genezyp-kapen Napisano Czerwiec 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2011 Witam, zainstalowałem sobie F15 i spotkała mnie niemiła niespodzianka... Do tej pory to co było na wejściu karty dzwiękowej było automatycznie przekierowywane na wyjście (głośniki), a w F15 nie jest. Jak włączę jakiś odtwarzacz muzyki, to głośniki grają. To co powiem do mikrofonu mogę sobie nagrać do pliku a następnie odtworzyć. Ale żeby mikrofon był przekierowywany od razy na głośniki to już niestety nie. W pavucontrol odpowiadającego temu przełącznika nie znalazłem. Gdzie można takie przekierowanie ustawić? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2011 Na przyklad alsamixer. F6 przelaczasz karty, F5 dodaje pokazuje dodatkowe ustawienia przechwytywania dzwieku, a klawisz M wycisza wybrane wyjscie/wejscie (zreszta zobacz man alsamixer). Domyslnie wejscie jest wyciszone, wiec trzeba M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
genezyp-kapen Napisano Czerwiec 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2011 Dzięki za podpowiedź. Niestety nie rozwiązuje to problemu. Do alsamixer zaglądałem zaraz po zainstlowaniu systemu. F15 domyślnie to ma wyciszone zarówno wejście jak i wyjście i jeżeli się tego w alsamixer nie zmieni, to wcale nie ma dzwięku. W moim przypadku wejście nie jest wyciszone, bo mogę nagrywać do pliku to co jest na wejściu (przy pomocy np audacity). Problem polega na tym, że wejście nie jest przekierowywane na wyjście. Nie mogę więc uzyskać takiego efektu, że to co mówię do mikrofonu jest przesyłane bezpośrednio do głośników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2011 alsamixer -c0 i w Playback włączasz Mic In (lub podobne) i podgłaśniasz do 0.0dbFS. W Playback, nie Capture. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
genezyp-kapen Napisano Czerwiec 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 Mic w alsamixer miałem ustawione na 'dB gain: 12', zmniejszenie do 'dB gain: 0' niczego nie zmieniło. Zarówno w alsamixer jak i w pavucontrol ruszałem już wszystkimi przełącznikami, bez efektu. Czy jest jeszcze jakieś inne miejsce, w którym przekirowanie z mikrofonu na głośniki może być wyłączone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 To że jest podgłośnione to nic, ale czy jest włączone? (klawisz [m]) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
genezyp-kapen Napisano Czerwiec 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2011 Było wyłączone. Dzięki za pomoc. Nie wiedziałem, że w alsamixer jest możliwość włączania/wyłączania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi