czarnekakao Napisano Kwiecień 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2011 Witam Mam bardzo dziwny problem. Mam zainstalowaną w/w kartę dźwiękową i jak ściszam dźwięk w systemie to suwaki w PulseAudio od programów nie ściszają się. Zmiana głośności za pomocą głównego suwaka w menadżerze nie zmienia głośności żadnego z programów (np. firefox Totem). Pozdrawaim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 To jest normalne. Po prostu każda aplikacja ma swój niezależny suwak głośności. To jest jedna z kluczowych funkcjonalności PA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Kwiecień 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 Znalazłem w czym leży problem. Jak zmienić w PulseAudio aby kontrolował pasek/suwak PCM a nie tylko Master lub oba naraz a nie tylko ten jeden ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 Nie można. PA nie ma nic wspólnego z ustawieniami Twojej karty w alsamikserze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Kwiecień 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 To czemu jak go zniżam do dźwięk cichnie ? A gdy zmieniam ustawienia Master nie zmienia mi natężenia dźwięku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 PA działa niezależnie od ustawień w alsamikserze, ale działa, bo w końcu został stworzony, aby mieć większą kontrolę nad zarządzaniem dźwiękiem. Ile masz wejść i wyjść na tej karcie? Ja mam kartę z chipem c-media z tylko jednym wyjściem i wejściem i też na starszej alsie miałem nieczynne suwaki. Może nie masz najnowszej alsy. Aktualnie mam tylko jeden suwak o nazwie Speaker (nie ma Master i PCM). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Kwiecień 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 Mam podlaczone sluchawki w 5.1 (Roccat Kave) i tych suwaków mam z kilkanascie. System Fedora 14 x64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 No to pewnie podobnie, bo ja mam słuchawki SteelSeries 5HV2 podłączone przez kartę z zestawu. Poczekaj na aktualizację alsy i wszystko powinno zostać ograniczone do suwaka Speaker i Mic. W ogóle to jaki jest teraz problem, bo już się pogubiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Kwiecień 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 Problem lezy w suwaku Master który nie scisza programów (wcale nie zmienia glosnosci) tylko PCM scisza. Sprawdzalem na Ubuntu tez ten problem wystepuje. Chce zmusisz PulseAudio do kontrolowanie suwaka od PCM a nie od Master. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi