oskarzet Napisano Marzec 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2011 Hi, zainstalowałem Kdevelopa na fedorze 14. Kdevelop niezbyt mi się spodobał i postanowiłem odinstalować: yum remove kdevelop-libs Niestety połowa KDE, kŧórą pobrałem w celu instalacji KDevelopa pozostała. Czy można jakoś się pozbyć za jednym zamachem tych KDEowskich aplikacji, które zainstalowały się razem z pakietem kdevelop-libs? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Marzec 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2011 Doinstaluj pakiet: yum-plugin-remove-with-leaves.noarch a pózniej usuwaj w ten sposób: yum --remove-leaves remove costam . Dzieki temu bedziesz usuwac niechciany pakiet i jednoczesnie niepotrzebne zaleznosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oskarzet Napisano Marzec 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2011 Dziękuję za odpowiedz. Zastanawiam się tylko dlaczego deninstlacja kdevelop-libs nie usunęła programów, które pojawiały się po zainstalowaniu tego pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2011 [...]dlaczego deninstlacja kdevelop-libs nie usunęła programów, które pojawiały się po zainstalowaniu tego pakietu.Dlatego, że to kdevelop-libs zależały od tych pakietów a nie na odwrót. Wyobraź sobie sytuację, kiedy instalujesz kdevelop-libs. Pociąga to za sobą instalację zależności A. Chwilę po tym instalujesz program B, który również zależy od A. Odinstalowujesz kdevelop-libs i gdyby teraz odinstalował się również pakiet A, od którego zależy kdevelop-libs (oraz , to i B musiałoby być odinstalowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi