Skocz do zawartości

Dziwne Zachowanie Drukarki

myping

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zaktualizowałem system z F13 do F15 i wszystko super poza drukarką. Mianowicie system ją ładnie widzi, stronę testową drukuje bez problemu, ale przy wydruku dokumentów są jakieś czary. Niektóre pdf drukuje ładnie, a niektóre przesuwa o kilka centymetrów w bok i do góry, a z innych programów w ogóle nic. Dokument LibreOffice niby drukuje, na wyświetlaczu drukarki pojawia się komunikat "przyjmuje dane" i tyle, żadnej innej reakcji. To samo z gedit. Drukarka to Brother DCP7030. Próbowałem ją wywalić i zainstalować jeszcze raz, ale nic to nie pomogło. Pozdrawiam.

Andrzej

Witam!

Mam ten sam problem. F15 postawiłem na surowo. Moja drukarka to urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-150C. Zainstalowałem sterowniki, z którymi w poprzednich wersjach Fedory nie było żadnego problemu. W F15 drukuje stronę testową i tyle. Przy próbie drukowania z Libre Office czy gedit pojawia sie na dole ekranu komunikat o przyjęciu do drukowania i potem o zakończeniu drukowania i tyle. Drukarka nie podejmuje żadnego działania.

Pozdrawiam.

Witam!

Mam ten sam problem. F15 postawiłem na surowo. Moja drukarka to urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-150C. Zainstalowałem sterowniki, z którymi w poprzednich wersjach Fedory nie było żadnego problemu. W F15 drukuje stronę testową i tyle. Przy próbie drukowania z Libre Office czy gedit pojawia sie na dole ekranu komunikat o przyjęciu do drukowania i potem o zakończeniu drukowania i tyle. Drukarka nie podejmuje żadnego działania.

Pozdrawiam.

Spróbuj jako root:

service cups restart

Witam!

Po service cups restart nic nie pomogło. Skalowanie dokumentu w LibreOffice czy Gedit do druku nie występuje w opcjach.

Czasem podczas "drukowania" pojawia sie komunikat: Not connected? Printer DCP-150 may not be connected. Oczywiście drukarka jest dobrze podłaczona. Tak jak pisałem drukuje sie strona testowa. Pod XP nie ma problemu z wydrukiem.

Fakt - jest skalowanie w Gedit. Skalowanie jednak nic nie pomaga. Dla mnie to nie problem bo mogę spokojnie wydrukować pod XP. Tyle, że problem jest dla mnie intrygujący bowiem, jak wcześniej zaznaczyłem, w poprzednich wersjach Fedory nie miałem takiego problemu.

Potwierdzam problem z drukarka Brother. W moim przypadku objawia sie to w "nieco" inny sposób. Podczas próby drukowania czy to jakiegos dokumentu czy ogólnie testowego zaczyna po prostu "wypluwac" caly czysty papier z drukarki dopóki nie oprózni zawartosci, wtedy nastepuje error... W poprzedniej F14 dzialala bezproblemowo. By sie przekonac czy to nie jest problem z drukarka podlaczylem ja pod laptopa na której tez jest Fedora (14-stka tyle, ze na KDE ja korzystam z Gnome), gdzie nigdy do tej pory nie podlaczalem jej do drukarki. Próba wypadla pomyslnie. Wychodzi na to, ze cos jest skopane w najnowszej odslonie, bo chyba nie ma to nic wspólnego z Gnome3. Z drukarki korzystam rzadko wiec to nie jest problem zwlaszcza, ze moge skorzystac w razie potrzeby z laptopa. Bardziej mnie denerwuje problem z obsluga karty dzwiekowej...

W niektórych przypadkach pomaga zainstalowanie a2ps - mi niestety nie.

Witam!

Zaktualizowałem system z F13 do F15 i wszystko super poza drukarką. Mianowicie system ją ładnie widzi, stronę testową drukuje bez problemu, ale przy wydruku dokumentów są jakieś czary. Niektóre pdf drukuje ładnie, a niektóre przesuwa o kilka centymetrów w bok i do góry, a z innych programów w ogóle nic. Dokument LibreOffice niby drukuje, na wyświetlaczu drukarki pojawia się komunikat "przyjmuje dane" i tyle, żadnej innej reakcji. To samo z gedit. Drukarka to Brother DCP7030. Próbowałem ją wywalić i zainstalować jeszcze raz, ale nic to nie pomogło. Pozdrawiam.

Andrzej

A jakie masz sterowniki zainstalowane w systemie? Jakies domyślne "Fedorowe" czy ściągałeś ze strony Brother?

• 2 weeks later...