KamilWa Napisano Styczeń 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2011 Witam, od razu zaznaczę, że jestem nowym użytkownikiem forum więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem z zainstalowaniem sterowników do karty graficzne GeForce8600GT. Po wykonaniu: su -c "yum install kmod-nvidia-PAE" sterowniki mi się elegancko instalują. Po restarcie system zatrzymuje sie na załadowanym w pełni obrazku fedory. Nie widać myszki. Mogę go jedynie zrestartować za pomocą Ctrl+Alt+Del. Po włączeniu Fedory w trybie tekstowy ( dopisanie w grubie na końcu '3' ) mogę do systemu się zalogować. Wykonałem polecenie nvidia-xonfig plik /etc/X11/xorg.conf ma postać # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig # nvidia-xconfig: version 260.19.29 (mockbuild@) Thu Dec 16 05:03:59 EST 2010 # RPM Fusion - nvidia-xorg.conf # Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Default Screen" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "keyboard" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "Videocard0" SubSection "Display" Modes "nvidia-auto-select" EndSubSection EndSection po restarcie nadal nie działało. Dodałem na koniec pliku: Section "File" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia/" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/" EndSection ale też nie pomogło. Plik /etc/X11/xorg.conf.backup ma postać: # RPM Fusion - nvidia-xorg.conf # Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" EndSection Żeby wrócić do działającego systemu wpisuję sudo yum remove xorg-x11-drv-nvidia Za wszelkie pomysły co trzeba zrobić żeby system zadział na sterownikach nvidi będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2011 Czy masz w pełni zaktualizowany cały system? Szczególnie jądro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilWa Napisano Styczeń 11, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2011 sudo yum update Loaded plugins: langpacks, presto, refresh-packagekit Adding en_US to language list Setting up Update Process No Packages marked for Update Wydaje mi się, że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2011 sterowniki mi sie elegancko instaluja. Po restarcie system zatrzymuje sie na zaladowanym w pelni obrazku fedory. Nie widac myszki. Moge go jedynie zrestartowac za pomoca Ctrl+Alt+Del. Po wlaczeniu Fedory w trybie tekstowy ( dopisanie w grubie na koncu '3' ) moge do systemu sie zalogowac. Sorry, ale cos mi sie zdaje, ze albo zle Ci sie sterowniki zainstalowaly, albo powstal jakis blad. Przy sterownikach nvidii nie mozliwe zebys mial bootsplash bo on wymaga KMS (z to jest dostepne z otwartym nouveau). Podejrzewam, ze Xsy sie nie uruchamiaja gdyz jest jakis konflikt tych sterowników i system sie "zawiesza". Spróbuj: yum erase kmod-nvidia-PAE yum install kmod-nvidia-PAE PS Teraz zauwazylem, ze masz PAE. Moze w tej wersji nie blacklistuje sie nouveau bo ma jakis blad. Musisz zablokowac ladowanie modulu nouveau. Na wikipedi znajdziesz jak: http://en.wikipedia.org/wiki/Modprobe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glodmaster Napisano Styczeń 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2011 Też miałem troche problemow z ta karta. Easy Life rozwiazal je sam. Sprobuj przez niego postawic sterownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Styczeń 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2011 A dlaczego nie sprobujesz akmod-nvidia ? Tez mam nvidie: /etc/X11/xorg.conf: # Xorg configuration created by livna-config-display Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Oraz wycinek z gruba: kernel /boot/vmlinuz-2.6.35.10-74.fc14.i686.PAE root=UUID=9bb6138a-df45-4caf-8429-3c36889fe867 quiet rhgb SYSFONT=latarcyrheb-sun16 LANG=pl_PL.UTF-8 KEYTABLE=pl2 nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau LANG=pl_PL.UTF-8 vga=842 @morsik Oczywiscie ze Splash (Plymouth) dziala z nvidia. Kluczem jest tu dodanie "vga=XXX" do konfiga gruba ktore okresli rozdzialke "na sztywno" bez odczytywania z KMS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
genezyp-kapen Napisano Styczeń 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2011 Miałem podobny problem po aktualizacji kernela do wersji: kernel-2.6.35.9-64.fc14.i686 Po powrocie do porzedniej wersji, czyli kernel-2.6.35.6-45.fc14.i686, znowu wszystko działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Styczeń 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2011 Witam po dłuższej przerwie. Ja używam Fedory i386 i KDE - jakoś przypadło mnie to od samego początku przez ostatnich parę lat użytkowania, oczywiście były błędy czy to w kernelu czy sterownikach nvidii czy repo, miałem do czynienia od samego początku powstania nvidii z ich kartami graficznymi,w ostatnich pięciu latach miałem GT 7600, GTX 8800, GTX 265 - obecnie, a nigdy nie zdarzyło się mnie aby mój linux nie funkcjonował, ze sterownikami nvidii, jeśli nie z repo to z nvidii, obecnie mój sposób działania to wywalenie z kernela sterownika "nouveau" zanim zacznę konfigurację systemu, oraz jego poprawki, chociaż sterownik "nouveau" działa, dopiero robię porządek z kernelem i sterownikami nvidii na samym końcu konfiguracji systemu linux-a, użuwam również ostatnio Kubuntu, PCLinuxOS, Mandriva i inne, ale dla mnie najlepsze systemy w działaniu i konfiguracji to Fedora i PCLinuxOS. Instaluję praktycznie wszystkie poprawki jakie się pokazują w repo danego systemu, największy problem miałem z Fedorą 13 i386 i KDE - przez trzy miesiące był błąd w działaniu KDE i się wieszał. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2011 @morsik Oczywiscie ze Splash (Plymouth) dziala z nvidia. Kluczem jest tu dodanie "vga=XXX" do konfiga gruba ktore okresli rozdzialke "na sztywno" bez odczytywania z KMS. Tak, wiem o tym ale: a) w domyślnej instalacji nouveau jest blacklistowany i nie jest ustawiane vga - trzeba to zrobić ręcznie więc podejrzewam, że autor topicu raczej tego nie zrobił nie da się ustawić każdej rozdzielczości (np. 1920x1080) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilWa Napisano Styczeń 15, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2011 Dziękuję wszystkim za pomoc, pomógł mi ten poradnik: http://www.if-not-true-then-false.com/2010/fedora-14-nvidia-drivers-install-guide-disable-nouveau-driver/ Brakowało mi punktu 6, czyli wpisu w grubie rdblacklist=nouveau nouveau.modeset=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi