, nikt nie twierdzi, że Fedora jest lepsza od Ubuntu. Secundo, patrz odpowiedź esaila. Tertio, developerzy Fedory just don't give a f*ck about proprietary software. Or users who can't install a damn package, for that matter.

• 1 month later...

Zapomniało mi się i musiałem ponownie poszukać rozwiązania w tej kwestii(Skype 64-bit). Google przywiódł mnie tu - trochę marnie ;)

Więc dla tych, którzy zawędrują w poszukiwaniu rozwiązania, wrzucę (mimo odgrzewania tematu) linka z wytłumaczeniem i rozwiązaniem.

http://yunustj.wordpress.com/2010/07/18/how-to-install-skype-on-to-fedora-13-x86_64/