Skocz do zawartości

Lxde - Problemy

Materid

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie przesiadlem sie z KDE (ktore uwazam za zbyt ciezkie jednak po 2 latach uzytkowania) na LXDE

i mam z nim juz na poczatku kilka problemow:

a

1. Polskie znaki, kompletnie nie moge ich ustawic. Wchodze w przycisk menu nastepnie adminstracja i klawiatura. Zaznaczam Polski ale to nic nie zmienia.

2. Wirtualne pulpity a ich tapety, chcialbym na kazdym miec inna tapete oraz zeby na kazdym funkcjonowal mi Cairo Dock. Kiedy przechodze na inne pulpity na kazdym z nich musze oddzielnie uruchamiac DOCKa co jest dosc uciazliwe oraz nie mam pojecia jak ustawic na kazdym pulpicie inna tapete.

3. Nie wiem jak w LXDE wymusic uruchamianie programow automatycznie po starcie systemu

KDE wydaje mi sie bardziej intuicyjne jednak :(

Pozdrawiam, czekam na odpowiedz

ad.1. Nie rozumiem co chcesz osiagnac. Co to znaczy, ze nie mozesz ustawic polskich znaków? Nie pokazujac sie polskie znaki? Nie mozesz wpisac polskich znaków? Moze trzeba zainstalowac czcionki? U mnie wyglada to tak → http://img820.imageshack.us/i/lxde.png/

Sprawdz zawartosc pliku /etc/sysconfig/i18n

LANG="pl_PL.UTF-8"
SYSFONT="latarcyrheb-sun16"

ad.2. Nie wiem czy sie da ustawic osobne tapety. Cairo Dock: sprawdz devilspie.

[EDIT]

ad.3. Google. http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=lxde+startup+programs

prawdopodobnie 1. lub 2. lub 4. link od góry zalatwi sprawe.

Chyba w ogóle nie próbowales rozwiazac tych problemów samodzielnie <_<

Edytowane przez WalDo

2. Wirtualne pulpity a ich tapety, chcialbym na kazdym miec inna tapete

Mogę się bardzo mocno mylić, ale bawiąc się z różnymi środowiskami zauważyłem że tylko KDE ma opcję ustawienia osobnej tapey dla każdego z wirtualnych pulpitów. Przynajmniej z defaultu.