Flood ~ Napisano Styczeń 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2011 Witam, mam następujący problem z którym nie mogę sobie poradzić. Otóż po instalacji sterownikow do karty graficznej (nvidia) posypaly mi się ustawienia z rozdzielczoscia dla tty (nic nowego...) Wiec próbuje ustawić taką jaka byla wczesniej czyli 1440x900 , oczywiście mi się to nie udaje, jedyne dostępne rozdziałki są formatu 4:3. Każda próba odpalenia vbetest kończy się następująco: [root@f14 adrian]# vbetest Naruszenie ochrony pamięci (core dumped) a korzystanie z vbetool z jakimkolwiek parametrem: [root@fedora14 adrian]# vbetool vgamode getBłędna instrukcja (core dumped) Już w akcie desperacji bawiłem się /etc/fb.modes oczywiście bez rezultatu. Moja wersja kernela 2.6.35.10-74.fc14.i686.PAE sterowniki do karty: 260.19.29 Czy może ktoś mi pomóc ? pozdrawiam, adr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2011 Z tego co się orientuję to grub przy wykorzystaniu standardowego bufora pozwala ustawić rozdzielczości tylko w proporcjach 4:3. Ale już grub2 pozwala na ustawienie dowolnego rozmiaru (sam używam 1280x800).Tu https://wiki.archlinux.org/index.php/Grub2#The_new_.C3.BCber_method_4 znajdziesz opis nowej über metody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Styczeń 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2011 w /boot/grub/grub.conf 100 lat temu wpisalem na laptopie: vga=868 ..w linijce zaczynajacej sie "kernel /vm (...)" Dziala OK, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2011 No to może zadziałać na niektórych karta, bo jednak taka 1440x900 się łapie w przeciwieństwie do 1280x800. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flood ~ Napisano Styczeń 20, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2011 @thof Właśnie tak myślałem nad zmianą na grub2... ale nie chciałem tego jednak robić , skoro na poprzednim działało do czasu... @LenoX Te wartości mają się nijak, ze wzgledu na vbetest, bez tego ani rusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi