Skocz do zawartości

F15 Zawieszanie Się Fedory Przy Logowaniu/Włączaniu

ERo8

Rekomendowane odpowiedzi

Gość If only...

Udało mi się uruchomić fedorę, gdy wziąłem aktualizacje to wyskoczył bład i gdy wziąłem szczegóły to było napisane

could not add package update for fedora-release-rawhide-15-3(noarch)updates: fedora-release-rawhide-15-3.noarch

Zdaje się, że ten komunikat wyskakuje przy próbie aktualizacji graficznym narzędziem. Wykonasz aktualizację w okienkowym terminalu (Aplikacje > Narzędzia systemowe > Terminal), powinny przejść.

su -c "yum update"

@UP

Dzięki, zadziałało, tylko że miałem szczęście że mi się fedora uruchomiła, bo jakby mi się nigdy nie uruchamiała to nie wiem jak bym to zrobił. Tylko teraz ciekawe czy ta aktualizacja naprawi ten problem, ale to się okaże po upływie pewnego czasu.

BTW czy czymś się różni fedora zainstalowana z live DVD (ok. 600MB) od instalacji z iso do DVD (ok. 3.5GB) ?

Gość If only...

W repozytorium. Rzut oka na temat (chyba to jest nieco nieaktualne) = http://forum.fedora.pl/index.php?/topic/9893-yum-repozytoria/

Przejrzyj sobie zawartość katalogu /etc/yum.repos.d. Te, które są włączone będą zawierały linijkę enabled=1.

Możesz sobie je wylistować w Termminalu

ls /etc/yum.repos.d/*

lub przefiltrować tylko włączone

grep "enabled=1" /etc/yum.repos.d/*

Przejrzyj sobie poradnik (chociaż zdaje się, że link już do niego dostałeś), sporo Ci to powinno wyjaśnić.

http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik

Odnośnie błędu, który Ci się pojawiał to dotyczył on (jeśli się nie mylę) dwóch pakietów, które były uaktualnieniami wpisów testowych repozytoriów. Tyle, że one i tak są domyślnie wyłączone o ile nie wybrałeś ich przy instalacji.

Zawsze możesz zalogować się w trybie tekstowym a potem np. wydać polecenie startx. Odnośnie uruchamiania w trybie tekstowym dostałeś sugestię w poście #10.