smogg Napisano Grudzień 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2010 Przede wszystkim pragnę wszystkich gorąco powitać po raz pierwszy na tym forum Korzystając z okresu świątecznego, spędzam czas z rodziną i szukam dla nich prezentu. Mojemu laptopowi postanowiłem zafundować odejście od "jedynego słusznego" systemu operacyjnego Pracowałem na nim od lat, i jestem do niego przyzwyczajony (głównie musiałem się przyzwyczajać do jego wad) ale nie o tym chciałem... Szukam jakiejś dystrybucji dla siebie już któryś dzień i chyba do gustu najbardziej przypada mi Fedora. Chciałbym podjąć jednak rozważną decyzję i jeszcze przed instalacją mam kilka pytań, na które mam nadzieję ktoś łaskawy odpowie. Przede wszystkim chciałbym wiedzieć, czy jest może ktoś kto z powodzeniem zainstalował i korzysta z pakietu Adobe? Głównie interesuje mnie Flash, Photoshop oraz Illustrator i na dalszym planie Dreamweaver oraz Fireworks. Czy instalacja przez Wine'a wystarczy czy trzeba kombinować? Na Windowsie piszę kod głównie w Dreamweaverze i Notepad'dzie ++ - jaka jest alternatywa "Fedorowa" dla tego drugiego programu? (chciałbym ją wcześniej zobaczyć) Moja ulubiona przeglądarka to Opera i z niej głównie korzystam ale w swoim systemie chciałbym mieć zainstalowane także: Google Chrome, Safari Browser oraz Internet Explorer'a w różnych wersjach - z którymi przeglądarkami będzie problem? Przeglądając internet wyczytałem, że jest problem ze sterownikami do kart nVidia a konkretniej z oprogramowaniem nVidia Optimus - czy ktoś z powodzeniem używa tego oprogramowania lub alternatywy? Moja karta graficzna to nVidia GeForce 325M czy będą z nią jakieś problemy? Czy Fedora wspiera posiadaczy laptopów i ma typowe rozwiązania w stylu dodatkowe funcjonalności touchpada, zarządzania energią itp? Ogólnie rzecz biorąc, czy sądzicie, że ten system jest dla mnie dobrym wyborem czy może powinienem szukać dalej? Nie mam praktycznie żadnej wiedzy na temat Linuxa - rozumiem zaledwie kilka komend w terminalu ale szybko się uczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2010 Z pakietami adobe bedziesz sie meczyl na linuksie (poza flashem). Istnieja dziesiatki edytorów podobnych do Notepada++ np. geany, gedit, kate itp. Safari i IE na linuksie nie ma (mozesz spróbowac ie4linux). Nie wiem co to ten nvidia optimus, ale fedora radzi sobie z zarzadzaniem energia, wiec nie widze powodów instalowania czegokolwiek. Karta bedzie dzialac. Nie wiem o jakich dodatkowych funkcjonalnosciach touchpada mówisz, ale ogólnie to touchpad dziala. Na laptopach jest ok. A na pytanie czy system jest dobrym wyborem najlepiej odpowiesz sobie sam jak zainstalujesz. Mozesz zaczac nawet od tego http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smogg Napisano Grudzień 23, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2010 Hmm... Bez Adobe'a bedzie ciezko, wiec moze na poczatek zainstaluje Fedore obok Windowsa 7. Czy masz moze jakis poradnik czy moze nie bedzie z tym problemow i bez problemowo wydziele partycje dla Linuksa podczas zwyklej instalacji? @edit Czytam linka ktorego podales i zastanawiaja mnie te remixy. Nie do konca rozumiem czy to "rozszerzenia" do gotowej juz instalacji Fedory, czy to pelny system ktory trzeba zainstalowac od nowa ktory instaluje sie juz z tymi dodatkami. Ogolnie info na ich temat jest dosyc znikome, jezeli masz jakies szersze informacje to bede wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2010 ...wiec moze na poczatek zainstaluje Fedore obok Windowsa 7. W ten sposób nigdy nie zmienisz systemu. W czasie instalacji mozesz wydzielic partycje. Mozesz zainstalowac fedore obok i potem postawic na niej wirtualnego windowsa uzywajac VirtualBoksa (w7 ma wieksze wymagania niz xp, ale mozesz tez bedzie dobrze chodzic, chociaz nigdy nie sprawdzalem). Bedziesz mógl uzywac windowsa w linuksie. Photoshop od dawna ma chyba oficjalne wsparcie, wiec akurat ten program powinien chodzic ok na wine. Co do innych to sprawdz na http://appdb.winehq.org/ (cos nie dziala w tej chwili).Poza tym na linuksie istnieje wiele sensownych alternatyw: (raster) gimp, koffice-krita, (wektor) inkscape, koffice-karbon itp. Chociaz nie wiem jak profesjonalnie uzywasz produktów adobe, ale chyba nie piszesz zawodowo stron w dreamweaverze Sam nie jestem fanem adobe. Wystarczy mi, ze musimy sie meczyc z niestabilnym i zasobozernym flashem. Remiksami nie warto zawracac sobie glowy. To co znajdziesz w remiksie mozesz zainstalowac sam postepujac zgodnie z poradnikiem http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smogg Napisano Grudzień 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2010 Dreamweavera uzywam kiedy pisze cos pod gotowe CMSy typu Wordpress czy Joomla. Ma on wiele dodatków które znacznie przyspieszaja prace z tymi systemami. Na razie jednak zainstaluje Fedore obok Windowsa, potem zrobie sobie kopie potrzebnych plików na linuksowej partycji i usune windowsa Jakies wskazówki co do wydzielania partycji dla Linuksa poza tym co jest w linku który podales? @edit No i mam pierwszy problem Wydzielilem dla Fedory prawie 200GB wolnego miejsca (obszar "zabrany" windowsowi, niepodzielony na partycje) i probuje zainstalowac Fedore wybierajac podczas instalacji opcje "Use free space"... Wyskakuje mi jednak blad, ze nie mam wystarczajaco miejsca dla tego systemu, co jak mniemam jest nieprawda Co moze powodowac ten blad? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2010 To co jest w http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Podzia.C5.82_dysku i http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/13/html/Installation_Guide/s2-diskpartrecommend-x86.html wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smogg Napisano Grudzień 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2010 Przy przyznawaniu miejsca dla /swap nie było problemu, ale dalej już wyświetla komunikat mówiący o braku miejsca na dysku, którego jest mnóstwo! Nie wiem o co chodzi... Oczywiście korzystam z ręcznego wyznaczania partycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2010 Nie wiem czy wiesz, ale na dysku twardym mozesz utworzyc maksymalnie 4 partycje podstawowe lub 3 podstawowe + 1 rozszerzona. W ramach partycji rozszerzonej mozesz utworzyc dowolna liczbe partycji logicznych. Zainstaluj linuksa na partycjach logicznych (czyli na rozszerzonej). Od razu uprzedzajac pytanie, jak zapyta, gdzie wrzucic gruba to do /dev/sda (czyli do MBR dysku, a nie pojedynczych partycji np./dev/sda5). http://pl.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record#Budowa_MBR http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_rozszerzona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smogg Napisano Grudzień 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2010 Przebrnalem przez instalacje, system dzialal. Zaczalem instalacje róznych bzdetów przez ten program EasyLife z wiki, zainstalowalem, zrestartowalem kompa i fedora juz sie nie wlacza Istnieje cos takiego jak tryb awaryjny bo nie moge znalezc w internecie? @edit Wyskakiwaly mi jakies bledy zwiazane z Kernelem, moze to jest przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2010 Jak pewnie zauważyłeś są to programy nieoficjalne, więc mogą powodować problemy. Po zainstalowaniu czego konkretnie system przestał się włączać (sterowników nvidii)? Jedyna słuszna droga to instalacja fedory -> pełna aktualizacja (yum update) -> restart -> ręczna instalacja reszty programów zgodnie z poradnikiem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smogg Napisano Grudzień 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2010 Przeinstalowalem juz system i nie odpalalem tych programików... Wydaje mi sie, ze wina jest sterownik nVidia. Komputer sie wlacza, system sie bootuje ale nie widze ekranu logowania. Skorzystalem z poradnika który jest na wiki i chcialem przekonfigurowac te "iksy" Wpisywalem po kolei tak jak jest tutaj: http://wiki.fedora.pl/wiki/Srodowisko_graficzne_(pulpit)_nie_uruchamia_sie_(X'y_nie_startuja) Problem pojawia sie przy edycji pliku. Pakietu nano nie ma, i nie chcial sie zainstalowac wiec próbowalem uzyc gedit no ale bez skutku bo nie moze wyswietlic programu. Czy jest jakis edytor w terminalu? Ogólnie wydaje mi sie, ze sprawa jest zwiazana z moim sprzetem. Jak wspominalem - na windowsie mam oprogramowanie nVidia Optimus (które jak wyczytalem nie wspiera i nie bedzie wspieralo Linuksa ;(). Oprogramowanie odpowiada za przelaczanie pomiedzy kartami kiedy jest to potrzebne. Chodzi o to, ze "na codzien" uruchomiona jest u mnie slaba, zintegrowana karta graficzna Intel HD Graphics a kiedy potrzebuje to z pomoca Optimusa uruchamiam szybciutko nVidia GT 325M. Instalujac sterowniki dla nVidia na linuksie nie jestem pewnie w stanie obsluzyc intel'owskiej karty i stad problemy... W biosie nie znalazlem opcji wlaczenia karty nVidia na stale, wiec nie mam pomyslu za bardzo jak rozwiazac ten problem. Czy w linuksie istnieje cos a'la "menedzer urzadzen" z win'a? @edit Tzn tak wlasciwie to karte Intel HD mam zintegrowana z CPU wiec raczej jej nie wylacze Jakies pomysly jak to rozwiazac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2010 Pewnie w tej chwili linux odpala sie na karcie intela (btw. ona nie jest zintegrowana z cpu tylko z plyta glówna) i stad problemy po instalacji sterownika nvidii. Zreszta mozesz to sprawdzic na dzialajacym systemie poleceniem hwdetect --show-video . Na razie usun sterownik yum remove kmod-nvidia, usun xorg.conf rm /etc/X11/xorg.conf i sprawdz, która karta dziala. Jesli nie mozesz przelaczyc w biosie to moze sie okazac, ze na razie bedziesz skazany na domyslna. Ogólnie ja sie nie spotkalem z hybrydowymi kartami graficznymi (mam starszego lapka tylko z nvidia) i nie wiem nic na ten temat. Ale pisaniem patchy zajal sie juz koles zajmujacy sie wlasnie grafika w fedorze airlied i tu sa jego wpisy http://airlied.livejournal.com/70348.html , wiec w przyszlosci bedzie zapewne ok i nie ma co sie przejmowac, ze nvidia nie planuje optimusa na linuksa Dodatkowo poczytaj to http://linux-hybrid-graphics.blogspot.com/ i po prostu poszukaj na wlasna reke http://www.google.pl/linux?hl=pl&safe=off&q=hybrid+graphics Co do nano to doinstaluj yum install nano (gedit jest programem graficznym, wiec w konsoli go nie odpalisz). Mozesz tez doinstalowac mcedit lub uzyc vima (po wejsciu do edytora trzeba wcisnac i, zeby edytowac i po edycji kombinacje, klawisz <esc> i :wq, aby zapisac i wyjsc, ogólnie intuicyjna obsluga ). Jaki to model laptopa? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smogg Napisano Grudzień 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2010 Dzięki wielkie Thof za bardzo pomocne wpisy To Asus n61jv. Tą hybrydową grafikę mam po raz pierwszy i jestem bardzo zadowolony. Karta zmienia się (w winodwsie) sama, nie widać jakiegokolwiek migania ekranu czy czegoś wtym stylu a zżeranie energii na karcie intelowskiej jest dużo mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2010 Pomysł z dwoma kartami jest bardzo dobry, ale jak to często bywa linux przespał moment, kiedy zaczęły pojawiać się takie laptopy i funkcjonalności, która jest widoczna i potrzebna dla zwykłego użytkownika, po prostu nie ma. Inna sprawa, że jeśli sama nvidia nie zajęła się tym to sprawa może być dosyć skomplikowana, np. Xorg nie był tworzony z myślą o obsłudze dwóch kart i teraz może być konieczność zmian nawet w architekturze. Za to jest wsparcie dla wielu kursorów, czego nie ma windows, tylko komu to tak naprawdę jest potrzebne... Zdecydowana większość popularnego sprzętu działa, ale jak widać nadal są braki. Można się do tego przyzwyczaić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smogg Napisano Grudzień 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2010 No program zmieniający karty (nVidia Optimus) nie jest rozwijany dla Linuksa, sterowniki do mojej karty nVidia znalazłem już natomiast na oficjalnej stronie bez problemu... Więc nVidia wspiera Linuksa pół na pół co jest dla mnie conajmniej dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi