Skocz do zawartości

Poszukiwany Program Do Przeszukiwania Folderów

intruz

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przez pomyłkę usunąłem partycję z ważnymi plikami. Do odzyskania plików postanowiłem użyć programu 'photorec'. Niestety program ten generuje mi listę folderów z nazwami z kosmosu (numerowane). Tak samo sprawa wygląda z plikami, w dodatku wątpie czy rozszerzenie pliku ma wiele wspólnego z tym które było przed usunięciem partycji. Interesują mnie głównie pliki .cpp (tekstowe, kod programu) oraz .h Niestety samo przeszukanie folderów daje zerowe wyniki. Prawdopodobnie program nadał im nazwy z rozszerzeniem .txt Mój problem polega na tym, aby wyszukać pewne frazy w odzyskanych plikach. Np. jakieś słowo kluczowe które znajdowało się w pliku (nazwa klasy chociażby). Jak przeszukać jeden plik - to wiem, ale nie mam pomysłu jak przeszukać rekurencyjnie setki folderów z setkami plików wewnątrz. Macie jakieś pomysły ?

BTW. jeśli ktoś zna lepszy program, który da mi wyniki bardziej czytelne dla człowieka (najlepiej chociaż oryginalne nazwy plików), to byłbym wdzięczny :)

konsola -> mc (Midnight Commander)

Polecenie -> znajdź plik -> :

nazwa pliku:* (albo inna, jak możesz zawęzić)

znajdź rekurencyjnie: X (więc w podkatalogach też)

Zawartość: jakiego_ciągu_znaków_szukam

reszta opcji w zależności od potrzeb.

wolno(?), ale działa.

lubię commandera (może mi po starym nortonie sympatia została?)

można użyć grepa tak po prostu, bez finda (-;

grep -R 'znajdź mnie' /jakiś/tam/katalog

przeszuka rekurencyjnie /jakiś/tam/katalog i wyświetli wszystkie pliki w których się zawiera 'znajdź mnie'. Dodatkowo któryś argument grepa wyświetlał linijkę w której znajduje się dany tekst oraz kolorował na czerwono dany fragment (bo grep wyświetli całą linijkę)

przeszuka rekurencyjnie /jakiś/tam/katalog i wyświetli wszystkie pliki w których się zawiera 'znajdź mnie'.
Nie sprawdzałem a pewnie wiele się zmieniło w grepie, ale w katalogach z b. dużą ilością plików często otrzymywałem błąd zbyt długiej listy argumentów. "find" działał wolniej, ale skuteczniej.

Co do kolorowania

--colour[=WHEN], --color[=WHEN] Surround the matching string with the marker find in GREP_COLOR environment variable. WHEN may be 'never', 'always', or 'auto'

Pewnie dawałeś grep 'tekst' *

To wtedy zadziała jak:

grep 'tekst' plik1 plik2 plik3 plik4 plik5 plik6 .. plik666 .. plikINF

grep -R natomiast przeszukuje katalogi rekurencyjnie (wewnątrzna funkcja) i podajesz mu wtedy tylko katalog od którego ma zacząć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...