MoHardcore Napisano Styczeń 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 Witam. Posiadam FC 13 ( 2.6.34.7-66.fc13.i8.PAE) i zainstalowalem sterowniki z RPM Fusion. Po restarcie oczywiscie czarny ekran. Juz to mialem kiedys, ale tym razem niestety nie daje sobie z tym rady. Oto co probowalem: 1. X -configure i przekopiowanie pliku xorg.conf.new do /etc/X11/xorg.conf i zamienienie fglrx na ati, radeon, radeonhd,vesa, ale po restartcie wracalo spowrotem fglrx. 2. aticonfigure --initial > wyskakuje " no supported adapters detected" 3. /usr/share/ati > sh fglrx-uninstall.sh > nie ma takiego pliku ani katalogu. 4. Usuwanie plikow xorg z /etc/X11 Niestety nic z tego nie dziala. PS. Przepraszam za literowki, ale pisze ze starego notebooka gdzie ekran ma co 4cm paski od gory do dolu. EDIT/// polecenie init 3: Checking for module fglrx.ko [OK] Enabling the catalyst driver [OK] Uruchamianie portreserve [OK] Uruchamianie dzienika systemowego [OK] Uruchamianie irqbalance [OK] Uruchamianie cups [OK] Ponowne wywolywanie nieudanych zdarzen udev [OK] EDIT2/// po wpisaniu startx, wyskoczylo m.in.to: (==) Logfile /ver/log/Xorg.0.log (==) Using config file: /etc/X11/xorg.conf (==) Using config directory /usr/X11/xorg.conf.d (==) Using system config directory /usr/share/X11/xorg.conf.d (EE) No supported AMDdisplay adapters werefound (EE) No devices detected Fatal server error: no screens found [...] Pleasealso check the log file at /ver/log/Xorg.0.log for additional information Giving up. xinit: no such fileor directory (errno @): unabletoconnect to x server xinit: no such process (errno 3): server error Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 W trybie tekstowym odinstaluj sterowniki, czyli jesli z RPMfusion, to yum remove kmod-catalyst nastepnie usun /etc/X11/xorg.conf i restart. Jak uruchomic sterowniki nie wiem. Niedawno próbowalem zainstalowac kmod-catalyst z podobnym skutkiem. Na szczescie na co dzien dzialam na Nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MoHardcore Napisano Styczeń 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 Wlasnie przed chwila to probowalem. Wynik: proowanie innego serwera lustrzanego[...] Pakiety kmod-catalyst sa dostepne, ale nie sa zainstalowane. Brak pakietow oznaczonych do usuniecia EDIT/// AMD? Czyli pod procesor AMD? Bo ja mam Intela... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 proowanie innego serwera lustrzanego[...] Pakiety kmod-catalyst sa dostepne, ale nie sa zainstalowane. Brak pakietow oznaczonych do usuniecia Czyli albo nie masz zainstalowanego sterownika albo nie instalowałeś z repozytorium RPMfusion. W jaki sposób instalowałeś sterownik? AMD? Czyli pod procesor AMD? Bo ja mam Intela...Czas temu jakiś (tak ze 2-3 lata temu chyba? ) AMD przejęło Ati. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MoHardcore Napisano Styczeń 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 Wpisalem catalyst w dodaj/usun programy. Wyszukalem zgodnie z jadrem i zainstalowalem ( pod spodemmniejszymi literami pisalo RPMFusion). Potem restart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 Musiałeś w takim razie odinstalować lub instalacja nie przebiegła poprawnie. Wykonaj jako root polecenie i wklej tutaj wynik grep catalyst /var/log/yum.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MoHardcore Napisano Styczeń 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 Jan 11 23:47:46 Installed xorg-x11-drv-catalyst-libs-10.11-1.fc13.i686 Jan 11 23:47:55 Installed: kmod-catalyst-2.6.34.7-66.fc13.i686.PAE-10.11-1.fc13.2.i686 Jan 11 23:48:07 Installed: xorg-x11-drv-catalyst-10.11-1.fc13.i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 No to jeszcze poproszę rpm -qa | grep catalyst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MoHardcore Napisano Styczeń 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 kmod-catalyst-2-6.34.7-66.fc13.i686.PAE-10.11-1.fc13.2.i686 xorg-x11-drv-catalyst-libs-10.11-1.fc13.i686 xorg-x11-drv-catalyst-10.11-1.fc13.i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 Czyli masz prawdopodobnie uszkodzona baze pakietów. Spróbuj jeszcze odinstalowac paczki za pomoca rpm rpm -e --nodeps kmod-catalyst xorg-x11-drv-catalyst-libs xorg-x11-drv-catalyst a jesli nadal system bedzie twierdzil, ze nie ma nic do usuniecia, to spróbuj odratowac baze → Naprawianie uszkodzonej bazy RPM Poza tym przypomnij sobie co sie dzialo ostatnio z systemem. Czy nie bylo jakiegos gwaltownego wylaczenia? Moze warto uruchomic w trybie jednouzytkownikowym albo uruchomic system z LiveCD/LiveUSB i wykonac fsck na wszystkich partycjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MoHardcore Napisano Styczeń 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 Kiedy zrobilem to z kmod-catalyst to wyskoczylo, ze nie jest zainstalowany. A bez kmod-catalyst nie pisze nic. EDIT// Drugi raz sprobowalem bez kmod-catalyst i pisze ze nie sa zainstalowane oba pakiety xorg~. Tak wiec reboot, a jak nie pojdzie no to naprawianie RPM. EDIT2// Po zaladowaniu loga Fedory chwilke poswiecil czarny ekran, a teraz zmieniaja sie kolory. SOLVED! Zrobilem tak: 1. Wyedytowalem to "cos" podczas botowania ( tzn. dopisalem 3 na koncu, nie wiem jak sie fachowo to nazywa) 2. Sprawdzilem plik xorg.conf i bylo VESA. 3. X -configure i przenioslem powstaly plik w miejsce xorg.conf i odpalilem, bylo "intel" 4. reboot i dzialalo. Jednakze mam jeszcze pytanko... co zrobic jak podczas uruchamiania zmienia sie sama rozdzielczosc? Tzn. ustawione jest 1600x900 ale wyglada na 1024x768 i niekiedy sa takie paski jak "efekt TV". Kiedy zmienie na jakas inna rozdzielczosc a potem znowu na 1600x900 to dziala. Jednak niekiedy zalacza sie ze zmieniona rozdzielczoscia. W dodatku caly czas wyskakuje chmurka " moga wystepowac problemy z dyskiem twardym" no i mowi mi o bad sectorach. Kiedys sie tego pozbylem ale nie wiem jak. Dzieki WalDo za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 Dzieki WalDo za pomoc Nie ma za co. Gdybym wcześniej zrozumiał, że pisząc o Intelu masz na myśli kartę grafiki a nie procesor, to byśmy szybciej to załatwili. Do głowy mi nie przyszło, że mając grafikę Intela instalujesz sterowniki do ATI/AMD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MoHardcore Napisano Styczeń 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 Ja pisalem o procesorze, a o karcie wiem tyle, ze to zintegrowana ATI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2011 Dwa posty wyżej napisałeś "xorg.conf i odpalilem, bylo "intel"", więc nie jestem pewien o co Ci chodzi. Jaki to laptop tak dokładnie co do literki i cyferki w typie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MoHardcore Napisano Styczeń 13, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2011 http://www.samsung.com/pl/consumer/detail/productPreviewRead.do?model_cd=NP-R719-FA01PL&group=pc-peripherals-prtinters&type=ultra-mobile-pc&subtype=r-series Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi