Gość krzychor Napisano Lipiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 Witam wszystkich Wczoraj zaopatrzyłem się w skrosowany kabel. Na laptopie mam fedore 13 i xp, a na stacjonarnym xp. Na laptopowym xp nie było żadnych problemów, na stacjonarnym musiałem włączyć kartę sieciową w biosie i zainstalować do niej sterowniki. Teraz lan śmiga, ale tylko xp-xp. Chciałbym skonfigurować połączenie również na fedorze. Kabel podłączony, ale nawet nie wiem w co ręce włożyć bo jedora wcale go nie widzi. Jak ktoś może to niech opisze krok po kroku co mam robić... PS sieć jest mi potrzebna do przesyłania plików między komputerami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 Spróbuj zaczac od rzeczy prostych. Wykonaj jako root polecenie ifup eth0 i pokaz co wyskoczylo w terminalu. [EDIT] Napisz troche szczególów, bo jak na razie to strzelilem w ciemno. Co to za karta? Czy jest uruchomiony serwis NetworkManager? systemctl status NetworkManager.service Zakladam, ze masz Fedore 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzychor Napisano Lipiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 [root@Krzysiek Krzysiek]# ifup eth0 Błąd: aktywacja połączenia się nie powiodła: Device not managed by NetworkManager or unavailable fedora 13, nie pamietam jaka karta sieciowa, nie wiem gdzie sprawdzić. Network manager jest wlaczony bo mam połączenie bezprzewodowe z internetem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Lipiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 To może wpierw zaktualizuj do F15, żeby w trakcie nie było płaczu że to i owo nie działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzychor Napisano Lipiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 przed aktualizacją bezpiecznie jest zrobić kopie zapasową najważniejszych plików co miałem zamiar robić kopiując je na drugi komputer co jest o tyle wygodniejsze od nagrywania na płyte, że na płycie ich nie będę potrzebować a na drugim komputerze owszem. poza tym nagrywarka przenośna używana przy laptopie wariuje (albo dvd w stacjonarnym) i źle nagrywa (albo dvd źle czyta) i czasem po prostu nie mogę odczytać plików które nagrałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 (edytowane) Network manager jest wlaczony bo mam polaczenie bezprzewodowe z internetemTo spróbuj wylaczyc bezprzewodowe i wlaczyc przewodowe.Nie napisales czy wydales polecenie ifup dla karty przewodowej (jak masz polaczenie wifi to chyba przewodowe domyslnie sie wylacza). No i Heos dobrze radzi - warto przejsc na nowsza wersje, ale to raczej bez wplywu na problem. [EDIT] Tak mi jeszcze przyszlo do glowy, ze moze warto sprawdzic parametry karty przewodowej pod Windows i spróbowac przekonac Network Managera do dzialania na takich samych (ip, maska, brama) Edytowane Lipiec 2, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Lipiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 WalDo dobrze mówi, czasami NM (przynajmniej jakiś rok temu) coś marudził jak było WiFi i chciało się przewodowo jeszcze pociągnąć. Z drugiej strony, po co przed aktualizacją przenosić. Jeżeli masz osobną partycję dla /home to to trochę bez sensu. Fedora czasem sama nie ustawia /home jako osobnej partycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 Fedora czasem sama nie ustawia /home jako osobnej partycji?Nie, wszystko do jednego wora idzie z wyjątkiem /boot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzychor Napisano Lipiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 zdaje sie, że dla home nie mam osobnej. nie wiem jak to sie sprawdza. co do zmuszenia nm to wlasnie nie mam pojecia jak to zrobic... jedyne polaczenie przewodowe jakie mi pokazuje to system eth0, nigdy nie używany i nie wiem co z nim zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 tiaaa... Przeczytaj o co prosiłem powyżej albo daj spokój z pisaniem na forum, bo z fusów nikt tu nie wróży. → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzychor Napisano Lipiec 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2011 przepraszam, że tak niejasno, spróbuję jak najwięcej info podać: sprawdzilem pod windą w menedżerze urządzeń pod kartami sieciowymi mam: Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter i Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller. Mam Fedorę 13, chcę połączyć ją ze stacjonarnym xp. Podłączam i nie wiem co robić, nic się nie wyświetla, nie znam komend, i nie bardzo odnajduję się w NM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2011 Wiesz co? Przeczytaj może jeszcze raz uważnie post #2 w tym wątku. Nie wiem jaki masz problem z NM? Jak otworzysz to widać zakładki "Przewodowe", "Bezprzewodowe" i jeszcze inne. Tam nie ma więcej magii niż pod Windowsem. A jeśli brakuje Ci podstaw, to musisz niestety na własną rękę się pouczyć, bo tu szkoły Linuksa nikt raczej nie otworzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzychor Napisano Lipiec 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2011 z NM chodzilo mi o konfiguracje sieci (o ile to trzeba bedzie robic), juz pisalem co mi ifup pokazalo i ze nm jest wlaczony, karte sieciowa podalem przed chwila, nie wiem jakie jeszcze szczegoly mam podac [root@Krzysiek Krzysiek]# ifup eth0 Stan aktywnego połączenia: aktywowanie Ścieżka aktywnego połączenia: /org/freedesktop/NetworkManager/ActiveConnection/2 ** (process:1959): WARNING **: _nm_object_get_property: Error getting 'State' for /org/freedesktop/NetworkManager/ActiveConnection/2: (19) Method "Get" with signature "ss" on interface "org.freedesktop.DBus.Properties" doesn't exist stan: nieznane Błąd: aktywacja połączenia się nie powiodła. [root@Krzysiek Krzysiek]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2011 (edytowane) A jak klikniesz lewym przyciskiem myszki na aplecie NM to nie widzisz czegos w rodzaju "siec przewodowa - eth0"? Sprawdz czy masz plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0? Jesli masz to pokaz co w nim siedzi. Sprawdz jeszcze to co pisza tutaj → http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=253997 [EDIT] W system-config-network mozesz skonfigurowac polaczenie dla eth0. Najlepiej jakbys sobie spod Windows spisal z polecenia ipconfig parametry: ip, maske sieci i brame a potem to samo wpisal w system-config-network, zakladka "Trasa" → "Dodaj". Edytowane Lipiec 3, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzychor Napisano Lipiec 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2011 ifcfg-eth0: # Atheros Communications AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet DEVICE=eth0 HWADDR=00:22:15:EF:9F:02 w system-config-network pokombinowalem i zadzialalo - ikonka NM sie zmienila a na stacjonarnym dalem w cmd ping i wszystko ok. teraz tylko jedno zapytanie: gdzie w fedorze jest cos typu moje miejsca sieciowe? jak udostepnic folder i jak wejsc w udostepnione foldery stacjonarnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi