Skocz do zawartości

F15 Zawieszanie Się Fedory Przy Logowaniu/Włączaniu

ERo8

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, korzystam z fedory niecały miesiąc. Szczerze mówiąc zawiodłem się na linuxie, ponieważ czytałem że te systemy się nie zawieszają. Od jakiegoś tygodnia lub dwóch mam "Windowsowe" zawiechy. Dzieje się to przy załadowaniu systemu, zanim pokaze się okno logowania. Jeśli się pośpieszę i zdążę zalogować to po zalogowaniu po chwili się także zawiesi. Mam ten problem w kratkę. Nie korzystam z fedory codziennie. Powiem, że jednego dnia się zawiesza, za 2-3 dni działa łądnie i za następne 3-5 miewam je ponownie. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Wróżki na urlopie niestety - opalają się na bora-bora, więc jakbyś był tak łaskawy i podał jaki system (uname -a), jaki sprzęt (lspci) i co mówi ci sam komputer(plik "/var/log/messages") to wszyscy byliby szczęśliwsi.

wgl jakis tydzien temu rozpoczales ten watek:

http://forum.fedora.pl/index.php?/topic/24503-instalacja-fedory-na-tym-samym-dysku-co-windows-7/page__p__152724#entry152724

wiec co ty tak naprawde krecisz ? Najpierw piszesz ze zamierzasz instalowac, potem ze uzywasz od miesiąca. I owszem - bardzo rzadko zawiesza się Linux (czyli jądro, tak że wyskakuje Kernel Panic) a raczej zawiesza się środowisko graficzne (GNOME,KDE,XFCE), które zwykle daje się zrestartować.

Wiem, że to już sie nie zmieni ale mimo wszystko rozróżniajmy pojęcia Linuks a "dystrubucja Linuksa".

Jeśli coś źle zrobiłem to bardzo przepraszam. Ehhh... ten efekt wakacji. Nawet nie wiem jaki dzień tygodnia dzisiaj. Sorry masz rację. Ten wątek jest z 24 lipca, dzisiaj jest 2 sierpnia. Więc mam fedorę tydzień i trochę. Sorry mój błąd. Nic nie kręcę tylko straciłem rachubę czasu. Wracając do tematu. Jako że jestem nowy to chyba nie wiem o co ci chodzi w pierwszym akapicie twojego posta. Chyba chodzi o to żebym w konsolę wpisał uname -a potem lspci i wrzucić co zawiera plik znajdujący się w /var/log/messages ? Tylko jak ja mam to wpisać jak nawet nie mogę się zalogować. I jeszcze raz przepraszam za przesadzenie z czasem. Naprawdę nie mam jakiś "złych zamiarów" ;)

Uruchom dowolne live-cd linuksa. Komendy będą działać. Wersję jądra używaną do startu systemu sprawdzisz w pliku /boot/grub/menu.lst. Dostęp do /var/log/messages też będziesz miał.

@UP

Live USB z którego instalowalem fedore zostal sformatowany, dlatego w tej chwili na innym komputerze robie jeszcze raz live USB. Zauwazylem cos co moze byc wazne. Jest wersja fedory 15 Desktop i KDE, a ja instalowalem z Desktop, moze powinienem z KDE.

Gdy wczoraj jakims cudem sie nie zawiesil wpisalem te komendy do terminala. Ale bede mial problem z przekazaniem "lspci" i messages. Moglibyscie doradzic jak to wrzucic na forum ? W terminalu chyba nie ma opcji kopiuj.

@UP

Dzięki, wykorzystam.

@Topic

Już sam nie wiem co myśleć. Włożyłem ten live USB do mojego netbooka i zawiesza się. Ekran jest czarny, a kursor też "zamrożony". To było te same .iso fedory która działała i z której ją instalowałem. Najgorsze jest to, że po włożeniu pendrive'a do innego netbooka, ona normalnie działa. Czyli coś jest nie tak w moim netbooku. Myślę o usunięciu fedory i zainstalowaniu wersji KDE (nawet nie wiem co to jest), ale to tylko skromne zdanie początkującego, czekam na wasze.

Jak by co to netbook Acer aspire one 522

Procesor AMD C-50 dwurdzeniowy 1 Ghz

Grafika AMD Radeon HD 6250

1GB RAM-u DDR3

Jak by co to netbook Acer aspire one 522

Procesor AMD C-50 dwurdzeniowy 1 Ghz

Grafika AMD Radeon HD 6250

1GB RAM-u DDR3

Na takim sprzęcie to nic dziwnego, że coś się dzieje. Zaktualizowałeś system do kernela 2.6.40 (to jest chyba 3.0 na F15)? Jeśli to nie pomaga i nie masz nic do stracenia to odblokuj repozytorium updates-testing i wykonaj pełną aktualizację, bo może trafi do nich nowa Mesa 7.11, która podobno poprawia sporo błędów serii Radeon HD 6000.

Oj prawie nic nie zrozumialem. :) Nic nie aktualizowalem, a przynajmniej nie kazalem sie aktualizowac. Nie rozumiem trzeciego zdania. Co mam staracic ? I co to jest odblokowywanie repozytorium updates-testing. I w koncu jak mam wykonac ta pelna aktualizacje jak system nie odpowiada. BTW dziwie sie, ze powiedziales "Na takim sprzecie to nic dziwnego, ze cos sie dzieje." bo ja noramlnie korzystam na tym sprzecie z Windowsa 7.

Edit:

I jeszcze raz sie pytam, moze zamiast wersji Desktop powinna byc wersja KDE ?

Nic nie aktualizowałem, a przynajmniej nie kazałem się aktualizować... I w końcu jak mam wykonać tą pełną aktualizację jak system nie odpowiada.

Widzisz to brakuje Ci podstaw. Trudno będzie cokolwiek zrobić. Poczytaj http://wiki.fedora.pl/wiki/Strona_główna (szczególnie poradnik). Jest duża szansa, że aktualizacje rozwiążą większość Twoich problemów.

Musisz uruchomić system w trybie tekstowym (chyba dopisanie 3 do opcji jądra w Grubie, jeśli nie wiesz co mam na myśli to poszukaj na forum, albo wiki), potem zaloguj się na roota (login: root) i wykonaj yum update.

KDE sobie odpuść, bo to raczej nie jest wina samego środowiska, a w sumie na tak słabym sprzęcie to LXDE działałoby dobrze.

BTW dziwię się, że powiedziałeś "Na takim sprzęcie to nic dziwnego, że coś się dzieje." bo ja noramlnie korzystam na tym sprzęcie z Windowsa 7.

Wsparcie sprzętu na danej platformie jest takie, jakie zapewnia producent. Intel czy Nvidia mocno angażują się w rozwój sterowników to nie ma prawie żadnych problemów z ich sprzętem, a AMD słabo i w rezultacie wsparcie dla sprzętu wyprodukowanego przez AMD jest opóźnione. Mówię oczywiście o linuksie.

Dobrze, więc udało mi się uruchomić w trybie tekstowym. Miałem problem ze skojażeniem Windosowskiej partycji G: z jednym z sdax, po wielu próbach wyszło że jest to aż sda8. Skopiowałem lspci i messages do plikow na tej partycji i teraz będę wrzucał.

uname -a

Linux ACER522 2.6.38.8-35.fc15.i686 #1 SMP WED Jul 6 14:46:26 UTC 2011 i686 i686 i386 GNU/Linux

lspci

00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 1510
00:01.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Device 9804
00:01.1 Audio device: ATI Technologies Inc Device 1314
00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 SATA Controller [AHCI mode]
00:12.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:12.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 42)
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB700/SB800 LPC host controller (rev 40)
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge (rev 40)
00:15.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc Device 43a0
00:15.2 PCI bridge: ATI Technologies Inc Device 43a2
00:15.3 PCI bridge: ATI Technologies Inc Device 43a3
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 1700 (rev 43)
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 1701
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 1702
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 1703
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 1704
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 1718
00:18.6 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 1716
00:18.7 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 1719
06:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8152 v2.0 Fast Ethernet (rev c1)
07:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)

Jest to komunikat z datą kiedy zawiesiła mi się fedora.

Aug  2 21:20:37 ACER522 rtkit-daemon[1141]: Failed to make thread 1144 RT: Operation not permitted

Biorę się za ten yum update...

w trybie tekstowym wziąłem yum update i było coś tam napisane potem coś w stylu próbowanie innego lustra i tak 3 razy to samo i koniec. Pojawiło się miejsce na kolejną komendę.

BTW to jakie ja mam środowisko ? GNOME czy KDE ?

Edit:

Udało mi się uruchomić fedorę, gdy wziąłem aktualizacje to wyskoczył bład i gdy wziąłem szczegóły to było napisane

could not add package update for fedora-release-rawhide-15-3(noarch)updates: fedora-release-rawhide-15-3.noarch

Bo pewnie nie masz połączenia z internetem. Sprawdź np. ping fedora.pl. Jeśli nie przejdzie to musisz skonfigurować połączenie. Jak router automatycznie przydziela adresy to wystarczy dhclient eth0 (lub inny interfejs sieciowy np. wlan0).

Na netbooki polecam Xfce (funkcjonalne i w miarę lekkie) lub LXDE (bardzo lekki i też funkcjonalne, ale już nie tak bardzo jak Xfce, Gnome czy KDE). Możesz zawsze zainstalować wybrany spin http://spins.fedoraproject.org/pl/ tak będzie najłatwiej, skoro i tak nawet jeszcze nie zaktualizowałeś systemu.

Próbowalem ping fedora.pl i przechodzi, na pewno mam polaczenie z internetem. Gdy wpisalem dhclient wlan0 to wyszlo

Can't create /var/run/dhclient.pid: Permission denied
RTNETLINK answers: Operation not permitted

Jak mozna zmienic srodowisko na zainstalowanej fedorze ?

Zrobilem live USB fedory ze srodowiskiem XFCE i równiez czrny ekran i zamrozony kursor. Ale chyba juz wiem w czym problem. Czy przypadkiem systemu zainstalowanego z live USB/CD/DVD nie mozna aktualizowac ? Jesli tak to wszystko jasne. Znalazlem to: link mialem obraz live. Ciekawe czy druga opcje "Plyta DVD Fedory 15" moge wrzucic na 4 GB pendrive'a, niby plyta DVD, ale obraz wazy 3.4 GB Co o tym myslicie ?