Skocz do zawartości

F15 Mysz Co Jakiś Czas Wariuje

OrestesGaolin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, niestety co jakiś czas (kilkanaście bądź kilkadziesiąt minut) kursor myszy na kilka sekund staje się nie do opanowania, przelatuje kilkakrotnie ekran i wyklikuje jakieś opcje często ingerując w moją pracę. Coś takiego bardzo irytuje. Podobno może mieć to związek z konfiguracją xorg.conf, dlatego zamieszczam tu swój:

GNU nano 2.3.0          Plik: /etc/X11/xorg.conf                              

# RPM Fusion - nvidia-xorg.conf
#
Section "Device"
       Identifier  "Videocard0"
       Driver      "nvidia"
EndSection

Wydaje mi się, że jest on nieco za skąpy, prawda?

Dopiero zaczynam swoją przygodę na poważnie z Linuxem, więc proszę o wyrozumiałość i np. linki do rozwiązań lub opisów konfiguracji xorg.conf (na które niestety nie mogę trafić).

Myszka jest na PS/2, standardowa A4Tech, Fedora 15, Gnome-shell, sterowniki nVidia

Aby zalogowac sie do trybu tekstowego zamknij wszystkie programy, zaloguj sie w konsoli na konto roota i wydaj polecenie:

init 3

Nasŧepnie wygeneruj plik xorg.conf poleceniem:

Xorg -configure

Podczas konfiguracji zazwyczaj sugerowane wybory sa poprawne. Plik zostanie zapisany bodajze w katalogu roota, trzeba go bedzie przeniesc na swoje miejsce. Przedtem jednak wykonaj kopie zapasowa tego pliku, który juz posiadasz, chociaz rzeczywiscie - za bogaty to on nie jest ;]

mv /etc/X11/xorg.conf /ext/X11/xorg.conf.oldie

==

Edit: @WalDo

Post zostal poprawiony.

Najpierw zatrzymaj menedzer wyswietlania (#):

A co ma do tego "menedzer wyswietlania"? I co to za nazwa? kalka jezykowa!

Poza tym /etc/init.d/gdm to chyba z Fedora Core jeszcze? unsure.gif

Jesli juz to raczej nalezy zatrzymac X-y, potem wygenerowac nowy xorg.conf tak jak napisales i ponownie uruchomic X-y