vilk Napisano Listopad 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2010 Oto jaki błąd dostaję, gdy chcę odmontować (bezpiecznie usunąć) jakikolwiek pendrive. Co zrobić, by zaczęło poprawnie działać. Mam F13, sprzęt: laptop intel dual core 2.0 ghz/ 2gb ram. Środowisko graficzne: Gnome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2010 Wszystkie zasoby korzystające z tego pendrive'a muszą zostać zwolnione. Może masz otwarty katalog z tego pena albo działa jakiś program korzystający z danych na tym urządzeniu. Polecenia lsof, fuser mogą być pomocne w ustaleniu co jest przyczyną problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vilk Napisano Listopad 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2010 No właśnie, problem w tym że ja zamykam wszelkie aplikacje gdy go odmontowuje, tak już jest od dawna, tylko nie miałem czasu się tym zająć. Polecnie lsof zwraca ogromną liczbę wyników, drugie zwraca helpa, szczerze mówiąc dzięki za podpowiedź ale ja się na tym aż tak nie znam, nie wiem jak te polecenia miałyby być mi pomocne. Bo wyniki ich nic mi nie mówią, może coś więcej napisz, błąd występuje nawet gdy pozamykam wszelkie inne aplikacje (już od dawna), mógłbym oczywiście zainstalować F14 ale obecnie nie mam czasu wszystkiego przenosić, poza tym F13 oprócz tego kłopotliwego błędu sprawuje się świetnie - jak coś działa to po co zmieniać. Natomiast może jest jakiś sposób by ten błąd w łatwy sposób obejść. Jestem raczej średnio-początkujący i nie znam się na wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Listopad 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2010 Też tak czasem mam, polecenie umount jako root rozwiązuje problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vilk Napisano Listopad 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2010 No dobrze, a jak to zrobić by móc robić to bez stosowania takich poleceń jak umount, tak czytałem manuala ale i tak nie wiem jak je zastosować, wolałbym robić to kliknięciem myszki, po umount trzeba podać jakąś ścieżkę tak, ale jaką? Nie wiem, tak jak pisałem nie znam się na tym, no i wolałbym to robić jednak "po bożemu" czyli tak jak to robiłem wcześniej. Nie pamiętam kiedy mi się to zepsuło, ale 3 miesiące temu. Mi się nie dzieje to czasem ale za każdym razem kiedy chcę odmontować pena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2010 No dobrze, a jak to zrobic by móc robic to bez stosowania takich polecen jak umount,Czasem trzeba poczekac na zamkniecie plików i zwolnienie zasobów. Szczególnie jesli robiles znaczace zmiany na plikach pendrive (zapisanie nowych plików, usuniecie starych, modyfikacje). Tobie wydaje sie, ze juz a system wie swoje Polecenie lsof (list open files) zwraca liste otwartych plików. Jej analiza zazwyczaj szybko uwidacznia, który z plików z naszego pendrive'a jest jeszcze w uzyciu. Oczywiscie moga byc inne powody takiego zachowania, ale to co napisalem powyzej warto tez brac pod uwage. po umount trzeba podac jakas sciezke tak, ale jaka? No, te minimalna odrobinke wiedzy nt. Linuksa to trzeba miec. Nawet w Windows nie ma tak lekko Podpowiedz: urzadzenia montuja sie w katalogu /media. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vilk Napisano Listopad 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2010 Czasem trzeba poczekac na zamkniecie plików i zwolnienie zasobów. Szczególnie jesli robiles znaczace zmiany na plikach pendrive (zapisanie nowych plików, usuniecie starych, modyfikacje). Tobie wydaje sie, ze juz a system wie swoje Polecenie lsof (list open files) zwraca liste otwartych plików. Jej analiza zazwyczaj szybko uwidacznia, który z plików z naszego pendrive'a jest jeszcze w uzyciu. Oczywiscie moga byc inne powody takiego zachowania, ale to co napisalem powyzej warto tez brac pod uwage. No, te minimalna odrobinke wiedzy nt. Linuksa to trzeba miec. Nawet w Windows nie ma tak lekko Podpowiedz: urzadzenia montuja sie w katalogu /media. Wiem, ze urzadzenia montuja sie w /media/. Nie zmienia to faktu, ze sciezka która jest mi dostepna do KINGSTON 16 - a tej nie wpisze do polecenia, nie wiem tez jak go uzyc nadal. Czekam na zamkniecie plików i zwolenienie zasobów, ostatnio np. 3 godziny - nic to nie daje. Blad jak juz napisalem jest niezalezny od wszystkiego innego, pod Windowsem odmontowuje sie ok. Na komputerze w pracy mam Ubuntu, tam takich problemów nie ma i nie musze czekac. Wiec z mojej strony nie ma zadnego ANI TO zadnego bledu, cos jest nie tak w systemie. Odpalam kompa, wkladam usb,wciskam odmontuj i blad wystepuje BEZ ROBIENIA CZEGOKOLWIEK NA NIM. Takze polecenie lsof sie nie przyda. Moze jestem poczatkujacy ale nie pisalbym tu nie sprawdzajac wszelkich mozliwych powodów o których moge wiedziec, uprzednio uzywajac np. Windows (a wiec niezamkniete pliki, operacje na usb itp, az taki ciemny nie jestem). Mam minimalna wiedze, wlasnie minimalna a to oznacza ze nie wiem wszystkiego, wiem natomiast ze urzadzenia montuja sie w media. Tylko nic mi to nie daje. Nie podam przeciez sciezki /media/Kingston 16 bo mi zwróci blad i dlatego napisalem prosbe byscie sprecyzowali chociaz jak ta sciezke sprawdzic. ---- EDIT: OK, wiec uzylem umount 'KINGSTON 16' i sie udalo, no dobra a jak teraz przywrócic mozliwosc odmontowania usb za pomoca myszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2010 [...] a tej nie wpisze do poleceniaDlaczego? Piszac o minimalnej wiedzy mialem na mysli znajomosc dosc podstawowa polecen "mount" i "umount". To chyba nie jest trudne napisac jako root umount "/media/KINGSTON 16" albo umount /media/KINGSTON\ 16 [EDIT] Oczywiscie rozumiem i uwazam za naturalne, ze chcesz zeby wszystko dzialalo jak nalezy, ale osobiscie nie mam pomyslu jak rozwiazac problem. Moze warto zajrzec na bugzille? Moze to jakis blad ogólny i niedlugo zostanie naprawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vilk Napisano Listopad 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2010 Obydwa polecenia znałem wcześniej. Tylko zwracały mi błąd. Nie znałem tego z ukośnikiem zamiast spacji. Tak jak pisałem po edycji posta, jak teraz zrobić by można było myszką odmontowywać pena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2010 Tylko zwracały mi błąd.Jaki? Nie znałem tego z ukośnikiem zamiast spacji.Nie "zamiast spacji" a "przed spacją" - to ważne, ale cudzysłowy załatwiaja to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vilk Napisano Listopad 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2010 Zwracały mi błąd, wynikający z tego, że użyłem umount /media/Kingston 16 bez cudzysłowy czy też ukośnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Listopad 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2010 Zmień montowanie pena na montowanie z opcją sync, będziesz miał bez błędów. Będzie za to wolniej i szybciej zużyjesz pena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi