Skocz do zawartości

Problem Z Kernelem

dk11095

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, ponieważ jestem nowym użytkownikiem chciałem się przywitać ale przejdźmy już do sedna sprawy. Więc od dłuższego czasu próbuję zainstalować Fedorę 13 lecz coś mi nie idzie, a mianowicie normalna płytka bootowalna wkładam potem restart pojawia się normalny splash Fedory 13 i napis że bootowanie rozpocznie się w ciągu 10 sekund no to lajt czekam te 10 sekund po czym wyskakuje coś takiego:

"This kernel requires an x86-64 CPU, but only detected an i686 CPU.

Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU."

Nie mam pojęcia o co chodzi bo z Linuxem nie miałem za dużo styczności a jak już to w celach rozrywkowych i to z Ubuntu dlatego proszę o niezwłoczną pomoc i przy okazji przepraszam jeśli pomyliłem działy.

A próbowałeś zrozumieć komunikat? Nawet jeśli nie znasz angielskiego, to jest takie coś jak tłumacz Google → wystarczy kliknąć ten link i masz odpowiedź.

Krótko mówiąc ściągnąłeś obraz niewłaściwy dla architektury Twojego procesora - masz procesor 32-bitowy a próbujesz zainstalować wersję przeznaczoną dla procesorów 64-bitowych.

Jak już uda Ci się zainstalować Fedorę, zapraszam do naszego poradnika → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik Zaoszczędzi to sporo pisania.

Przenoszę wątek do działu dla początkujących.