Skocz do zawartości

Problem Z Uruchomieniem Środowiska Graficznego Bez Monitora...

MarkoSz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z komputerkiem, który sluzy u mnie w domu jako serwer kTorrent + FTP. Moim docelowym zamiarem bylo uzywanie tego komputera bez podpietego monitora, niestety po przejscu z Windowsa na Fedore 14 pojawil sie problem, gdy monitor nie jest podlaczony gdm nie odpala. Po podpieciu sie Puttym i próbie recznego odpalenia Gnome wyskakuje komunikat:

"** (gdm-binary:27489): WARNING **: Failed to acquire org.gnome.DisplayManager

** (gdm-binary:27489): WARNING **: Could not acquire name; bailing out

"

po podpieciu monitora system startuje dalej.

Czy zna ktos sposób na wymuszenie wykrywania monitora pomimo, ze nie jest on podpiety? Lub zna inny sposób na rozwiazanie tego problemu?

Aby uprzedzic niektóre komentarze zaznaczm, ze korzystam z aplikacji, które odpalaja w srodowisku graficznym, zalezy mi równiez aby pracowaly one ciagle bez wzgledu na to czy akurt jestem podpiety czy nie. Karta graficzna jaka posiada komputer to zintegrowany Intel i865GV.

Dziękuje za sugestie, wolałbym jednak mieć możliwość korzystania z srodowiska graficznego. Popinam się pod ten serwer z klilku miejsc przy użyciu teamviewera i jest to bardzo praktyczne. Zatem prosiłbym o sugestie jak rozwiązać problem odpalenia środowiska graficznego. NIe ukrywam również, że w Linuxie nie czuje się w 100% pewnie więc środowisko graficzne często jest pomocne.

Utwórz plik ~/.xinitrc o zawartosci (zwykly uzytkownik):

exec ck-launch-session gnome-session

Potem w /etc/inittab zmien id:5:initdefault: na id:3:initdefault:

Przy ponownym uruchomieniu komputer nie wystartuje pulpit. Wystarczy zalogowac sie na zwyklego uzytkownika i uruchomic srodowisko poleceniem startx

thof, dziękuje za podpowiedzi. W drodze eksperymentów udało mi się ostatecznie rozwiązać problem. Zabawy z xorg.conf ostatecznie spowodowały, że musiałem przeinstalować system. Tym razem zainstalowałem go przy użyciu opcji instalacji z podstawowym sterownikiem graficznym. I problem zniknął. Zatem w tym przypadku winowajcą okazał się sterownik graficzny. Możliwe, że istnieje prostszy sposób na rozwiązanie tego problemu bez konieczności reinstalki np. poprzez wymuszenie korzystania z podstawowych sterowników graficznych, ale najważniejsze, że udało się go w taki lub inny sposób rozwiązać. Pozdrawiam