SwiderWRC Napisano Lipiec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2011 Hej, mam Fedore 14 GNU i problem a mianowicie: Zrobiłem sobie niedawno update i zobaczyłem że trwa dość długo, przerwałem pod koniec, musiałem spadać. Oczywiście pełno błędów wyskoczyło itd, na 2 dzień patrze a tu nowe jądro. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt iż nie działa ono już na pozycji gruba (czarny ekran i błędy). pomyślałem, żeby usunąć to jądro, ale voluminy i moduły są zablokowane do usunięcia i nie wiem jak odblokować. Odpaliłem neta(praktycznie wszystkie poradniki to ubuntu i komendy się nie pokryły), komenda yum remove numerki generic itd. usunęło mi częśc a reszty nie znalazło. Wołałbym ręcznie usunąć voluminy i moduły. Teraz pytanie-jak odblokować to usuwanie z /lib i /boot? Aaa i jeszcze jedno, musze to usunąć tak, bym mógł potem to starsze jądro jeszcze raz zaktualizować ( teraz jest błąd). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Lipiec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2011 Wyłączenie kompa podczas aktualizacji to nie jest dobry pomysł. Próbowałeś uruchomić się ze starego jądra (Wybór w grub-ie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Lipiec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2011 U mnie po wybraniu starego jadra system wstal ale yum chyba nie wykrywa aktualizacji. Nie jest tak zle bo mialem i tak zreinstalowac spowrotem 32bitowa wersje - jest wolniejsza wyraznie - ma wiekszy apetyt na ram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Lipiec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2011 Gdy system juz "jako tako" dziala to wypróbowac: package-cleanup --problems package-cleanup --dupes a pózniej: package-cleanup --leaves i package-cleanup --orphans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SwiderWRC Napisano Lipiec 26, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2011 Stare jądra śmigają jak muszą, chodzi o to, że po 1 nie chce miec śmietnika i musze usunąć te wpisy z aktualizacji nieudanej, do tego gdy aktualizuje jest: "zainicjowanie nie powiodło się" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Lipiec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2011 Zbadaj jeszcze polecenia: yum install yum remove yum update rpm -qa | grep nazwa-pakietu A jesli lubisz cos graficznego to zobacz na: yumex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Lipiec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2011 @3k_PL wlasnie poprzez package-cleanup --cleandupes zwalilem sobie min. ssh - nie ma na dysku i nie można doinstalować Także patrzeć co pokazuje by potem to można było odwrócić ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Lipiec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2011 @alkuzad Duplikaty w pakietach to bardzo indywidualna sprawa i sposób postepowania mocno zalezy od momentu przerwania aktualizacji. Ja podalem narzedzia które pomoga odnalezc problematyczne pakiety i nastepnie nalezy samodzielnie "cos" z nimi zrobic. Jesli nowe zostaly juz zainstalowane to mozna pokusic sie o dokonczenie czyszczenia starych, jesli nie udalo sie zainstalowac to spróbowac usunac te nowe. Moze to chwilke trwac, ale system jest do uratowania (Przerabialem to wiele razy na kompach tracacych zasilanie). Niestety wymaga to troche obycia z systemem i wprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Lipiec 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2011 @3k_PL Najlepsza rada - podczas aktualizacji podstawowych narzędzi systemowych nie wyłączać kompa (chociaż to burza była ). Ew mogłem zalogować się na nowe jądro w init 1 i dokończyć update yum-complete-transactions. Jest przynajmniej motywacja do reinstalki na 32bity bo nie mam kasy dokladac pamieci a po pewnym czasie FF strasznie spowalnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2011 @SwiderWRC rpm -qa kernel Jeśli na liście jest pakiet, który chcesz usunąć, to rpm -e --force kernel-<dokładne-numery-wersji> Oczywiście powinieneś być zalogowany na innym jądrze niz te, ktore próbujesz usunąć. Tak na przyszłość, to o ile wiem bez problemu, niezależnie od momentu aktualizacji można ją zakończyć wciskając dwukrotne Ctrl-C w ciągu 2 sekund. Przerywa to aktualizację w sposób w miarę bezpieczny, bo yum stara się rollbackować transakcje. Oczywiście to może potrwać chwilę, ale osobiście nie zdarzyło mi się, żeby to było więcej niż 1 min. W kiepskim układzie można mieć oczywiście pomieszane w zależnościach, ale mnie się to nigdy nie przytrafiło. W przypadku kernela to nie problem, bo to tylko jeden pakiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SwiderWRC Napisano Lipiec 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2011 A yum-complete-transaction coś pomoże? A i to nowe jądro (zepsute) zostało już częściowo usunięte, to mije od nowa zrobi i yum update? Narazie nikt mi jeszcze nie pomógł @Waldo [root@Swider ~]# rpm -e --force kernel-2.6.35.13-92 rpm: tylko instalację, aktualizowanie i usuwanie źródeł oraz plików spec można wymusić [root@Swider ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2011 (edytowane) [root@Swider ~]# rpm -e --force kernel-2.6.35.13-92rpm: tylko instalacje, aktualizowanie i usuwanie zródel oraz plików spec mozna wymusic Jasne, mialo byc "--nodeps" na wypadek, gdybys mial zainstalowane np. wlasnosciowe sterowniki karty graficznej lub cos innego co zalezy od jadra. Nazwa paczki powinna byc chyba pelna. Czyli np. kernel-2.6.35.13-92.fc14.x86_64 albo kernel-2.6.35.13-92.fc14.i686 a nie kernel-2.6.35.13-92, czyli z uwzglednieniem wersji Fedory i architektury procka. [EDIT] Nie pisz postu pod swoim wlasnym - korzystaj z edycji. "yum-complete-transaction" jak nie pomoze to nie zaszkodzi. Jesli jadro jest widziane w bazie pakietów (a chyba jest skoro rpm -qa kernel pokazuje), to yum update nie zainstaluje go. Proponuje zapoznanie sie z → http://wiki.fedora.pl/wiki/Yum a w tym przypadku z → http://wiki.fedora.pl/wiki/Yum#Reinstalacja_oprogramowania Jesli podejrzewasz, ze baza pakietów moze byc niespójna - a moze byc po takich akcjach - to sprawdz jeszcze → Naprawianie uszkodzonej bazy RPM Narazie nikt mi jeszcze nie pomógl I co z tego? Jakis konkurs z nagrodami masz? Edytowane Lipiec 27, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Lipiec 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2011 @WalDo Odnosnie http://wiki.fedora.pl/wiki/RPM_-_procedury_ratunkowe#Naprawianie_uszkodzonej_bazy_RPM " Zmienić nazwę pliku zawierającego informacje o zainstalwanych pakietach: cp Packages Packages_old " nie powinno być "mv" zamiast "cp" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2011 nie powinno byc "mv" zamiast "cp" ?Nie. Packages i zapisane tam informacje sluza równiez do odbudowania bazy. Jednak jak cos pójdzie zle, to zostaniesz nawet bez tej uszkodzonej Zdecydowanie cp. Jesli usuniesz plik to po odbudowaniu bazy Packages bedzie istnial, ale bedzie mial dlugosc... 0 bajtów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi