mentor Napisano Czerwiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2011 Witam zainstalowałem Fedorę 15 z domyślnym środowiskiem (gnome 3) niestety mimo tygodnia czasu nie przyzwyczaiłem się do tego środowiska Przesiadłem się na Xfce na którym mam już praktycznie tylko jeden problem mianowicie scroll na touchpadzie nie działa (zapomniałem dodać, że instalacja na laptopie) przejrzałem wszystkie opcje w graficznych konfiguratorach nigdzie nie natrafiłem na opcje dotyczące touchpada myślę, że to kwestia środowiska bo na gnome scroll działał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2011 Powinien dzialac... Sprawdzales Synaptics i Elantech? Czyjej produkcji jest touchpad w Twoim laptopie? W niektórych (laptopach), niestety, trzeba sie obejsc bez funkcji przewijania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentor Napisano Czerwiec 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2011 problem rozwiązany na początek znalazłem graficzny konfigurator gpointing-device-setings są w nim opcje dotyczące tpuchpada niestety zaznaczenie w nim opcje nie są pamiętane po restarcie komputera trzeba opcje odznaczyć i jeszcze raz zaznaczyć żeby opcje były pamiętane należy stworzyć plik konfiguracyjny 10-synaptics.conf i umieścić go w katalogu /etc/X11/xorg.conf.d zawartość 10-synaptics.conf Section "InputClass" Identifier "touchpad catchall" Driver "synaptics" MatchIsTouchpad "on" MatchDevicePath "/dev/input/event*" Option "TapButton1" "0" Option "VertEdgeScroll" "1" EndSection opcja: Option "TapButton1" "0" - załącza podwójne kliknięcie touchpada - u mnie wyłączone Option "VertEdgeScroll" "1" - załącza scroll - to o co mi chodziło opcje są pamiętane po każdym uruchomienia gdybby ktoś chciał jeszcze bardziej dopieścić opcje touchpada zapraszam do lektury manauala z konsoli man synaptics jest tam jeszcze mnóstwo opcji mam nadzieje, że komuś się przyda pozdrawiam jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2011 Dobra wiadomość. (Nigdy nie wiadomo co się komu przyda) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2011 To tego pliku nie ma domyślnie w systemie? Bo ja mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi