netykieta27 Napisano Luty 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2011 Mam pytanie jak zmienic tapete w ekranie logowania?Lub zmienić ją z motywu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Luty 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2011 Zależy co masz. Jak gnome to nie wiem czy do tej pory już poprawili gdm'a na tyle żeby można było zmieniać jego brzydotę na mniejszą. Jeśli masz KDE to musisz odpalić systemsettings i tam ustawienia managera logowania jako root. Bo tu też jest bug taki, że jako zwykły user nie zainstalujesz nowego motywu - ale wygląd kdm'a da się zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netykieta27 Napisano Luty 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2011 Zależy co masz. Jak gnome to nie wiem czy do tej pory już poprawili gdm'a na tyle żeby można było zmieniać jego brzydotę na mniejszą. Jeśli masz KDE to musisz odpalić systemsettings i tam ustawienia managera logowania jako root. Bo tu też jest bug taki, że jako zwykły user nie zainstalujesz nowego motywu - ale wygląd kdm'a da się zmienić. Mam na mysli plik formatu png znajuje sie w /usr/share/backgrounds/laughlin/default/ .Jak by go zmnienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2011 Jak by go zmnienić?Nadpisać? Zamienić na link symboliczny (polecenie "ln -s ...") do innego pliku, który ma być tłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netykieta27 Napisano Luty 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2011 Nadpisać? Zamienić na link symboliczny (polecenie "ln -s ...") do innego pliku, który ma być tłem? Tak tłem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2011 (edytowane) Tak tlem! Oj, nie wyczules nutki zlosliwosci A jak widzisz na obrazku, mod jest grozny, mod jest zly, mod ma bardzo wielkie kly Zatem ten domyslny plik przesun gdzies, lub po prostu zmien jego nazwe $ su - $ mv cos na_cos A nastepnie pod ta oryginalna nazwe wrzuc swój plik, albo zrób dowiazanie syboliczne (taki link) ln -s cel-dowiazania miejsce-i-nazwa-dowiazania Paru komend trzeba sie nauczyc by zycie bylo przyjemne. Naprawde warto Edytowane Luty 4, 2011 przez WalDo literówka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netykieta27 Napisano Luty 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2011 Po wpisaniu w konsole # mv '/usr/share/backgrounds/laughlin/default/laughlin.xml' '/home/Firefox_wallpaper.png' mv: zamazać `/home//Firefox_wallpaper.png'? [root@localhost-desktop ]# ]# mv '/usr/share/backgrounds/laughlin/default/laughlin.xml' '/home/Firefox_wallpaper.png' mv: zamazać `/home//Firefox_wallpaper.png'? [root@localhost-desktop ]# ln -s /usr/share/backgrounds//home/Firefox_wallpaper.png ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `./Firefox_wallpaper.png': Plik istnieje ln -s '/home/dawzano/Firefox_wallpaper.png' A po restarcie nadal mam domyślnie-laughlin.W katalogu bezpośrednio nie można nic zmienić,pozostaje root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2011 $ mv --help Składnia: mv [OPCJA]... [-T] ŹRÓDŁO CEL albo: mv [OPCJA]... ŹRÓDŁO... KATALOG albo: mv [OPCJA]... -t KATALOG ŹRÓDŁO... Przemianowanie ŹRÓDŁA na CEL albo przeniesienie jednego lub wielu ŹRÓDEŁ do KATALOGU. Nie zapomnij o yum install man-pages-pl Które zainstaluje Ci tłumaczenia man na nasz rodzimy język. mv przenosi cp kopiuje ln -s tworzy link Poćwicz na plikach w jakimś katalogu w Twoim /home Ćwiczenia w terminalu: 1. Przejdź do katalogu domowego 2. Utwórz nowy katalog o nazwie "cwiczenia" 3. Wejdź do tego katalogu 4. Utwórz plik test.txt 5. Utwórz katalog "nastepny" 6. skopiuj plik test.txt do katalogu nastepny 7. Utwórz dowiązanie symboliczne to pliku test.txt w katalogu nastepny 8. Sprawdź co robią polecenia "ls" "ls -a" "ls -al" 9. Przedź do katalogu domowego i używając cat pokaż zawartość dowiązania symbolicznego znajdującego się w katalogu następny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netykieta27 Napisano Luty 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2011 Paru komend trzeba się nauczyć .Racja i wiedziec czemu służą.Ekran logowania kompozycja własna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2011 A zrobiłeś ćwiczenia które Ci zaleciłem? Sprawozdanie tutaj poproszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2011 [OFFTOPIC] 3k_PL respect. Wedka a nie ryba. [/OFFTOPIC] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi