Skocz do zawartości

(Wy)Logowanie Do Systemu

mordimer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to mój pierwszy post na forum ale nie pierwsza obecność na nim :) Szukałem (chociaż może źle) ale nic nie znalazłem w związku ze swoim problemem.

Posiadam Fedorę 14 <- bo to się może przydać.

Otóż, zainstalowałem PostrgeSQL-a, dodałem wpis do bash_profiles, po to by w terminalu móc uruchomić postgresa wpisując psql.

Zrestartowałem system.

Ponowne uruchomienie i ekran logowania. Wpisuje więc swoje hasło (na pewno dobre), wciskam enter i idzie. Zaczyna się ładować pulpit, znaczy czarny ekran i animacja zajętości myszki. Wtedy następuje wylogowanie, bądź jak kto woli powrót do ekranu logowania.

Nie mam zielonego pojęcia co mogło spowodować taki efekt działania. Na szczęście mam drugi system, który miał polecieć na rzecz Fedory, która chwilowo mi nie działa :)

Bardzo proszę o jakąś pomoc w tej sprawie :) Nie chcę reinstalować systemu ani robić żadnych niepotrzebnych cudów.

Z góry wszystkim dziękuję :)

Plik .bash_profile jest wykonywany przy kazdym logowaniu na konto uzytkownika i pewnie stad problem. Dodanie wpisu psql do tego pliku wydaje sie byc bez sensu i na pewno nie jest to oficjalny sposób uruchamiania ze startem systemu. Przejdz w konsoli na roota i usun ten wpis.

• Upvote 2

Zaraz zobaczymy :) Mam nadzieje, ze to bedzie rozwiazanie :) Chcialem zrobic tak jak na ubutnu. Tu sie dodawalo do .profile

export PATH="$PATH:/usr/local/pgsql/bin"
postgres -D /usr/local/pgsql/data >logfile 2>&1 &

o takie cos i dziala, az milo. Wyczytalem w necie, ze w Fedorze to plik bash_profile. Widac nie do konca :) Ale jak widac czlowiek cale zycie sie uczy.

Ide sprawdzic teze i dam znac :)

Juz po klopocie :) Oczywiscie pomoglo :)

Dziekuje bardzo za pomoc i przepraszam, ze z tak blahym problemem zglaszam sie na forum :)

A postgresql nie ma swojej usługi jak mysql? Sprawdź w /etc/init.d.

Niestety nie widzę nic związanego z postgresql. Trzeba dodać tą zmienną systemową, o której pisałem, że dodawałem ją w ubuntu. Tylko muszę poszukać gdzie :) W Ubuntu wiem gdzie, w Fedorze jeszcze nie :)

Chcesz by to wstawało po zalogowaniu czy po starcie systemu?

Jeśli po zalogowaniu to dla Gnome: System->Preferencje->Programy startowe

W swoim katalogu domowym utwórz jakiś skrypt ".postrujesquela.sh" czy jak chcesz i w Programach startowych startuj ten skrypt.

Juz mówie o co mi chodzi :)

Uruchamiam sobie terminal i pisze

> psql nazwa_bazy

i uruchamia mi sie, np.:

>psql firma

i mam dostepna baze firmy.

teraz jak chce to zrobic musze podac pelna sciezke. Jest to dla mnie uciazliwe bo dosc czesto musze uzywac PGSQL.

>/usr/local/pgsql/bin/psql firma

Możesz dodać to gdziekolwiek np. /etc/rc.local. Do takiego zastosowania jak potrzebujesz to wystarczy linijka z eksportowaniem ścieżki lub zwykły alias np. alias psql='/usr/local/pgsql/bin/psql' albo dowiązanie do /usr/bin/psql/

Już mówię o co mi chodzi :)

Uruchamiam sobie terminal i piszę

> psql nazwa_bazy

i uruchamia mi się, np.:

>psql firma

i mam dostępną bazę firmy.

teraz jak chcę to zrobić muszę podać pełną ścieżkę. Jest to dla mnie uciążliwe bo dość często muszę używać PGSQL.

>/usr/local/pgsql/bin/psql firma

Dodaj /usr/local/pgsql/bin/psql do swojej ścieżki przeszukiwania.

* Panowie, tam jest /usr/local... mordimer nie instalował posgresa yum'em (a właściwie dlaczego), więc trudno, żeby miał automatycznie ustawioną usługę. Gdybyś się skusił, to tu jest jak to zainstalować z repo: http://library.linode.com/databases/postgresql/fedora-14

* Jeśli chodzi o "profile" to utwórz sobie dowolny plik z rozszerzeniem *.sh w /etc/profile.d/ i tam wrzuć ścieżkę

np.

$ cat /etc/profile.d/my_psql.sh

ale nie wrzucaj tu niczego poza suchymi parametrami. Jak chcesz wykonać coś przy starcie po partyzancku (ale przyzwoicie) to dopisz do /etc/rc.local

* Panowie, tam jest /usr/local... mordimer nie instalował posgresa yum'em (a właściwie dlaczego), więc trudno, żeby miał automatycznie ustawioną usługę. Gdybyś się skusił, to tu jest jak to zainstalować z repo: http://library.linode.com/databases/postgresql/fedora-14

* Jeśli chodzi o "profile" to utwórz sobie dowolny plik z rozszerzeniem *.sh w /etc/profile.d/ i tam wrzuć ścieżkę

np.

ale nie wrzucaj tu niczego poza suchymi parametrami. Jak chcesz wykonać coś przy starcie po partyzancku (ale przyzwoicie) to dopisz do /etc/rc.local

no właśnie nie instalowałem yum'em, a dlaczego, to już mówię :)

Przy próbie instalowania chciał mi wcisnąć wersję 8, a ja chciałem wersję 9.

Oczywiście gdybym to zrobił yum'em wszystko działa pięknie i bezboleśnie :) z tym ze psql jest w wersji 8 a serwer w wersji 9.

Trochę to nie tak jak powinno być :) Myślę, że wasze odpowiedzi dadzą w końcu skutek i będę miał i serwer i psql w wersji 9.

Dziękuję wszystkim

A wrzuć wynik polecenia:

chkconfig --list

Mógłbym przysiąc że Postgres ma usługę, która się uruchamia przy starcie

NetworkManager 	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
abrtd          	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:wyłączone	5:włączone	6:wyłączone
atd            	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
auditd         	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
avahi-daemon   	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
bluetooth      	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
capi           	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
cgconfig       	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
cgred          	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
cpuspeed       	0:wyłączone	1:włączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
crond          	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
cups           	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
dnsmasq        	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
ebtables       	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
fcoe           	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
firstboot      	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
haldaemon      	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
httpd          	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
ip6tables      	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
iptables       	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
irda           	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
irqbalance     	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
iscsi          	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
iscsid         	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
isdn           	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
jetty          	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
ksm            	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
ksmtuned       	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
libvirt-guests 	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
libvirtd       	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
livesys        	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
livesys-late   	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
lldpad         	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
lvm2-monitor   	0:wyłączone	1:włączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
mdmonitor      	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
messagebus     	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
multipathd     	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
netconsole     	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
netfs          	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
network        	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
nfs            	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
nfslock        	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
nmb            	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
ntpd           	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
ntpdate        	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
openvpn        	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
portreserve    	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
psacct         	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
qemu           	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
rdisc          	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
restorecond    	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
rpcbind        	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
rpcgssd        	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
rpcidmapd      	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
rpcsvcgssd     	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
rsyslog        	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
saslauthd      	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
sendmail       	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
smb            	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
smolt          	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
snmpd          	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
snmptrapd      	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
sshd           	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
sssd           	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
svnserve       	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
udev-post      	0:wyłączone	1:włączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
vboxdrv        	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
vboxweb-service	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
winbind        	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
wine           	0:wyłączone	1:wyłączone	2:włączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone
wpa_supplicant 	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:wyłączone	4:wyłączone	5:wyłączone	6:wyłączone
xinetd         	0:wyłączone	1:wyłączone	2:wyłączone	3:włączone	4:włączone	5:włączone	6:wyłączone

* Jesli chodzi o "profile" to utwórz sobie dowolny plik z rozszerzeniem *.sh w /etc/profile.d/ i tam wrzuc sciezke

np.

Ale po co w /etc/profile.d/ (prawa). Ogólnie to od czego zaczal sie watek bylo rozwiazaniem dobrym, czyli ~/.bash_profile. Tylko nie ma co na pale przepisywac z ubuntu czy czegos, ale samemu poczytac. Skoro to jest jakas "lewa" instalacja to pewnie tez komenda postgres nie jest widoczna i trzeba podac bezwzgledna sciezke. Poza tym trzeba zaczac od przeczytania w man postgres ( http://www.rootr.net/man/man/postgres/1 ) co ten parametr w ogóle robi.

EDIT: A tak na marginesie to lepiej instalowac pakiety fedory dla przyszlych wersji niz kompilowac zródla http://koji.fedoraproject.org/koji/packageinfo?packageID=655