Lewis Napisano Luty 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2011 Witam, jestem początkującym użytkownikiem linux'a. Pzed instalacją Fedory na laptopa ściągnąłem wersję LiveCD (Fedora 14 x64) żeby wypróbować czy wszystko będzie działać. I tu się zaczeły schody, mianowicie mam problem z prawym klawiszem touchpada, który (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie reaguje Posiadam laptop HP 4525s. Czy ma ktoś jakiejś propozycję jak to rozwiązać ? Bo naprawdę byłbym skłonny zostać przy linuxsie ale bez touchpada ani rusz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2011 HP mówisz. Zatem w tym złomku masz touchpad sięgający na klawisze - wiem bo ta moja lepsza połowa ma coś podobnego tylko używa Ubuntu. Teraz słuchaj uważnie: by kliknąć prawym dotknij touchpad w prawym dolnym rogu, ale nie wciskając klawisza Na mojej task liście jest poprawa tego zachowania, czyli wycięcie klawiszy z reakcji touchpada. No ale na razie mi się nie chce ;P (Nie no, czasu nie mam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2011 Z laptopami HP zawsze są problemy. Pokaż wynik polecenia synclient -l i odpal w terminalu polecenie: xev | grep -A2 --line-buffered '^KeyRelease' | sed -n '/keycode /s/^.*keycode \([0-9]*\).* (.*, \(.*\)).*$/\1 \2/p' I zobacz czy po najechaniu na okno i wciśnięciu prawego przycisku touchpada pojawia się jakieś zdarzenie w terminalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lewis Napisano Luty 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Polecenie: xev | grep -A2 --line-buffered '^KeyRelease' | sed -n '/keycode /s/^.*keycode \([0-9]*\).* (.*, \(.*\)).*$/\1 \2/p' nie dało żadnego efektu (specjalne okienko pojawiło się ale nastąpił kompletny brak reakcji przy klikaniu prawym klawiszem - terminal nic nie wyrzucał). Zaś polecenie synclient -l dało: Parameter settings: LeftEdge = 1766 RightEdge = 5392 TopEdge = 1627 BottomEdge = 4329 FingerLow = 24 FingerHigh = 29 FingerPress = 255 MaxTapTime = 180 MaxTapMove = 231 MaxDoubleTapTime = 180 SingleTapTimeout = 180 ClickTime = 100 FastTaps = 0 EmulateMidButtonTime = 75 EmulateTwoFingerMinZ = 29 EmulateTwoFingerMinW = 7 VertScrollDelta = 105 HorizScrollDelta = 105 VertEdgeScroll = 1 HorizEdgeScroll = 0 CornerCoasting = 0 VertTwoFingerScroll = 0 HorizTwoFingerScroll = 0 MinSpeed = 1 MaxSpeed = 1.75 AccelFactor = 0.038059 TrackstickSpeed = 40 EdgeMotionMinZ = 29 EdgeMotionMaxZ = 159 EdgeMotionMinSpeed = 1 EdgeMotionMaxSpeed = 420 EdgeMotionUseAlways = 0 TouchpadOff = 0 LockedDrags = 0 LockedDragTimeout = 5000 RTCornerButton = 0 RBCornerButton = 0 LTCornerButton = 0 LBCornerButton = 0 TapButton1 = 0 TapButton2 = 0 TapButton3 = 0 ClickFinger1 = 1 ClickFinger2 = 3 ClickFinger3 = 2 CircularScrolling = 0 CircScrollDelta = 0.1 CircScrollTrigger = 0 CircularPad = 0 PalmDetect = 0 PalmMinWidth = 10 PalmMinZ = 199 CoastingSpeed = 20 CoastingFriction = 50 PressureMotionMinZ = 29 PressureMotionMaxZ = 159 PressureMotionMinFactor = 1 PressureMotionMaxFactor = 1 GrabEventDevice = 1 TapAndDragGesture = 1 AreaLeftEdge = 0 AreaRightEdge = 0 AreaTopEdge = 0 AreaBottomEdge = 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 To jak nie rejestruje zadnego zdarzenia to nic dziwnego, ze nie dziala (chociaz moze korzystac z innych mechanizmów). Spróbuj jednak: synclient TapButton1=1 synclient TapButton2=2 synclient TapButton3=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lewis Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 Nic to niestety nie dało - jak było tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2011 Wczoraj "rozwiązałem" ten nie trywialny problem na Ubuntu 10.10. Ten touchpad to już nie jest zwykły touch ale synaptic nazywa to Clickpad. By on działał to należy zrobić patch-a. Dla Ubuntu rozwiązanie jest tutaj, dla Fedory trzeba pokombinować. Na stronie HP są do pobrania sterowniki dla tych HP i jest sterownik synaptic-touchpad-*****.i386.rpm dla SuSE Enterprise (A przynajmniej dla HP 4520s był) i może to zadziała. Spróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lewis Napisano Luty 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2011 Hmm z tym sterownikiem to przetestuję w miarę możliwości jutro. Tylko znowu problem jest taki, że sterownik jest do architektury i386 ja zaś posiadam 4 GB ram i chcę instalować linuxsa x64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2011 To nic, czasami może to zadziałać. Do UPS-u Evera też dają tylko i386, a działało bez problemu na CentOS-ie x86_64. Gorzej jest z makrami, bo obawiam się że ktoś tam zrobił "%ifsuse = X". A src.rpm nie dali :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi