Skocz do zawartości

Fedora 14 Nie Włącza Się

nowakpawel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy na forum, jak również jestem świeżym użytkownikiem fedory(wcześniej używałem ubuntu). Dlatego przepraszam jeśli piszę nie tutaj gdzie trzeba jednak mam następujący problem...Praktycznie od samego początku męczę się z dźwiękiem w fedorze - najpierw był to problem typu głos był ale po podłączeniu słuchawek dalej wydobywał się z głośnika laptopa, później coś namieszałem i w ogóle go nie było. Chcąc to naprawić znalazłem na tym forum jakieś info żeby odinstalować, jeśli dobrze pamiętam pulseaudio.. no i od tej chwili fedora zawiesza się, tzn. ładuje się logo fedory (to okrągłe na niebieskim tle i nic się nie dzieje.

Czy jest jakaś szansa żeby to naprawić czy konieczny będzie ponowny reinstal systemu? :(

Mój sprzęt to Lenovo Z560 z kartą graficzna GeForce 310M, procesorem core i5, obok fedory mam zainstalowanego windowsa siodemke.

Sprawdz na czym sie zawiesza. W tym celu przy starcie laptopa trzymaj wcisniety lewy [sHIFT], pokaze sie menu GRUB, wcisnij litere "a", pokaze sie linia parametrów uruchamiania jadra, odszukaj sekwencje "rhgb" i ja usun a nastepnie wcisnij [ENTER].

Zobaczysz co sie dzieje przy starcie "pod" niebieskim ekranem z logo.

Jesli nic ciekawego nie zobaczysz, to uruchom system w trybie tekstowym (zabiegi w menu GRUB te same co wyzej, ale dodatkowo po usunieciu "rhgb" dopisz "3"). W trybie tekstowym obejrzyj sobie plik /var/log/yum.log, zobacz na koncu pliku co ostatnio usuwales ("Erased:") i zainstaluj z powrotem. Przegladanie np. ostatnich 30 linii pliku:

tail -30 /var/log/yum.log | more

Polecenie wykonaj po zalogowaniu sie jako root.

Zamkniecie systemu w trybie tekstowym

shutdown -h now

Warto w podobny sposób obejrzec plik /var/log/messages, pod katem sekwencji "error" (w "more" wciskasz "/" i piszesz czego ma szukac np. "/error" i [ENTER]. Powtórzenie wyszukiwania - wcisnij "n".

Wygodniej mozesz przegladac i wyszukiwac w tekstowym edytorze "nano"

yum install nano

Dziękuje za szybką odpowiedź jednak chyba nic z tego nie będzie... Niestety w chwili obecnej nie mam dostępu do neta przewodowego a przez wifi nie mogę ściągnąć potrzebnych paczek. Próbowałem ściągnąć gotowe na Windowsa, ale znowu nie mogę zamontować partycji...ehhh...im bardziej się człowiek stara tym mniej mu wychodzi

Partycje Windows na Linuksie montujesz poleceniem ntfsmount (powinienes miec standardowo zainstalowane na Fedorze).

Jako root

mkdir /mnt/windows
ntfsmount /dev/sda1 /mnt/windows

"/dev/sda1" to tylko przyklad. Musisz wybrac wlasciwa partycje. Polecenie "fdisk -l" (parametr to male L jak lista) pokaze Ci wszystkie dostepne partycje. Szukaj tych, które w ostatniej kolumnie maja HPFS/NTFS.

Jesli nie masz na Linuksie jakichs waznych rzeczy, to moze prosciej bedzie przeinstalowac calosc? Chociaz oczywiscie nigdy nie uczysz sie tak szybko systemu jak wtedy, kiedy trzeba cos w nim naprawic, wiec moze warto sie pomeczyc.

Nie moge sobie z tym poradzić... Tzn. zamontowałem w końcu partycje windowsa, ale kiedy chcę zainstalować pulseaudio wypluwa mi inf, że brak pliku docelowego. Dlatego próbowałem ugryźć to z innej strony i zauważyłem, że kiedy próbuje odpalić system wg pierwszego sposobu, tzn. poprzez usunięcie sekwencji "rhgb" statr zatrzymuje się po komunikacie o procesie atd. Z tego co widziałem na googlach jest do dość częsty problem. Może w ten sposób uda mi się to naprawić?

• 2 weeks later...
Gość karol i Z560

nowakpawel

Mam taki sam model laptopa tj. lenovo z560 i ten sam problem z dzwiekiem rozwiazalem nastepujaco:

W konsoli jako root nalezy wydac polecenie:

echo "options snd-hda-intel model=ideapad" > /etc/modprobe.d/alsa.conf

i restart lapka,

u mnie zadzialalo,

pozdro.