Subaru Napisano Sierpień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2011 Witam Odczekałem jakiś bliżej nieokreślony czas na otwartych sterownikach mając nadzieję, że problem leży w Catalystach i rozwiąże się "sam" przy którymś wydaniu. Nie zanosi się jednak na to, sprawa wygląda następująco: Zainstalowałem takie oto pakiety (dla bezpieczeństwa nie będę używał tagu img, obawiam się, że mogłyby wyjść trochę za duże tutaj) http://img851.images...152/pakiety.jpg Próbowałem zarówno w wersji 11.6 jak i 11.7 widocznej na zdjęciu Po zrestartowaniu komputera pod odpowiedni Kernel sprawa wygląda wciąż tak samo, tzn. uruchamianie zatrzymuje się na powrzechnie znanym czarnym ekranie, który od kuchni wygląda tak (wpis radeon.modeset=0 jest wpisane): http://img19.imagesh...failedlogin.jpg Jednakże, jeśli dopiszę przy uruchamianiu jeszcze --init 3 otrzymam taki ekran: http://img856.images.../init3login.jpg Stąd mogę się zalogować, wklepnąć startx i o dziwo zjawiam się na swoim pulpicie bez większego szwanku (przynajmniej tak to wygląda) glxgears zwracają poprawne wartości (około 8000 klatek o_O) glxinfo zwraca poprawne informacje &c. Metoda jest deczko uciążliwa, komu by się chciało za każdym razem wchodzić najpierw do trybu tekstowego a potem wchodzić do graficznego? Bardzo proszę o współpracę nad tym problemem, jestem chętny dostarczyć przeróżne możliwe dane byleby rozwiązać ten problem Specyfikacja wygląda następująco - Karta graficzna ATI (AMD) Radeon HD 6770 - Środowisko graficzne LXDE (mam zainstalowane również Gnome, KDE oraz XFCE jeśli się nie mylę) - Domyślnie wybrane jest LXDE - Najnowszy Kernel, na którym można zainstalować Catalysty 11.6 lub 11.7 na dzień dzisiejszy to -> 2.6.38.8-35.fc15.x86_64 Jeśli potrzeba jeszcze jakiś informacji, postaram się je dostarczyć Pozdrawiam i życzę miłego dnia Subaru EDIT #1 do postu poniżej Zabieram się od zaraz do roboty w takim razie Postaram się przekopiować rzeczony log do siebie na pulpit i wkleję go tu...tzn. link do niego bowiem krótki chyba nie będzie (jak to log) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2011 Po zrestartowaniu komputera pod odpowiedni Kernel sprawa wygląda wciąż tak samo, tzn. uruchamianie zatrzymuje się na powrzechnie znanym czarnym ekranie, który od kuchni wygląda tak (wpis radeon.modeset=0 jest wpisane)... Czekaj, aż pojawi się coś w stylu Xorg failed i wyrzuci do konsoli logowania. Jak po 5 minutach nic takiego się nie pojawi to przełącz się na drugą konsolę (ctrl+alt+F2) i przeanalizuj /var/log/Xorg.0.log (ważne, żeby to był log z aktualnego uruchomienia, a nie kiedy pulpit uruchomiłeś ręcznie, sprawdź po dacie). Możesz też próbować systemctl stop gdm.service i systemctl start gdm.service. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Sierpień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2011 Udalo mi sie jakos wyzyskac rzeczony log (oraz jeden extra) Dziwne bylo to, ze po przelaczeniu na druga konsole, co chwile wracalo do "tej pierwszej", przez co wpisywanie polecen troche wnerwialo Tutaj jest log 0 z tejze sesji wedle zalecenia http://www.sendspace.com/file/rtezr2 Zas tutaj jest log 1, który ma troche inne tresci i wpisy http://www.sendspace.com/file/yylaa7 Udalo mi sie inna rzecz skorygowac W Catalyst Control Center wypisywalo ciagle wersje 11.4 (pewnie z pierwszych prób ) i chyba statystyki mojej poprzedniej karty graficznej ale tu glowy nie dam Pomoglo usuniecie /etc/ati calego (katalog) i zainstalowanie Catalyst na nowo, teraz juz pokazuje 11.7 i poprawne dane Jednakze jak sie nie uruchamialo tak sie dalej nie uruchamia Próbowalem uchwycic efekty polecenia systemctl stop, start, status ale nie wiem czy dobrze to wyszlo (to ciagle przelaczanie sie z automatu ) http://img155.imageshack.us/img155/6141/systemctlgdmsession.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2011 Słyszałeś kiedyś o serwisach typu pastebin? Wrzuć te logi na np. wklej.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Sierpień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2011 Mój błąd przepraszam, już się poprawiam Xorg.0.log http://wklej.org/id/571954/ Xorg.1.log http://wklej.org/id/571956/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94x Napisano Sierpień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2011 Witam, zainstalowałem wczoraj Fedorę po raz pierwszy. Instalacja bez problemowa tylko miałem problem z GRUB gdyż nie widział mojego Lubuntu 11.04, dlatego zainstalowałem GRUB 2 z Lubuntu i ten widzi Fedorę 15. GNOME Shel śmigał nawet dobrze jak na laptopie z mobilną kartą radeon HD2400. Ale jak to zrobiłem na stacjonarnym z Ubuntu i grafiką nvidia oraz na tym laptopie z Lubuntu spróbowałem zainstalować sterowce własnościowe. Zainstalowałem i... GNOME shel spuhł a wydajność drastycznie spadła, poszperałem w internecie i okazało się że te otwarte radeon są nawet porządne więc odinstalowałem i wszystko wróciło do normy. Zobaczyłem żew w systemie pozostał jeszcze program konfiguracja ekranu Livina, może zainstaluje jeszcze raz i coś pozmieniam tu i może jeszcze wydajniej będzie latał. Instalacja ponownie poleceniem z wiki.fedora.pl su -c "yum install akmod-catalyst" restart and... klapa lecz nie od razu system zaczął się ładować tak (logo F się zapełnia, wtedy kiedy GNOME shel nie wstał ładował się tak prymitywnie pasek na dole po prawej stronie "Fedora 15") myślę o sam się naprawił dziwne (w Livin nic nie zmieniałem). Jednak gdy przyszedł czas logowania paski i paski i klapa rozwaliłem OS. Po przez Lubuntu w xorg.conf zmieniłem driver na radeon z fglrx i ruszył odinstalowałem sterowniki własnościowe metodą analogiczną do instalacji czyli yum erase akmod-catalyst Aktualnie direct rendering: Yes a glxgears wskazuje 60 FPS. Może macie jakiś pomysł żeby jeśli się da zwiększyć jeszczego jego wydajność. Bo zainstalowałem Compiz Fusion i Compiz Fusion Icon się wysypuje jak włączam działa tylko Emerald Theme Manger. Stan xorg.conf: Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "radeon" Option "OpenGLOverlay" "off" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Sierpień 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2011 Sterowniki otwarte sa "byleby bylo", da sie na nich jakos pracowac ale nie do przesady Nie wiem czy przeczytales temat czy tylko jego tytul, ale wiedz, ze próbujemy rozwiazac sprawe Catalystów dlaczego co i jak (sterowniki wlasnosciowe) Zamieszczam tyle danych ile jestem w stanie znalezc, bowiem mnie tez juz denerwuje to, ze ponoc w 11.6 mialo byc to rozwiazane, potem ze w 11.7 rozwiaza a problem nadal tkwi taki sam, rzeczony "czarny ekran", który od kuchni wyglada troche inaczej (zdjecie wyzej) Naszla mnie taka teoria, ze moze w samym LXDE u mnie jest cos zepsute? (Ewentualnie w Gnome u innych, albo w ogóle w paczkach Gnome?) Gah naprawde zaluje, ze nie przepisalem sobie Xorg'a z poprzedniej Fedory przed instalacja...chociaz, poszukam moze gdzies go pogrzebalem Zapytam jeszcze z ciekawosci, moze jest jakis szczególowy log uruchamiania systemu, gdzie moze by sie znalazlo dlaczego sam z siebie nie mógl postawic X'ów, a jak sie wejdzie na okretke przez init 3 to daje rade? Moze tam jest odpowiedz lub wskazówka do sprawy? EDIT #1 Ah jeszcze jedna informacja, która moze sie przydac Jak jeszcze bylem na starym Radeonku (4200 zintegrowany) to po zainstalowaniu Catalystów tworzyl sobie w konfiguracji Xorg az trzy monitory niewiadomo z czego i po co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2011 W pierwszym przypadku jak widać jest to segfault, który może być spowodowany czymkolwiek i tu sam do niczego nie dojdziesz. Musiałbyś to zgłosić, ale developerzy Xorga takiego buga nie przyjmą, a AMD to wiesz gdzie ma użytkowników linuksa. Jeśli chodzi o drugi listing to może jednak spróbuj z włączonym KMSem? Poza tym http://www.google.pl/search?q=/dev/fb0:+No+such+device Oba błędy świadczą tylko o marności sterownika fglrx... Jeśli działa jednak odpalanie z palca to możesz w sumie zrobić logowanie z konsoli, zamiast gdm jak to jest opisane tutaj https://wiki.archlinux.org/index.php/Start_X_at_Boot#.7E.2F.bash_profile dla gnome to będzie exec ck-launch-session gnome-session. @Marcin94x załóż sobie własny wątek, a nie podpinasz się ze swoim problemem pod pierwszy lepszy z pasującym tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94x Napisano Sierpień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2011 Sprawa jest poważna jedno mnie zastanawia czemu pod Ubuntu działają te sterowniki przecież to i to Linux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soulafein Napisano Sierpień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2011 Sprawa jest poważna jedno mnie zastanawia czemu pod Ubuntu działają te sterowniki przecież to i to Linux. Witam! No właśnie. Przez dłuższy czas używałem Ubuntu, potem Minta a teraz przesiadłem się na Fedorę - podoba mi się GNOME3. Ale jest poważny problem z sterownikami do ATI (Radeon HD 4670). Na Ubuntu, Mincie wszystko działa bez problemu a Fedora....po zainstalowaniu własnościowych to pasek u góry jest rozmazany, trzykolorowy a do tego nie widać ikonek (kolorowa pikseloza). Ponadto gry (np. OpenArena) nie da się teraz grać. Coś nie tak z Fedorą?? Ma ktoś taki problem ??? Wszystkie pochodne Ubuntu działają z moją grafą prawidłowo a tu ZONK... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94x Napisano Sierpień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2011 To prawda szkoda bo właśnie zainstalowałem Fedorę ze względu na GNOME 3 bo Unity jest jeszcze nie dopracowany ale przecież to w końcu ich pierwsza wersja. glxgears na Lubuntu 11.04 z sterami własnościowymi wskazuje ok 3000 FPS !!! gdzie tu 60 FPS Tak to Fedora bardzo przyjemny system, szybko się zarządza pakietami yum. Jedną poważniejszą wadą jaką znalazłem to brak flash playera od razu. Ludzi nowych może to wystraszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94x Napisano Sierpień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2011 doszukałem się w necie, że jeszcze są otwarte sterowce "radeonhd" czy w Fedorze 15 to są te same co "radeon"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94x Napisano Sierpień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2011 teraz zainstalowalem z oficjalnej strony AMD, Shel sie odpalil jednak jak u kolegi wyzej górne menu paski i przy przelaczaniu okien pikseloza ale wydajnosc 2000 FPS mniej niz na Lubuncie moze dlatego ze tam jest LXDE a tu GNOME. Chce ktos teraz jakies logi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Sierpień 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2011 Bogowie jeśli tam jesteście, chrońcie... Marcin94x - thof Ci już zwrócił uwagę a Ty nie dość, że brniesz dalej to jeszcze nie double a triple post walisz z grubej rury...po coś stworzyli opcję EDYTUJ =_= thof - Nie wiem jak tam AMD w tej chwili podchodzi do użytkowników Linuksa, ponoć za czasów ATI było dużo gorzej jeśli w ogóle coś było, niby idziemy w dobrym kierunku (tzn. AMD idzie) KMS? Kernel Mode Settings? Zaraz zobaczę co się da w tej sprawie zrobić, testuję właśnie XFCE jak wygląda i się użytkuje, toteż jakieś informacje mogą się pojawić troszkę później (jak nikt nie doda postu to standardowo dam edit tutaj) /dev/fb0 mmm, dyskietka to chyba było /dev/fdd ewentualnie /dev/fd0, toteż nie wiem co to fb0 Udaję się więc pod wskazany poradnik za momencik i przystępuję do działania (To będzie długi dzień) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soulafein Napisano Sierpień 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2011 A tak sobie pomyślałem - może to kernel w Fedorze (teraz najnowszy u mnie był coś 2.6.40.4) nie może się dogadać z Catalystami ???? ale użyłem według instrukcji stery akmod. Sam już nie wiem...jeśli nie rozwiążę problemu to wracam na Minta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi