itposthuman Napisano Czerwiec 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2011 f15 i Niespodzianek ciąg dlaszy. Zainstalowałem VB zgodnie z tym poradnikiem: Mój odnośnik zainstalowąłem jeszcze dkms Niestety przy próbie uruchomienia systemu wirtualnego pojawiają się błędy: Kernel driver not installed (rc=-1908) The VirtualBox Linux kernel driver (vboxdrv) is either not loaded or there is a permission problem with /dev/vboxdrv. Please reinstall the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root. Users of Ubuntu, Fedora or Mandriva should install the DKMS package first. This package keeps track of Linux kernel changes and recompiles the vboxdrv kernel module if necessary. w konsoli: [root@lokaladmin kuba]# /etc/init.d/vboxdrv setup Stopping VirtualBox kernel modules [ OK ] Uninstalling old VirtualBox DKMS kernel modules [ OK ] Trying to register the VirtualBox kernel modules using DKMSError! Bad return status for module build on kernel: 2.6.38.7-30.fc15.x86_64 (x86_64) Consult /var/lib/dkms/vboxhost/4.0.8/build/make.log for more information. [NIEUDANE] (Failed, trying without DKMS) Recompiling VirtualBox kernel modules [NIEUDANE] (Look at /var/log/vbox-install.log to find out what went wrong) google earth czy picase też nie odpaliłem na nowej fedorce ale VB jest mi potrzebny. Ktoś pomoże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Czerwiec 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2011 A narzędzia programistyczne masz zainstalowane? Zainstaluj kompilator i pliki nagłówkowe kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2011 Instalacja była zgodnie z naszym Poradnikiem, więc kernel-devel i kompilatory powinny być. Może pełny update systemu pomoże. @itposthuman zrób to co sugeruje wyjście programu Look at /var/log/vbox-install.log to find out what went wrongbo inaczej to się we wróżki możemy pobawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itposthuman Napisano Czerwiec 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2011 A narzędzia programistyczne masz zainstalowane? Zainstaluj kompilator i pliki nagłówkowe kernela. Jak się nazywa kompilator ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2011 Jak się nazywa kompilator ?Patrz - mój post powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itposthuman Napisano Czerwiec 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2011 Patrz - mój post powyżej. Zdążyłem już odinstalować VB Oracla. Zainstowałem VirtualBox-OSE (Open Source Edition) zgodnie zporadnikiem i przez ostatnie 10 minut już zainstawałem wirtualny. I wydaje się że wszystko Ok. Nie robiłem upgrade systemu ani nie instalowałem nagłówków czy kompilatora, którego nawet nie znam nazwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2011 Nie robiłem upgrade systemu ani nie instalowałem nagłówków czy kompilatora, którego nawet nie znam nazwy.Nie wiesz, że instalowałeś o ile faktycznie działałeś wg poradnika, do którego link podawałeś VB OSE w sumie tak samo dobre o ile ktoś nie potrzebuje obsługi USB w gościu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi