lared930 Napisano Grudzień 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2010 Witam, używam z racji nauczyciela systemu Fedora 14. Podczas używania systemu na swoim komputerze zauważyłem, że repozytoria są całkowicie wyłączone(System->administracja->źródła oprogramowania) i za chiny ludowe nie da się ich włączyć. Zdziwiło mnie to, z racji tego, że system był świeżutko ściągnięty ze strony projektu Fedora. No cóż, jeżeli nie działa, to trzeba poszukać pomocy. Niestety, firefox nie działał jak powinien, nie był zdolny do tłumaczenia domen na adresy IP. Muszę przy każdym włączeniu systemu ustawiać mu, żeby nie tłumaczył adresów domenowych na adresy IPv6(network.dns.disableIPv6). Pomijając ten problem, przy kazdej próbie wyszukania czy aktualizacji oprogramowania dostaję takie oto komunikaty: [root@michal ~]# yum search firefox Wczytane wtyczki: langpacks, presto, refresh-packagekit Adding pl_PL to language list http://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/14/Everything/x86_64/os/repodata/repomd.xml: [Errno 14] PYCURL ERROR 6 - "" Próbowanie innego serwera lustrzanego. Błąd: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora. Please verify its path and try again Zgodnie z tym co znalazłem w internecie, próbowałem na różne sposoby zedytować plik /etc/yum.repos.d/fedora.repo niestety bez powodzenia. Serwer projektu fedora stoi i nie wygląda jakby miał paść: [root@michal ~]# ping download.fedoraproject.org PING wildcard.fedoraproject.org (80.239.156.215) 56(84) bytes of data. 64 bytes from mirrors.fedoraproject.org (80.239.156.215): icmp_req=1 ttl=54 time=37.8 ms 64 bytes from mirrors.fedoraproject.org (80.239.156.215): icmp_req=2 ttl=54 time=41.0 ms 64 bytes from mirrors.fedoraproject.org (80.239.156.215): icmp_req=3 ttl=54 time=37.2 ms ^C --- wildcard.fedoraproject.org ping statistics --- 3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2002ms rtt min/avg/max/mdev = 37.283/38.743/41.098/1.696 ms Z uwagi na to, że wystąpił problem w konfiguracji DNS przy okazji firefoxa, który o ile dobrze wiem nie wystąpił u żadnego ze znajomych, sądzę że ma to związek z konfiguracją sieci. Sieć to typowa radiówka, mój komputer łączy się z wykorzystaniem DHCP z routerem za pomocą kabla UTP. Warto zaznaczyć także, że konfiguracja ręczna powoduje, że nazwy hostów nie są tłumaczone na adresy IP. Czy ktoś może spotkał się z tego rodzaju problemem? Sądzę, że te błędy komiunikacji powoduje jakaś konfiguracja związana z IPv6, ale nie mogę ustalić co konkretnie. W menadżerze sieci w trybie graficznym w konfiguracji IPv6 metodę ustawiłem na 'ignoruj'.Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam Lared930 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2010 http://wiki.fedora.pl/wiki/Wyłączenie_IPv6 A plik /etc/resolv.conf powinien wyglądać tak (opendns): nameserver 208.67.222.222 nameserver 208.67.220.220 Jeśli przy każdym połączeniu będzie nadpisywany to możesz mu zablokować zapis poleceniem: chattr -i /etc/resolv.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lared930 Napisano Grudzień 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2010 Działa! Wielkie dzięki, problem był w DNS'ach, IPv6 przed chwilą właśnie zablkokowałem. Wiedziałem że na was można liczyć. Pozdrawiam, Lared930 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi