EldoRados Napisano Sierpień 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2011 Witam. Mam prosbe do forumowiczów o pomoc.. Zastanawiam sie nad kupnem karty bezprzewodowej do komputera. Jednak tutaj pojawia sie dylemat która sobie zamówic.. Zastanawiam sie nad 2-oma: Oto moje propozycje: 1. Linksys Cisco Karta USB WiFi N WUSB600N Dual-Band 2. Karta WIFI usb TPLink TL-WN821NC 300Mbps PODSTAWKA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2011 W przypadku pierwszej będziesz zmuszony skompilować sam sterownik https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/Device/Linksys%20WUSB600N Natomiast jeśli chodzi o drugą to będziesz mógł użyć modułu z jądra o nazwie ath9k_htc. Minuta googlowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EldoRados Napisano Sierpień 13, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2011 A która z nich solidniejsza ?? Używam linux Fedora i PCLinuxOS (w skrócie PCLOS) jest dystrybucją, która wywodzi się od Mandriva Linux. Jeśli chodzi o windy xp,7. Może ktoś używał już tych sprzętów chciałem porównać która firma solidniejsza jeśli chodzi o wsparcie pod linux wydajność jeśli chodzi o jakość sygnału.. Znalazłem te 2 opcje i jedna kosztuje 70zł druga 100zł więc zasadniczo mała różnica ale czasem warto jest dołożyć by kupić coś porządnego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2011 Nie miałem nigdy żadnej z tych kart i nie znam się na tym (chociaż ukończyłem całą akademię Cisco ), ale oczywistym jest, że Cisco to znany na całym świecie producent jednych z najlepszych przełączników, routerów itp. Znowu TP-LINK produkuje sprzęt raczej dla zwykłych użytkowników za małe pieniądze, ale bazuje najczęściej na sprawdzonych chipsetach, tak jak w tym przypadku Atherosa, więc też nie będzie problemów. Ten model Cisco jest chyba sporo starszy. Ze względu na kompatybilność z linuksem wziąłbym TP-LINKa, ale z tego co piszesz wynika, że używasz raczej windowsa, a linuksa od święta i musisz sam zadecydować. Poza tym jak napisałem, na sieciach to ja się kompletnie nie znam, chociaż ukończyłem taki "poważny" kurs i może lepiej poczekaj aż się odezwie ktoś obeznany lub zapytaj lepiej na forum związanym z sieciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EldoRados Napisano Sierpień 13, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2011 Zakupiłem TPlinka jak przetestuje zdam swoją opinię.. A karta bardziej mi będzie potrzebna do linuxa niż do windy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Sierpień 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2011 slyszalem ze sa problemy z modulem "ath9k_htc" i nowymu kernelami. ja sam uzywam karty atherosa w laptopie z modulem ath9k i nie sprawuje sie dobrze... ale tp-link jest dobra firma powodzenia... daj znac jak dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EldoRados Napisano Sierpień 14, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2011 Szkoda że wcześniej nie napisałeś że są problemy ;P.. Bym się jeszcze zastanowił a tak tylko z napięciem oczekiwać paczki.. Myślę że we wtorek środa zdam relację z testów.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2011 Modul jest swiezy (chyba od kernela 2.6.35), dlatego moga pojawiac sie problemy, ale tez mozna liczyc na szybkie poprawki, jesli bedziesz zglaszal bugi. Co do problemów siamera to juz na forum ustalilismy, ze problemem jest AP, a nie karta sama w sobie. Moduly ath5k i ath9k radza sobie bardzo dobrze ze wszystkimi kartami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Sierpień 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2011 wczesniej uzywalem karty na ath5k i dzialala SUPER ! odradzam broadcoma hehe (chociaz 4318 dziala w miare ok) ale moj ath9k to nie problem AP (odswiezylem temat na forum i zapraszam do dyskusji...) a co do ath9k_htc to fakt ze szybko wszystko naprawiają (widac duzo patchy na stronie kernel patchwork) wiec faktycznie nie powinno byc problemow wiekszych z nia... pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EldoRados Napisano Sierpień 22, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2011 Czy moglibyście mi pomóc w instalacji tej karty ?? Próbowałem ją zainstalować pod fedorą ale ciężko to idzie.. Wykrywa ją pod usb ale dalej instalacja nie idzie.. Help Bus 002 Device 003: ID 093a:2500 Pixart Imaging, Inc. USB Optical Mouse Bus 002 Device 002: ID 062a:0201 Creative Labs Defender Office Keyboard (K7310) S Zodiak KM-9010 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 001 Device 007: ID 0cf3:1002 Atheros Communications, Inc. Bus 001 Device 005: ID 0951:1607 Kingston Technology Data Traveler 2.0 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2011 Tu nie ma co instalować. Sprawdź czy załadowany jest moduł ath9k_htc poleceniem lsmod i jeśli nie to załaduj modprobe ath9k_htc. Sprawdź czy jest już interfejs ifconfig (i ifconfig -a). Jeśli nie ma to sprawdź co poszło nie tak w dmesg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi