zahoryzontem Napisano Kwiecień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 Potrzebuje udostępnić port MySQL, a w firewall nie widze w ogóle MySQL'a, nie udało mi się też znaleźć opcji definiowania nowego portu. Wyjaśniam po co mi to: W ramach nauki Linuksa odtwarzam różne instalacje które wcześniej robiłem w oparciu o w2k, tak więc potrzebny mi dostęp do MySQL w sieci lokalnej i z zewnątrz. Również do uruchomienia replikacji. Zaznaczam że jest to środowisko testowe, więc nie ma obawy jak coś pójdzie nie tak, nie musze chronić żadnych ważnych danych itp. w MySQL dodałem usera grant all privileges on *.* to 'admin'@'%' identified by 'haslo' with grant option; flush privileges; Na drugim serwerze w phpMyAdmin dodałem konto serwera linuksowego, jednak przy próbie łączenia dostaje #2013 Nie udało się zalogować na serwer MySQL . Sprawdzam czy 3306 jest otwarty i niestety nie jest, więc nie w MySQL problem, tylko w firewall. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 jako root uruchom "system-config-firewall". Po lewej masz "Inne porty" (albo podobnie), potem "Dodaj", zaznaczasz checkbox "Własne porty" (albo jakoś podobnie ) i wpisujesz 3306 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zahoryzontem Napisano Kwiecień 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 Hmm.. czemu nie znalazlem? A zdalnie, pzez SSH sie da to zrobic? Tak sobie wymyslilem zeby sie uczyc jak najwiecej rzeczy robic zdalnie. Kombinuje w kierunku iptables, ale cos ciezko mi to idzie, jakis konkretny przyklad by sie przydal :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Kwiecień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 Zdalnie się da: man iptables Trochę poradników do iptables jest też w sieci. Nie powinieneś mieć problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zahoryzontem Napisano Kwiecień 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 na podstawie poradników w sieci zmontowalem iptables -A INPUT -p tcp -m state --state NEW -m tcp --dport 3306 -j ACCEPT potem service iptables save service iptables status service iptables restart i niby wpis jest 15 ACCEPT tcp -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 state NEW tcp dpt:3306 ale port nadal nie jest otwarty. Czy ma znaczenie ze przed wpisem dot. 3306 jest takie cos? 14 REJECT all -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 reject-with icmp-host-prohibited Jak to zamienic miejscami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zahoryzontem Napisano Kwiecień 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2011 huh.... iptables -I INPUT xx -p tcp -m state --state NEW -m tcp --dport 3306 -j ACCEPT gdzie xx numer linii w sekcji INPUT mniejszy niz oststni wpis lub równy (no to bierzemy sie za Oracle ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi