Skocz do zawartości

Brak Dźwięku. Nie Widzi Karty Sb

Golo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początku dźwięk był, po którejś aktualizacji nagle zamilkło. W preferencjach dźwięku w zakładkach "Wejście" i "Wyjście" była zaznaczona moja karta SB Audigy 2 i nic nie było wyciszone. Trochę poszukałem i trafiłem na http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F13_%28Goddard%29#Instalacja_kodek.C3.B3w no więc dziarsko wklepałem

su -c "yum install gstreamer-{ffmpeg,plugins-{bad,good,ugly}} \
xine-lib-extras{,-freeworld} libtunepimp-extras-freeworld"

no i teraz jest jeszcze gorzej. Po pierwsze w preferencjach dźwięku w zakładkach "We" i Wy" nie ma już mojej karty tylko jest "wewnętrzny dźwięk analog stereo". A jak daje "Test Speakers" to wyskakuje narzędzie do zgłaszania błędów:

Package:    	gnome-media-2.30.0-1.fc13
Latest Crash:	sob, 27 lis 2010, 16:22:15
Command:    	gnome-volume-control
Reason:     	Process /usr/bin/gnome-volume-control was killed by signal 6 (SIGABRT)
Comment:    	None
Bug Reports:	

A w Rhytmbox muza leci tylko nic nie słychać :)

Właśnie odpaliłem kompa... wszystko wróciło do normy, NIC nie zrobiłem, dźwięk jest, widzi kartę w "Preferencjach..." Kto to rozumie :blink:

!!

Skoro mam temat, to inne pytanie.

W grubie mam już do wyboru trzy wersje (?) fedory, przy każdej aktualizacji będzie mi dodawało kolejną opcję? Jak mogę to ograniczyć? Czy zostawić tak jak jest?

Skoro mam temat, to inne pytanie.
jeden wątek - jeden problem mad.gif Proszę o tym pamiętać na przyszłość.

W grubie mam już do wyboru trzy wersje (?) fedory, przy każdej aktualizacji będzie mi dodawało kolejną opcję? Jak mogę to ograniczyć? Czy zostawić tak jak jest?
Nie, nie będzie dodawało kolejnych. Domyślnie Fedora zostawia 3 najnowsze jądra - pomyśl co by było gdyby najnowsze jądro było uszkodzone? Tak się czasem zdarza.

Nie zmieniaj tego. A jeśli bardzo chcesz to poczytaj "man yum.conf" - poszukaj installonly_limit ;)

Jeszcze raz - jeden wątek, jeden problem. Kończymy. Jak będziesz miał inne problemy, to załóż nowy temat w odpowiednim dziale.

• Upvote 1

ok ok bede pamietal, po prostu to takie male dodatkowe pytanie jako ze tytulowy problem sie sam rozwiazal. ;)

I nie wiedzialem ze system robi trzy ostatnie jadra (wydawalo mi sie ze dwa beda), sadzilem ze bedzie ich robil... wiecej, stad moje pytanko.

Dzieki.