Fallen Napisano Czerwiec 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2011 Przedewszystkim przepraszam za poprzedni temat - zdenerwowany jestem utrata danych Wiec jeszcze raz.. Jestem niemal 100% ze sknocilem cos z dyskiem partition magiciem 8... Argumetuje to tym ze po rebstarcie i uruchomieniu gparted jest wszystko ok a gdy uruchomie pm8 to po restarcie dys ma wykrzyknik i caly jest niezaalokowany. Uzylem jak kolega radzi gparted: usunalem wszystko co bylo, uzylem opcji Device->Create Partition Table (msdos), utworzylem nowe partycje. Potem kazda sprawdzilem przy uzyciu chceck i nie wyazalo bledów. Niestety to nie rozwiazalo mojego problemu - niezaleznie czy instaluje windows czy fedore mam bledy... np z fedory ext4 filesystem check failure on /dev/sda1: File system errors left uncorrected. Errors like this usually mean there is a problem with the filesystem that will require user interaction to repair. Before restarting installation, reboot to rescue mode or another system that allows you to repair the filesystem interactively. Restart installation after you have corrected the problems on the filesystem. Oprocz tego uzylem narzedzia diagnostycznego producenta (WD - Data Lifeguard Diagnostic for DOS) ktore nie wykazalo zadnych bledow. Na partycjach moge zapisywac dane ale nie daje rady zainstalowac systemu. Próbowalem juz wszystkiego co moglem wymyslic jakies inne rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2011 Oprocz tego uzylem narzedzia diagnostycznego producenta (WD - Data Lifeguard Diagnostic for DOS) ktore nie wykazalo zadnych bledow. Podsumowując: Partition Magic, Norton Ghost i WD - Data Lifeguard Diagnostic for DOS Takim zestawem to żaden serwis by nie pogardził...Dla Twojej informacji to do sprawdzania dysków służy smartctl. W fedorze jest na niego nakładka palimpsest, która umożliwia łatwe odczytanie parametrów dysku i przeprowadzenie testów. Jeśli, po przeprowadzeniu testu, będziesz miał wątpliwości to wklej wynik smartctl -a /dev/sda. Poza tym jak parted sobie nie radzi to użyj niezawodnego fdiska (fdisk /dev/sda). Pod "m" masz wszystkie opcje, np. "o" tworzy tablicę dysku itd. Jeśli jako pierwszą partycję utworzysz jedną z linuksowych to prawdopodobnie instalator windowsa w ogóle nie ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Czerwiec 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2011 Spózniles sie troche... wolal bym wypróbowac twoje roziwiazanie. A tak naprawilem przy pomocy win7 (bootsect /ntfs60 c:) Potem ghostem elegancko importowalem obraz starych systemów Obbadam innym razem to co podales narazie jestem happy ze wszystko smiga a jak znam zycie znowu bym cos spieprzyl Btw - co jest nie tak z Norton Ghostem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi