mordimer Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 Witam, to mój pierwszy post na forum ale nie pierwsza obecność na nim Szukałem (chociaż może źle) ale nic nie znalazłem w związku ze swoim problemem. Posiadam Fedorę 14 <- bo to się może przydać. Otóż, zainstalowałem PostrgeSQL-a, dodałem wpis do bash_profiles, po to by w terminalu móc uruchomić postgresa wpisując psql. Zrestartowałem system. Ponowne uruchomienie i ekran logowania. Wpisuje więc swoje hasło (na pewno dobre), wciskam enter i idzie. Zaczyna się ładować pulpit, znaczy czarny ekran i animacja zajętości myszki. Wtedy następuje wylogowanie, bądź jak kto woli powrót do ekranu logowania. Nie mam zielonego pojęcia co mogło spowodować taki efekt działania. Na szczęście mam drugi system, który miał polecieć na rzecz Fedory, która chwilowo mi nie działa Bardzo proszę o jakąś pomoc w tej sprawie Nie chcę reinstalować systemu ani robić żadnych niepotrzebnych cudów. Z góry wszystkim dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 Plik .bash_profile jest wykonywany przy kazdym logowaniu na konto uzytkownika i pewnie stad problem. Dodanie wpisu psql do tego pliku wydaje sie byc bez sensu i na pewno nie jest to oficjalny sposób uruchamiania ze startem systemu. Przejdz w konsoli na roota i usun ten wpis. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordimer Napisano Marzec 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 Zaraz zobaczymy Mam nadzieje, ze to bedzie rozwiazanie Chcialem zrobic tak jak na ubutnu. Tu sie dodawalo do .profile export PATH="$PATH:/usr/local/pgsql/bin" postgres -D /usr/local/pgsql/data >logfile 2>&1 & o takie cos i dziala, az milo. Wyczytalem w necie, ze w Fedorze to plik bash_profile. Widac nie do konca Ale jak widac czlowiek cale zycie sie uczy. Ide sprawdzic teze i dam znac Juz po klopocie Oczywiscie pomoglo Dziekuje bardzo za pomoc i przepraszam, ze z tak blahym problemem zglaszam sie na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 A postgresql nie ma swojej usługi jak mysql? Sprawdź w /etc/init.d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordimer Napisano Marzec 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 A postgresql nie ma swojej usługi jak mysql? Sprawdź w /etc/init.d. Niestety nie widzę nic związanego z postgresql. Trzeba dodać tą zmienną systemową, o której pisałem, że dodawałem ją w ubuntu. Tylko muszę poszukać gdzie W Ubuntu wiem gdzie, w Fedorze jeszcze nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 Chcesz by to wstawało po zalogowaniu czy po starcie systemu? Jeśli po zalogowaniu to dla Gnome: System->Preferencje->Programy startowe W swoim katalogu domowym utwórz jakiś skrypt ".postrujesquela.sh" czy jak chcesz i w Programach startowych startuj ten skrypt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordimer Napisano Marzec 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 Juz mówie o co mi chodzi Uruchamiam sobie terminal i pisze > psql nazwa_bazy i uruchamia mi sie, np.: >psql firma i mam dostepna baze firmy. teraz jak chce to zrobic musze podac pelna sciezke. Jest to dla mnie uciazliwe bo dosc czesto musze uzywac PGSQL. >/usr/local/pgsql/bin/psql firma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 Możesz dodać to gdziekolwiek np. /etc/rc.local. Do takiego zastosowania jak potrzebujesz to wystarczy linijka z eksportowaniem ścieżki lub zwykły alias np. alias psql='/usr/local/pgsql/bin/psql' albo dowiązanie do /usr/bin/psql/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 Już mówię o co mi chodzi Uruchamiam sobie terminal i piszę > psql nazwa_bazy i uruchamia mi się, np.: >psql firma i mam dostępną bazę firmy. teraz jak chcę to zrobić muszę podać pełną ścieżkę. Jest to dla mnie uciążliwe bo dość często muszę używać PGSQL. >/usr/local/pgsql/bin/psql firma Dodaj /usr/local/pgsql/bin/psql do swojej ścieżki przeszukiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 nie chce mi sie wierzyc, ze postgres nie ma uslugi, aktualnie nie mam zainstalowanego, ale kiedys mialem i nie przypominam sobie, zebym musial dodawac jakies wpisy, uruchamialo sie samo po zainstalowaniu i wstepnym skonfigurowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 A wrzuć wynik polecenia: chkconfig --list Mógłbym przysiąc że Postgres ma usługę, która się uruchamia przy starcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 * Panowie, tam jest /usr/local... mordimer nie instalował posgresa yum'em (a właściwie dlaczego), więc trudno, żeby miał automatycznie ustawioną usługę. Gdybyś się skusił, to tu jest jak to zainstalować z repo: http://library.linode.com/databases/postgresql/fedora-14 * Jeśli chodzi o "profile" to utwórz sobie dowolny plik z rozszerzeniem *.sh w /etc/profile.d/ i tam wrzuć ścieżkę np. $ cat /etc/profile.d/my_psql.sh export PATH="$PATH:/usr/local/pgsql/bin" ale nie wrzucaj tu niczego poza suchymi parametrami. Jak chcesz wykonać coś przy starcie po partyzancku (ale przyzwoicie) to dopisz do /etc/rc.local Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordimer Napisano Marzec 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 * Panowie, tam jest /usr/local... mordimer nie instalował posgresa yum'em (a właściwie dlaczego), więc trudno, żeby miał automatycznie ustawioną usługę. Gdybyś się skusił, to tu jest jak to zainstalować z repo: http://library.linode.com/databases/postgresql/fedora-14 * Jeśli chodzi o "profile" to utwórz sobie dowolny plik z rozszerzeniem *.sh w /etc/profile.d/ i tam wrzuć ścieżkę np. $ cat /etc/profile.d/my_psql.sh export PATH="$PATH:/usr/local/pgsql/bin" ale nie wrzucaj tu niczego poza suchymi parametrami. Jak chcesz wykonać coś przy starcie po partyzancku (ale przyzwoicie) to dopisz do /etc/rc.local no właśnie nie instalowałem yum'em, a dlaczego, to już mówię Przy próbie instalowania chciał mi wcisnąć wersję 8, a ja chciałem wersję 9. Oczywiście gdybym to zrobił yum'em wszystko działa pięknie i bezboleśnie z tym ze psql jest w wersji 8 a serwer w wersji 9. Trochę to nie tak jak powinno być Myślę, że wasze odpowiedzi dadzą w końcu skutek i będę miał i serwer i psql w wersji 9. Dziękuję wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordimer Napisano Marzec 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 A wrzuć wynik polecenia: chkconfig --list Mógłbym przysiąc że Postgres ma usługę, która się uruchamia przy starcie NetworkManager 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone abrtd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:wyłączone 5:włączone 6:wyłączone atd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone auditd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone avahi-daemon 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone bluetooth 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone capi 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone cgconfig 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone cgred 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone cpuspeed 0:wyłączone 1:włączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone crond 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone cups 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone dnsmasq 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone ebtables 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone fcoe 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone firstboot 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone haldaemon 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone httpd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone ip6tables 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone iptables 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone irda 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone irqbalance 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone iscsi 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone iscsid 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone isdn 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone jetty 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone ksm 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone ksmtuned 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone libvirt-guests 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone libvirtd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone livesys 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone livesys-late 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone lldpad 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone lvm2-monitor 0:wyłączone 1:włączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone mdmonitor 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone messagebus 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone multipathd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone netconsole 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone netfs 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone network 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone nfs 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone nfslock 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone nmb 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone ntpd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone ntpdate 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone openvpn 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone portreserve 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone psacct 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone qemu 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone rdisc 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone restorecond 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone rpcbind 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone rpcgssd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone rpcidmapd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone rpcsvcgssd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone rsyslog 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone saslauthd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone sendmail 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone smb 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone smolt 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone snmpd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone snmptrapd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone sshd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone sssd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone svnserve 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone udev-post 0:wyłączone 1:włączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone vboxdrv 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone vboxweb-service 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone winbind 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone wine 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone wpa_supplicant 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:wyłączone 6:wyłączone xinetd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 * Jesli chodzi o "profile" to utwórz sobie dowolny plik z rozszerzeniem *.sh w /etc/profile.d/ i tam wrzuc sciezke np. $ cat /etc/profile.d/my_psql.sh export PATH="$PATH:/usr/local/pgsql/bin" Ale po co w /etc/profile.d/ (prawa). Ogólnie to od czego zaczal sie watek bylo rozwiazaniem dobrym, czyli ~/.bash_profile. Tylko nie ma co na pale przepisywac z ubuntu czy czegos, ale samemu poczytac. Skoro to jest jakas "lewa" instalacja to pewnie tez komenda postgres nie jest widoczna i trzeba podac bezwzgledna sciezke. Poza tym trzeba zaczac od przeczytania w man postgres ( http://www.rootr.net/man/man/postgres/1 ) co ten parametr w ogóle robi. EDIT: A tak na marginesie to lepiej instalowac pakiety fedory dla przyszlych wersji niz kompilowac zródla http://koji.fedoraproject.org/koji/packageinfo?packageID=655 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi