Skocz do zawartości

Brak Dostępu Do Partycji

loczek92

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie to miałem 2 partycje na jednej Ubuntu a na drugiej multimedia(ext4). No i sformatowałem partycje ubuntu i zainstalowałem fedore 14. I teraz nie mam dostępu do partycji z multimediami.

Ogólnie to wygląda to tak:

- widze ją w menu miejsca;

- klikam ją;

- pokazuje mi się okno wprowadzania hasła roota;

- po autoryzacji ginie mi partycja;

- po restarcie wszystko dzieje się od nowa.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Spróbuj tak:

/dev/sdb jest zalezne od tego co to za partycja. Mozesz zobaczyc jakie masz wpisujac jako root fdisk -l.

su
mkdir /media/partycja
mount /dev/sda /media/partycja

Partycja bedzie zamontowana w /media/partycja. Mozesz uzyc jakiegos folderu w swoim katalogu /home zamiast podanej przeze mnie sciezki.

Tez mialem kiedys taki problem, ale nie moge sobie przypomniec przyczyny, dlaczego tak sie dzialo. Nie wiem teraz jaki w F14 jest program do montowania partycji (ostatnio czesto to sie zmienialo), ale jesli jest udisks to spróbuj w ten sposób udisks --mount /dev/sdaX (gdzie X to numer dysku, który mozesz sprawdzic np. w blkid po etykiecie\LABEL). Oczywiscie wczesniej trzeba odmontowac. Jak ten udisks zwróci jakas niezrozumiala informacje to wklej ja tu. Mozesz jeszcze wywolac fdisk -l i sprawdzic czy nie ma zadnych informacji o nachodzacych sie sektorach partycji. Ogólnie to sposobów jest duzo, bo np. edycja /etc/fstab, czy odpalenie tego mounta z odpowiednimi parametrami.

Btw. zacznij edytowac swoje posty zamiast pisac kolejne pod soba.