Mikołaj Napisano Marzec 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2011 używam radośnie KDE i plasmowego konfiguratora sieci, spod konsoli (przy otwartym kde) nmcli con wyświetla mi listę skonfigurowanych sieci. Jednak po włączeniu XFCE4 nmcli con już tej listy nie widzi. więc jak skonfigurować połączenie i jak się połączyć do sieci zabezpieczonej z WPA mając NetworkManagera? o ile połączyć się da przez nmcli con (o ile mam skonfigurowaną sieć) to o konfiguracji takowej nie udało mi się jeszcze nic wyczytać .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2011 Na xfce możesz uruchomić nm-applet z gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Marzec 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2011 to wiem, ale chodzi mi o obsluge tylko i wylacznie spod konsoli. Chociazby w przypadku jak mi X'y nie dzialaja a potrzebuje internet .... Zreszta w networkmanagerze z kde mam skonfigurowane wszystko, a w nm-applet musialbym konfigurowac na nowo, chyba ze mozna gdzies pliki konfiguracyjne pokopiowac edit: No to jest przegiecie, NetworkManager chyba podpatrzyl co planuje i w KDE przestala mi siec dzialac, tzn przy polaczeniu pyta sie mnie o haslo, mimo ze podaje poprawne to sie nie laczy jakby dalej czekal na klucz. W plasmowym aplecie do network managera zgubily sie jakims cudem hasla, a wpisywanie na nowo nic nie daje, bo po zamknieciu i otwarciu znowu hasla nie ma ... próbujac polaczyc sie z uzyciem nmcli sytuacja ta sama, wyskakuje okienko od klucza, podaje (wlasciwie to w obu przypadkach jest juz wpisany), zatwierdzam ale oczywiscie sie nie laczy ... pewnie po co sie ma laczyc ... jeden tego plus, ze po godzinie klepania i czytania manuala doszedlem jak obsluzyc wpa_supplicant, jak skonfigurowac i jak sie polaczyc z siecia. albo ze mna jest cos nie tak i nie umiem NetworkManagera obsluzyc, albo z NetworkManagerem jest cos nie tak i se w kulki leci ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Marzec 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2011 ciekawa sprawa. Po tym jak networkmanager z KDE świrował i nie chciał się łączyć pomimo podawanego hasła, wywaliłem to zło wcielone i zainstalowałem gnomowski nm-applet. oczywiście połączył się jak należy, zaznaczyłem jeszcze opcję żeby do połączenia miał każdy dostęp (połączenie systemowe czy coś takiego) i ku mojemu zdziwieniu teraz łączy się z siecią zaraz po uruchomieniu usługi NetworkManager. Nie muszę nic używać, nmcli, nm-applet, to zło z KDE. O ile działa to tak jak chciałem, to dalej interesuje mnie jak z konsoli dodać nowe połączenie (bo czasem nm-applet może być nieosiągalny z różnych powodów) i gdzie są przechowywane te konfigi. Tak przynajmniej mógłbym ręcznie dodać nową sieć na podstawie innej już skonfigurowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2011 W /etc/NetworkManager/system-connections/, a jesli chodzi o samego NM to jest cos takiego jak http://vidner.net/martin/software/cnetworkmanager/ który jest konsolowym odpowiednikiem nm-applet. EDIT: Spróbuj wicd. Tez ma wersje cli i dodatkowo w ncurses! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Marzec 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2011 taa, jasne: [mag@mag-lap ~]$ ll -a /etc/NetworkManager/system-connections/ razem 8 drwxr-xr-x. 2 root root 4096 03-06 11:59 . drwxr-xr-x. 5 root root 4096 03-06 12:00 .. ;p oczywiście zaznaczam że sieć mi działa "automatycznie" ;] o wicd się naczytałem, że nie obsługuje kilku połączeń na raz, w sensie wifi i kabel. Jednak wolę mieć możliwość stworzenia takiej sieci. cnetworkmanager będę musiał ogarnąć jak będzie chwila czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2011 Listę połączeń znajdziesz "gnomowym rejestrze" w kluczu /system/networking/connections. Możesz użyć graficznego gconf-editor lub konsolowego gconftool-2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Marzec 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2011 hmmmm .... nie mam?! ani z roota ani z użytkownika. nie mam w ogóle gałęzi networking ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2011 A to nie wiem. To może poszukaj klucza connections. A tak to się ma do systemu plików ~/.gconf/system/networking/connections/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Marzec 20, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2011 nie ma ;p jedynie co to w kde jest coś podejrzanego: [mag@mag-lap ~]$ find /home/mag -xdev -iname connections /home/mag/.kde/share/apps/networkmanagement/connections /home/mag/.gconf/apps/virt-manager/connections Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi