Fallen Napisano Luty 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2011 Jak w temacie - dodam że init 3 tego nie robi (w fedorze 13 robił). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2011 A u mnie bez problemu dziala init 3. Wklej tutaj wyjscie z terminala po podaniu tego polecenia. Masz 32- czy 64-bit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Luty 20, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2011 mam 64bit jestem dosyc zielony i nie mam pojecia jak to zapisać Wyłączone są 4 usłygi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2011 A w czym wydajesz to polecenie? I przede wszystkim czy robisz to jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Luty 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2011 A w czym wydajesz to polecenie? I przede wszystkim czy robisz to jako root. alt+ctrl+f2 loguje się jako root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2011 alt+ctrl+f2 loguje sie jako root OMG Pracujesz w X-windows z prawami roota? To nie jest Windows a ostatnio nawet na windach jest uzytkownik z ograniczonymi prawami. Wracajac do tematu... Uruchom terminal (w narzedziach systemowych powinienes szukac) i stamtad przejdz na roota (zaloguj sie juz porzadnie, jak normalny czlowiek ) i wydaj to polecenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Luty 22, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2011 OMG Pracujesz w X-windows z prawami roota? To nie jest Windows a ostatnio nawet na windach jest uzytkownik z ograniczonymi prawami. Wracajac do tematu... Uruchom terminal (w narzedziach systemowych powinienes szukac) i stamtad przejdz na roota (zaloguj sie juz porzadnie, jak normalny czlowiek ) i wydaj to polecenie. Nie pracuje na koncie roota... Jak w terminalu wpisze init 3 to nic sie kompletnie nie dzieje (nawet po uzyciu su). Czytalem ze powinno sie wcisnac alt ctrl f2 i z stamtad uzyc init 3. -------------- Dobra to init 3 niby dziala z konsoli mimo iz nie wyswietla wylaczanych uslug ale x`y (_napewno_ → na pewno) ORT nie sa wylaczone... Btw Trace orientacje co sie dzieje po tym jak wpisze init 5... tak jak by poprzednia sesja sobie dalej chodzila (slysze dzwieki filmu) ale przed soba mam okno logowania i jak sie loguje to tj mam nowa pusta sesje a tamta sobie gdzies w tle chula i (_niewiem_ → nie wiem) ORT jak przelaczyc (alt f1-f8 nie robia tego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2011 Przez ten pospiech... Jakos tak mi wpadlo w oko krzywo i myslalem, ze uruchamiasz "init 3" w X-ach przez Alt-F2 ("Uruchomienie polecenia"). Jesli wpisujesz "init 3" na 2. terminalu (tty2), to wszystkie polecenia z zamykanych X-ów leca na tty1 (Ctrl-Alt-F1), czyli tam gdzie sa uruchamiane domyslnie X-y. Dzwiek leci, bo przy takim zamknieciu serwer dzwieku nei jest zamykany. Ale X-y na pewno sa wylaczone. Sprawdz przechodzac na 1. terminal - klepnij [ENTER] i zobaczysz cos podobnego jak po przejsciu na konsole 2. (Ctrl-Alt-F1) tylko numer ttyX w nawiasie na koncu 2 linii bedzie inny. Po tym jak wylaczysz X-y i ponownie je uruchomisz przez "init 5", to prawdopodobnie odpala sie na tty7 (Ctrl-Alt-F7) Chyba, ze juz poprawili ten blad, wynikajacy nota bene z zaszlosci systemów Unix. [EDIT] (alt f1-f8 nie robia tego).Ctrl-Alt-Fx gdzie x od 1 do 7 (bez 8). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikry Napisano Marzec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 Witam! Mam dokładnie ten sam problem, co twórca tematu. Po wpisaniu init 2 w konsoli nie dostaję żadnego komunikatu, a X server dalej chodzi. Polecenie daje zauważalne efekty- nie mogę wprowadzić zmian w połączeniach sieciowych, a w opcjach wyłączenia komputera jest tylko hibernacja i uśpienie. W jaki sposób mogę wyłączyć X-y? Po zabiciu tego procesu wracam do ekranu logowania( rodzic go wznawia?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 Ekran logowania to najczęściej "gdm". Możesz też wystartować system bez X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 Właśnie dodałem procedurę "obrazkową" poniżej wpisu wskazanego przez 3k_PL → http://forum.fedora.pl/index.php?/topic/23808-bialy-ekran/page__view__findpost__p__148951 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Marzec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 wyłączyć zapewne w jakimś celu... o ile to nie ma być często (on/off co 5 minut) to poszedłbym na skróty inittab na 3 i restart. jak to nie zadziała... sam tak robię jak instaluję nv z nvidii (czyli niezbyt często) może to nieeleganckie rozwiązanie, ale działa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikry Napisano Marzec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 Dziekuje wam za pomoc, wystartowanie bez X rozwiazalo problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi