intruz Napisano Sierpień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2011 Ostatnio przez pomyłkę usunąłem partycję z ważnymi plikami. Do odzyskania plików postanowiłem użyć programu 'photorec'. Niestety program ten generuje mi listę folderów z nazwami z kosmosu (numerowane). Tak samo sprawa wygląda z plikami, w dodatku wątpie czy rozszerzenie pliku ma wiele wspólnego z tym które było przed usunięciem partycji. Interesują mnie głównie pliki .cpp (tekstowe, kod programu) oraz .h Niestety samo przeszukanie folderów daje zerowe wyniki. Prawdopodobnie program nadał im nazwy z rozszerzeniem .txt Mój problem polega na tym, aby wyszukać pewne frazy w odzyskanych plikach. Np. jakieś słowo kluczowe które znajdowało się w pliku (nazwa klasy chociażby). Jak przeszukać jeden plik - to wiem, ale nie mam pomysłu jak przeszukać rekurencyjnie setki folderów z setkami plików wewnątrz. Macie jakieś pomysły ? BTW. jeśli ktoś zna lepszy program, który da mi wyniki bardziej czytelne dla człowieka (najlepiej chociaż oryginalne nazwy plików), to byłbym wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2011 find <katalog_do_przeszuaknia> -exec grep <szukana fraza> {} \; -print Poza tym menedżery plików takie jak krusader (KDE) czy gnome-commander (Gtk) mają funkcję wyszukiwania plików wg zawartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Sierpień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2011 konsola -> mc (Midnight Commander) Polecenie -> znajdź plik -> : nazwa pliku:* (albo inna, jak możesz zawęzić) znajdź rekurencyjnie: X (więc w podkatalogach też) Zawartość: jakiego_ciągu_znaków_szukam reszta opcji w zależności od potrzeb. wolno(?), ale działa. lubię commandera (może mi po starym nortonie sympatia została?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2011 można użyć grepa tak po prostu, bez finda (-; grep -R 'znajdź mnie' /jakiś/tam/katalog przeszuka rekurencyjnie /jakiś/tam/katalog i wyświetli wszystkie pliki w których się zawiera 'znajdź mnie'. Dodatkowo któryś argument grepa wyświetlał linijkę w której znajduje się dany tekst oraz kolorował na czerwono dany fragment (bo grep wyświetli całą linijkę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2011 przeszuka rekurencyjnie /jakiś/tam/katalog i wyświetli wszystkie pliki w których się zawiera 'znajdź mnie'. Nie sprawdzałem a pewnie wiele się zmieniło w grepie, ale w katalogach z b. dużą ilością plików często otrzymywałem błąd zbyt długiej listy argumentów. "find" działał wolniej, ale skuteczniej. Co do kolorowania --colour[=WHEN], --color[=WHEN] Surround the matching string with the marker find in GREP_COLOR environment variable. WHEN may be 'never', 'always', or 'auto' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2011 Pewnie dawałeś grep 'tekst' * To wtedy zadziała jak: grep 'tekst' plik1 plik2 plik3 plik4 plik5 plik6 .. plik666 .. plikINF grep -R natomiast przeszukuje katalogi rekurencyjnie (wewnątrzna funkcja) i podajesz mu wtedy tylko katalog od którego ma zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi