lukpio3 Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 Witam. Ja właśnie dopiero rozpoczynam przygodę z fedorą i mam problem z konfiguracją NFSa. Nie mam pojęcia gdzie robię błąd. Teoretycznie wszystko powinno działać a nie działa. Otóż chcę stworzyć katalog i właśnie przy pomocy NFSa udostępnić go wszystkim użytkownikom. Robię to w sposób następujący: W katalogu "var" będąc zalogowanym jako administrator tworzę katalog - mkdir udost - chmod 777 udost przechodzę do etc/exports -cd/etc/exports - vi exports otwiera mi się nowy plik (dodam że on jest pusty, nie wiem czy tak powinno być) i wprowadzam w nim: /udost *(rw,all_squash) Teraz zapisuję zmiany i zamykam plik exports. Robię: - exportfs -r Na koniec restartuję NFSa - service nfs restar Wszystko przebiega bez problemów tylko po wydaniu komendy "ll /" pokazują się udostępnione katalogi a mojego "udost" nie ma na tej liście. Naprawdę nie wiem gdzie robię błąd . Walczę z tym od rana i nie wychodzi. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 ll /var ? Udostepniony katalog jest w /var a nie w / (root directory). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukpio3 Napisano Luty 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 A komendy wszystkie są poprawne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 Zapraszam na nasza wiki. http://wiki.fedora.pl O NFS → http://wiki.fedora.pl/wiki/NFSv4 Polecam przeczytanie poradnika (link w "slupku" po lewej stronie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi