Skocz do zawartości

Ati Firegl 3100 - Problem Ze Sterownikiem Ati Z Rpm_Fusion

wannolot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na HP Workstatation HP XW4200 z karta graficzna ATI FireGL V3100 nie chodzi mi TVtime, bo sterownik grafiki, który zainstalowal sie przy instalacji Fedory 14 nie obsluguje formatu YUY2. W zwiazku z tym chcialem zainstalowac sterowniki ATI z poradnika PORADNIK ATI. Niestety nie wiedzialem, czy mam zainstalowane RPM_Fusion i go nie zainstalowalem. potem wpisalem z roota

yum install kmod-catalyst - sorry nie install kmod-catalyst, tylko install akmod-catalyst

jak sie wszystko sciagnelo to zresetowalem system. Efekt jest taki, ze komp nie startuje. Pojawiaja sie 3 paski fedory i dochodza prawie do konca, ale system nie startuje.

Jesli w trakcie przesuwania sie tych pasków wcisnie sie ESC to jest info o ladowaniu kolejnych programów i demonów i calosc konczy sie na "Starting ATI External events daemon [OK]"

Klawiatura dziala, ale nie mozna wydac zadnej komendy (np dir), bo system jej nie rozumie i tylko przechodzi po enterze do nastepnej linii. Instalowalem fedore z USB, wiec moge sie nim tez posluzyc do odpalenia systemu i widze system plików na twardym dysku

Co moge zrobic, zeby system znów ruszyl z twardego dysku?

z góry dzieki za pomoc

Wannolot

Edytowane przez wannolot

Nic dziwnego, ten sterownik działa tylko z nowymi kartami z serii HD. Możesz podziękować za to amd :)

chmmm... dzięki za info - no to jestem teraz trochę mądrzejszy - szkoda, że "Polak mądr po szkodzie" :unsure: .

Jedyne inne sterowniki, o jakich wiem, to ati-catalyst 10.12 dla linuxa. ale nie znalazłem do nich żadnych "release note", więc boję się je instalować. Też są to niestety sterowniki zamknięte. Poza tym o YUY2 na ATI niestety cicho-sza w necie.

Faktycznie - RPM_fusion zawiera zamknięte sterowniki - jeszcze się w tym średnio łapię. Czy ktoś wie może o jakichś otwartych do tej karty graficznej? Jakby obsługiwały YUY2, to by było w ogóle super...

Do Twojej karty sa tylko jedne sterowniki te które masz zainstalowane od poczatku. Poza tym nie wiem jak sterownik sie ma do modelu barw. Na grafice sie nie znam, ale ogólnie monitory uzywaja RGB, a jak ktos sobie chce wyswietlac w innych modelach barw to przelicza i po sprawie. Jakos tyle osób uzywalo tvtime i nikt nie narzekal, ze mu nie obsluguje YUV czy czegos innego :) Chyba to nie jest glównym problemem w przypadku tvtime.

EDIT: Sprawdzilem teraz ten tvtime i ostatnia wersja jest z 2005 :D Nic dziwnego, ze nie dziala.

Dziękuję za info Thof - już zacząłem reinstalować system. Szkoda, ale cóż - jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz. Jak zainstaluję wszystko, co miałem do tej pory, to będę drążył temat dalej. A odnośnie TVtime, to właśnie tylko wywalał mi błąd YUY2 - że niby karta go nie obsługuje i wygooglałem, że właśnie trzeba mieć stery, które to YUY2 obsługują.

Jeśli uda mi się rozwiązać problem, to napiszę, jak to zrobiłem.

pozdr

Wannolot