godzilla1954 Napisano Czerwiec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2011 Witam! Mam Fedorę 15 z LXDE od jakiegoś miesiąca, wszystko chodziło ładnie, aż przyszło mi do głowy zainstalowanie kmod-catalyst... Teraz po włączeniu komputera pokazują się tylko paski ładowania, a kiedy zwykle pokazywał się menedżer logowania - teraz jest czarny ekran z kursorem. Można w nim wpisywać znaki z klawiatury, aczkolwiek wpisywanie jakichkolwiek poleceń wydaje się nie odnosić żadnego efektu. Jest jakaś możliwość dostania się do systemu z zewnątrz (np. liveCD) i "uratowania" go? Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2011 (edytowane) Oj, poszukalbys na forum Uruchom w trybie tekstowym, usun sterownik. Jesli chcesz miec koniecznie zamkniety sterownik (np. ze wzgledu na gry) to przeszukaj uwaznie forum. Bylo kilka watków poruszajacych temat tego kmoda. P.S. Az kusi zeby na "Osla laczke" przeniesc. [EDIT] Usunalem kilka nizej zamieszczonych postów (zeby bylo sprawiedliwie równiez mój wlasny), bo nie wnosily nic do rozwiazania problemu a tylko smiecily w watku. Prosilbym o trzymanie sie tematu kmod-catalyst/Ati - wszystko wskazuje ze nie chodzi o Nvidie Edytowane Czerwiec 30, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Czerwiec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2011 Miałem dzisiaj podobny problem ze swoją Fedorą, choć mam kartę Nvidia. System jak miał ładować X-sy zawieszał się i nic nie szło zrobić. Oczywiście zaczęło się to dziać po zainstalowaniu sterowników z rpmfusion- w moim wypadku Nvidii. I teraz- przyczyną problemów okazał się... xorg.conf w "etc/X11", który nie został zmieniony na "właściwy" po zainstalowaniu zamkniętych sterówników tzn. ładował moduły zamkniętych sterów, ale w tym pliku był sterownik ustawiony był na vesa. W moim wypadku wystarczyło uruchomić polecenie nvidia-xconfig, ale ty chyba musisz uruchomić wersję dla Ati(o ile jest coś takiego), albo edytować ręcznie xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2011 (edytowane) Poniewaz Miszcz w korespondencji na PW przekonuje mnie iz jest jakis problem ze systemem i/lub X.org przez co podczas instalacji zamknietych sterowników nie tworzy sie xorg.conf, wiec przywracam jego - usunieta wczesniej przeze mnie - wypowiedz na forum. Nadal jednak nie jestem przekonany czy istnieje zwiazek miedzy przypadkiem z karta Ati a przypadkiem z Nvidia. Edytowane Czerwiec 30, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzilla1954 Napisano Czerwiec 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2011 Gdyby udało mi się uruchomić fedorę w trybie tekstowym byłoby super, niestety nie miałem pojęcia jak to zrobić, więc jako człowiek niecierpliwy, zainstalowałem system od nowa Karty graficznej nie podałem, ponieważ chciałem się jedynie dowiedzieć, jak dostać się awaryjnie do systemu (swoją drogą nadal nie mam pojęcia jak to zrobić...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2011 (swoja droga nadal nie mam pojecia jak to zrobic...)Wystarczy zajrzec na nasza wiki. "Poradnik" wiele objasnia i ulatwia a "Artykuly" dopowiadaja reszte. Zreszta temat byl na forum tyle razy poruszany, ze gdybys tylko przez chwile spróbowal zastosowac sie do regulaminu (rodz.II pkt.2 a-c) to na pewno juz dawno bys wiedzial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi