Skocz do zawartości

Zewnętrzny Dysk Ext4

steryd_net

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mój pierwszy post. Po wielu latach postanowiłem się przesiąść z Ubuntu na Fedorę i napotykam pewne trudności. Najbardziej irytujący jest problem z dyskiem.

Mam zewnętrzny dysk twardy. Sformatowany na ext4. Niestety okazuje się, że nie działa na fedorze. Gdy go podpinam montuje się automatycznie w katalogu /media/ (nie wyświetla się jednak jako dysk w nautilusie). Jednak gdy próbuję na niego wejść w nautilusie foldery ani pliki nie nadają się do otwarcia. Tak jakby nautilus nie odczytywał prawidłowo ich atrybutów. Gdy próbuję otworzyć go z poziomu konsoli otrzymuję błąd wskazujący na brak uprawnień dostępu (mimo że wg. ls -l mam takie uprawnienia). Dysk działa normalnie dopiero po komendzie su, albo zalogowaniu jako root. Próbowałem się dodać do grupy disk, ale to nic nie daje. Macie jakieś pomysły? Nie chce zmieniać właściciela plików na dysku.

Nie za kazdym razem - na wszystkich systemach, z których korzystasz musisz miec usera o tym samym UID.

Z przenosnym dyskiem tak juz jest, ze nie jest na 100% przenosny :) Chyba, ze zastanowisz sie jak, gdzie i jaki uzytkownik ma z niego korzystac.

No i root zawsze przeczyta.

Uprawnienia i tak są na odczyt więc powinno być ok.
Uprawnienia dla folderu muszą być na odczyt i wykonanie, czyli nie "r--" a "r-x" dla "others".

No i jeszcze raz: root może wszystko, łącznie ze zmiana uprawnień do katalogu i podkatalogów (chmod -R), przemontowaniem urządzenia do katalogu, któremu nada uprawnienia do czytania i wykonywania dla wszystkich itp.