Skocz do zawartości

Ikona Kosza Na Pulpicie

wall

Rekomendowane odpowiedzi

Pracuję na zwykłym użytkowniku (Fedora 15) i normalnie usuwam do kosza to co chcę.

Na pulpicie nie mam ikony kosza, a przyznam, że jej brak mnie irytuje ;p

próbowałem poleceniem gconf-editor znaleźć plik nautilus ale jego też nie da rady znaleźć :/

Używam GNOME'a

Gnome3 nie zakłada używania pulpitu tak jak to było kiedyś (ikony, foldery, pliki itp.). Można to niby zmienić rozszerzeniami, ale dostęp do pulpitu i tak jest utrudniony, bo musiałbyś minimalizować wszystkie okna (teraz aktywności), a znowu w G3 nie zakłada się też, że użytkownik będzie minimalizował okna.

Jak widzisz tu wszystko działa trochę inaczej niż jesteśmy do tego przyzwyczajeni, dlatego jeśli bardziej odpowiada Ci standardowy pulpit to zmień środowisko na np. KDE, Xfce, LXDE itp.

• Upvote 1

W nautilusie po lewej stronie masz Kosz. Jesli chodzi o usuwanie to mozna przeciagac. Jesli jestes przyzwyczajony do usuwania klawiszem Del to jest on standardowo zablokowany i tu nie jestem w stanie zrozumiec, dlaczego zostal zablokowany, ale mozna spokojnie to poprawic np. http://www.brighthub.com/hubfolio/matthew-casperson/blog/archive/2011/05/15/using-the-del-key-to-delete-files-in-gnome-3.aspx (przeraza mnie to aspx...). Shift+Del dziala bez kombinacji.

EDIT: Btw. do kosza mozna przejsc tez wpisujac w nautilusie trash:, ale aby w ogóle pojawil sie wiersz do wpisywania sciezek to trzeba wcisnac CTRL+L :) Wiele tu nietypowych rozwiazan.

• Upvote 1

... Jeśli jesteś przyzwyczajony do usuwania klawiszem Del to jest on standardowo zablokowany i tu nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego został zablokowany ...

O.O naprawdę ci od G3 powariowali mocno. Myślałem, że posiedzę trochę na XFCE i zobaczę nowe G3 ale chyba za dużo do zmieniania tam jest by się w to bawić.

@autor

Zarówno KDE jak i XFCE są w pełni używalne pod F15 i daję słowo - o wiele bardziej intuicyjne dla przyzwyczajonego użytkownika. Można nawet dzięki projektowi BlueBubble mieć G2.32 na F15 ale to zabawa bardziej dla zaawansowanych.