ipsimus Napisano Sierpień 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2011 Szukałem i szukałem ale widziałem rozwiązanie problemu na karty graficzne ATI i nVidia. Mam system fedora 14 na środowisko GNOME. Mam problem z ustawieniem rozszerzonego pulpitu. Nie wiem czy to wina sterowników... Nie mogę ogarnąć instalacji sterowników do intela. Gdy podłącze monitor do laptopa to w ogóle mi go nie widzi, a jeżeli przed uruchomieniem laptopa mam podłączony monitor to obraz jest tylko na monitorze bez możliwość przerzucenia go na laptop. Jeżeli chodzi o opcję dual screen(czy jakoś tak w ustawieniach monitory) to jej nie mam.. Proszę o pomoc, bo potrzebuje rozszerzonego pulpitu w pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Sierpień 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2011 No dobra ale takie rzeczy jak nazwa laptopa i jego parametry też mógłbyś podać Sterowniki od Intela raczej sa dobre ale na wszelki wypadek je tu wyprintuj (rpm -qa | grep intel). No i podaj tez zawartosc xorg.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ipsimus Napisano Sierpień 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2011 fakt mój błąd Laptop to acer extensa 5200 z procesorem Celeron 1,86Mhz i 512 MB RAM. Karta graficzna to Intel 943/940GML Express Integrated Graphics Controller. Jeśli dobrze zrozumiałem to wynik "wyprintowania" to xorg-x11-drv-intel-2.12.0-6.fc14.1.i686 xorg.conf czy to jest to? Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "vesa" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Sierpień 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2011 zmien vesa na intel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ipsimus Napisano Sierpień 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2011 Nie mogę edytować tego pliku :/ Ma atrybut tylko do odczytu. Nie mogę również zalogować się n konto (_root'a_ → roota) ORT. Wpisuje poprawne hasło bo normalnie podczas uwierzytelnienia wpisuje i załapuje. Gdy chce nadać uprawnienia sobie przez terminal to cokolwiek bym nie wcisnął podczas wpisywania hasła to nic nie reaguje, poza enterem oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Sierpień 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2011 "Nic nie reaguje" czytaj sie nie wyswietla ? Normalka - tak jest standardowo. Wpisz haselo jak zwykle. Ctrl+U kasuje wszystko - przydaje sie przy dlugich haslach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2011 Reaguje. To standardowe zabezpieczenie przed ludźmi za Twoimi plecami [-; Wpisujesz hasło i wciskasz [ENTER]. Tak po prostu (-; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ipsimus Napisano Sierpień 17, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2011 W terminale weszlo, ale czy jest jakis sposób, aby w ekranie logowania zalogowac sie jako root? No i mialem dziwny problem, bo gdy zmienilem kod, system mi sie nie chcial uruchomic. Dopiero po naprawie systemu z plyty ruszylo i jest z nowymi ustawieniami. Ekrany juz mi wyswietla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2011 ...ale czy jest jakiś sposób, aby w ekranie logowania zalogować się jako root? Jest, ale to głupota. Jak bardzo Ci na tym zależy to poszukaj na forum, bo takie pytanie pojawia się dosyć często (chociaż ostatnio rzadziej na szczęście). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Sierpień 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2011 Strasznie slabo skladniowo i malo technicznie piszesz. Roota w GUI oczywiscie da sie zrobic pod linuksem (jak wszystko) ale jest to niezalecane z 2 powodow: -to powrot do czasow w WinXp gdy kazdy mogl wszystko i kazdy skrypt moze potencjalnie byc wirusem lub uszkodzic system w razie bledu (nie ma tu rzeczy ktorej root nie moze zrobic - kiedys w ramach zartu podawalo sie komende ktora w ciagu kilku minut wyczysci ci caly dysk bez pytania) -wszystko co wymaga ingerencji roota mozna zrobic pod konsola i tak sie powinno robic. Dzieki autokomplecji (klawisz TAB) ciezej jest popelnic blad. Wyjatkiem moga byc (niewyznawany przez niektorych na forum ) gParted lub Unetbootin ale one i tak pytaja o haselo przed startem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2011 OT, ale... autokomplecji (klawisz TAB) WTF? "dopełnianie", "podpowiadanie" - takie słowa istnieją w języku polskim, za to nie wiem co znaczy "komplecja" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi