Skocz do zawartości

Pytanie O Obsługę Sprzętu

Gość Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartek

Witam, kiedyś, bardzo dawno temu zacząłem swoją przygodę z Linuksem od Fedory 5. System ogólnie fajny, ale miał problemy z obsługą sprzętu, automatycznym montowaniem dysków i pendrivów itp. Efekt był taki, że przesiadłem się na Ubuntu i było ok. Teraz Unity mnie odrzuca, Ubuntu idzie w złą stronę, traci na wydajności i stabilności, dlatego właśnie rozważam Fedore bo openSUSE nigdy do mnie nie przemawiało. I mam konkretne pytanie czy w nowa Fedora obsłuży w pełni mój (już nie najnowszy) sprzęt, jakim jest lapek ACER ASPIRE 7730ZG? Dodam, że zależy mi na bezproblemowym (czyt. od razu po instalacji lub do zmiany w gora 15 minut) działaniu TV jako monitora przez hdmi i pełnej obsługi karty dźwiękowej (mam podłączone do lapka toslinkiem kino domowe Samsunga i w ubu zmieniam tylko wyjście w PulseAudio na cyfrowe IEC958), do tego kamerki internetowej wbudowanej w lapka, mikrofonu, czytnika kart pamięci, aparatów fotograficznych, odtwarzaczy mp3 itp.

Więc drodzy koleżanki i koledzy liczę na szczerą odpowiedź, ponieważ korzystam tylko z linuksa i nie mam ochoty za bardzo eksperymentować ;).

Pozdrawiam.

Niedługo chyba napiszę o tym wpis na blogu bo "problem" jest ciekawy acz odpowiedź jest błaha. Kto i dla kogo tworzy jądro systemu Linux ? Geecy dla Geekow i Firmy dla Firm. Ani jednych ani drugich specjalnie nie rajcuje obsługa kina domowego - oni rozwijają wirtualizacje, dbają o bezpieczeństwo systemu i rozwijają nowoczesne standardy sieciowe. Tych którym tak naprawdę powinno zależeć na obsłudze ich sprzętu są producenci, a póki Linux jest taki jaki jest raczej nie zapowiada się na zmiany w tym temacie.

Zostaje więc garstka osób, którzy coś próbują zdziałać ale zwyczajnie sprzętu jest za dużo. Rozwijanie coraz większej gamy sterowników sprzętu (stare trzeba przystosowywać do nowych jąder) jest nierealne. Co nie znaczy, że sprzęt na bank nie będzie działał. Najprostsze wyjście to test na LiveUSB. Prawdopodobnie Wifi nie będzie działać (_odrazu_ → od razu) ORT bo nie będzie niewolnych sterowników do karty sieciowej. Ja jednak zalecam albo zainstalowanie na Wirtualu albo obok - można przy okazji zaaktualizować i posprawdzać.

Uważam jednak, że będzie lepiej jeśli zostaniesz na Ubu ale wybierzesz GNOME. Masz podejście, które zapowiada częste pytania na forum o bzdety więc ...

P.S

Między FC5 a F15 jest tak ogromna przepaść, że przez moment zastanawiałem się czy przypadkiem Thof nie bawi się w geologa i odgrzebuje tematy sprzed kilku lat :P